Kā ietaupīt naudu. Vienkārši, bet efektīvi veidi

Kā ietaupīt naudu
Nav daudz cilvēku, kuri spētu palielīties, ka tie nespēj iztērēt visu savu nopelnīto naudu. Daudz biežāk nākas saskarties ar tieši pretēja situācija – cilvēkiem nepietiek ar nopelnīto. Un īpaši asi to var izjust tieši pēc svētku laikā. Rakstā atradīsi dažus vienkāršus, bet efektīvus veidus, kā ietaupīt naudu.

Kā ietaupīt naudu: Ierobežojot vēlmi iepirkties
Tieši atteikšanās no nevajadzīgiem pirkumiem ir viens no galvenajiem veidiem, kā ietaupīt naudu ir. Ja pārstāsiet patstāvīgi apmeklēt tirdzniecības centrus pat tikai tāpēc lai “pastaigātu pa veikaliem”, jūs pārstāsiet tērēt naudu par lietām, kuras jums patiesībā nav nepieciešamas. Atceraties arī to ka līdz pat pusei pirkumu pārtikas un saimniecības preču veikalos notiek neplānoti, un tas nozīmē, ka cilvēki bez šiem pirkumiem varētu arī iztikt. Tas attiecas arī uz iepirkšanos internetā, ja jums nav tiešas nepieciešamības pēc kāda pirkuma, tad neapmeklējiet arī tiešsaistes iepirkšanās vietnes.

Daži piemēri:

  • Pirms kaut ko pērc no sākuma 10 reizes padomā vai tev tiešām šī prece ir tik ļoti vajadzīga. Tas attiecas ne tikai uz lietām, kuras mēs pērkam tikai tāpēc, lai uzlabotu savu garastāvokli, bet arī uz it kā vajadzīgām lietām. Piemēram, ja tev jau ir laba ziemas jaka, nav vērts pirkt jaunu tikai tāpēc, ka tev gribas kaut ko jaunu.
  • Neļaujies impulsīviem pirkumiem. Piemēram, ja tu atnāc uz veikalu, lai nopirktu jaunus zābakus, bet tad pēkšņi pamani skaistu ādas jostu, kura tev lieliski piestāv. Pamanījis tavu interesi, pārdevējs noteikti pacentīsies, lai tu šo jostu arī nopirktu. Tomēr pirms veikt pirkumu ir vērts pastaigāt pa citiem veikaliem un nedaudz padomāt, ļoti iespējams, ka tava nesen vēl tik spēcīgā vēlme pēc jaunas jostas izgaisīs kā nebijusi.
  • Pirms dodies iepirkties, sastādiet sev sarakstu ar nepieciešamajiem pirkumiem, un nenovērs uzmanību tām precēm, kas nav šajā sarakstā. Šis ir vēl viens ļoti efektīvs veids, kā ietaupīt naudu.
  • Centies pirkt kvalitatīvākas, kaut arī dārgākas preces. Šādas preces tev nokalpos ievērojami ilgāk nekā lētās. Turklāt kvalitatīva prece arī kalpos ilgāk un darbosies labāk.
  • Salīdzini cenas dažādos veikalos. Lielisks veids, kā ietaupīt naudu. Bieži izrādās, ka pat blakus esošos veikalos vienādām vai ļoti līdzīgām precēm cenas jūtami atšķiras. Šī iemesla dēļ nav vērts veikt pirkumu, ja tu neesi veicis izpēti vismaz viena tirdzniecības centra robežās.
  • Nenonicini atlaižu kartes. Īpaši tādas, kuras ļauj tev sakrāt kaut nelielu, bet tomēr naudiņu. Īpaši ja tad, ja tu bieži šajā veikalu tīklā iepērcies. Tas tiešām var palīdzēt ietaupīt, īpaši ja tu tāpat esi regulārs šī veikala klients.
  • Izmanto mūsdienu tehnoloģijas. Salīdzini cenas tādos salīdzināšanas servisos kā salidzini.lv un kurpirkt.lv. Iepērcies interneta veikalos, tajā skaitā arī ārzemju. Krāj atlaižu kuponus un atlaižu kodus.

Kā ietaupīt naudu: Atsakies no kredītkartēm un kredītiem
Pērciet tikai to ko jūs patiešām varat atļauties, neaizņemoties un vēlams arī vienlaicīgi kaut ko atliekot nākotnei. Šis vienkāršais un agrāk tik ierastais princips tiek aizvien vairāk aizmirsts.
Šis punkts nozīmē to, ka naudu no sākuma ir jāuzkrāj un tikai pēc tam par to kaut ko var pirkt. Tas ļaus jums izvairīties no maksājumiem par kredīta procentiem un dos jums laiku apdomāt, vai jums šis pirkums tiešām ir nepieciešams. Tas, kurš šaubās, ietaupa naudu. Vēl kāds pozitīvs blakusefekts šādai dzīvei atbilstoši saviem līdzekļiem ir tāds, ka jūs savus pirkumus varat izbaudīt pilnībā, neuztraucoties par kredīta maksājumiem, un ja gadījumā pasliktināsies finansiālie apstākļi jūs to pārdzīvosiet vieglāk. Ja nezināt kā naudu sakrāt, lasiet rakstu kā sakrāt naudu.

Kā ietaupīt naudu: Rūpējies par sevi un savām mantām
Mēs visi vēlamies nodzīvot pēc iespējas ilgāk un būt pēc iespējas veselāki. Un daudzi saprot, ka elementāras rūpes par savu veselību ļauj šo vēlmi realizēt un arī ietaupīt naudu nākotnē.

Daži piemēri:

  • Fiziskas aktivitātes un veselīgs uzturs ļaus jums izvairīties no izdevumiem, kurus radīs neveselīgs dzīvesveids, bet rūpes par zobiem ļaus ietaupīt uz stomatologa pakalpojumiem.
  • Atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem. Ir labi zināms, ka tādi neveselīgie ieradumi kā smēķēšana, alkohols u.c. var izmaksāt ievērojamas summas un kaitē veselībai. Šādi tiks ietaupīta ne tikai nauda par alkoholu vai cigaretēm, bet arī nauda par ārstēšanos.
  • Vairāk pārvietojies ar kājām, īpaši ja ir jādodas kaut kur netālu. Tā tu ietaupīsi naudu par benzīnu vai sabiedriskā transporta biļeti. Šādi tu stiprināsi arī savu veselību un tādēļ ietaupīsi naudu arī par ārstēšanos. Vairāk par pastaigu lietderību lasi rakstā 10 pastaigu nesti ieguvumi.
  • Tas pats attiecas arī uz lietām. Jo ilgāk jums kāda lieta kalpo, jo ilgāku laiku atkrīt nepieciešamība pirkt jaunu lietu un jūs atkal ietaupāt naudu.

Kā ietaupīt naudu: Gatavojies pirkumiem
Pirms pērkat kādu lietu izlemiet izlemiet kuras preces īpašības un parametri jums ir vissvarīgākie. Tāpat nav vērt pirkt vislētākās preces, jo to kalpošanas laiks visticamāk, nebūs ilgs. Pats acīmredzamākais veids, kā ietaupīt naudu iepērkoties, ir maksāt pēc iespējas mazāk par jūsu izvēlēto preci. Tomēr neapšaubāmi ir arī tas ka ja jūs, piemēram, pērkat preci, kura maksā 40€ un kuras kalpošanas laiks ir desmit gadi un nevis preci, kura maksā 30€, bet kalpo piecus gadus, jūs ietaupāt 20€. Vēl kāds veids kā ietaupīt naudu ir izvēlēties preci, kurai ir vairākas funkcijas. Piemēram ja jūs nopērkat instrumentu kuram ir četras funkcijas un kurš maksā 10€ un nevis četrus instrumentus par 5€, jūs ietaupiet 10€. Šeit gan arī jāapsver vai šī prece ar četrām funkcijām pildīs šīs funkcijas tikpat labi kā četras atsevišķas preces.

Kā ietaupīt naudu: Uztaisi pats
Ne visi spēj paši salabot galdu vai elektrības rozeti, uztaisīt skapi vai salabot datoru. Tomēr ja ir tāda vēlme un nedaudz talanta, tad daudzas lietas ir iespējams iemācīties speciālās interneta vietnēs, īpašos kursos, vai lasot grāmatas. Ja ir vēlēšanās tad katru saplīsušu lietu vai saimnieciska rakstura problēmu var uzskatīt kā iespēju apgūt ko jaunu vai veidu kā pilnveidot savas zināšanas. Katrs mirklis, kuru jūs veliet tam lai kaut ko uztaisītu, salabotu vai novērstu kādu problēmu ne tikai jums iemāca ko noderīgu un nepieciešamu, bet arī ļauj jums novērst potenciālas problēmas nākotnē un protams arī ietaupīt.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.