Kāpēc mati ātri taukojas

Kāpēc mati ātri taukojas
Taukaini mati neizskatās labi un prasa īpašu kopšanu. Tie ātri paliek netīri un attiecīgi tie ir biežāk jāmazgā. Tomēr arī tas ne vienmēr palīdz un bieži mati kļūst taukaini vēl pirms diena ir beigusies. Ja vēlies saprast matu taukošanās iemeslus, lasi šo rakstu, kurā mēs pastāstīsim, kāpēc mati ātri taukojas!

Matu taukošanos parasti izraisa paaugstinātā ādas tauku dziedzeru aktivitāte. Pie matu saknēm atrodas tauku dziedzeri, kuri ražo taukainu vielu. Šī viela matiem ir nepieciešama, jo tieši pateicoties tai mati ir veseli un gludi, šī viela aizsargā aizsargā matus no izžūšanas un novērš to lūšanu.
Ādā tauku dziedzeri atrodas blakus matu folikulām. Viela kas no tiem izdalās, attīra pašu matu folikulu un tad izplatās pa matu visā tā garumā. Šādi mati iegūst aizsargslāni, kļūst gludi, iegūst savu mirdzumu un tiek apgādāti ar barības vielām.
Tieši paaugstināta tauku dziedzeru darbība un pastiprināta taukainās vielas izdalīšanās ir tā, kas izsauc matu taukošanos. Tauku pārprodukcijas rezultātā tauku pārpalikums iekļūst galvas ādas porās un tas var veicināt dažādas galvas ādas slimības, izsaukt taukainu blaugznu parādīšanos un pat novest pie matu izkrišanas.
Tieši nepieciešamība mazgāt matus katru otro vai pat katru dienu, ir galvenais rādītājs, kas liecina, ka jums ir taukaini mati.

Taukainu matu iemesli
Galvenie iemesli, kāpēc mati ātri taukojas, ir mantojamība, hormonālais stāvoklis, nepareiza ēšana, zāļu lietošana un nepareiza matu kopšana. Savu iespaidu uz matu taukošanos var radīt arī gada laiks, krasas temperatūras izmaiņas un ilgstošs stress.

Mantojamība
Samērā bieži pie paaugstinātas matu taukainības ir vainojama ģenētiskā nosliece, kura tiek nodota no vecākiem bērniem. Taukaini mati šajā gadījumā ir normāls stāvoklis. Šajā gadījumā vienkārši ir jāiemācās matus pareizi kopt.

Hormonālais fons
Lielākā daļa sieviešu, kurām ir taukaini mati apstiprinās, ka problēmas ar matu taukainību tām parādījās pusaudžu vecumā, pubertātes laikā. Hormonu līmenis krasi pieaug, kad pusaudžu vecumā, organismā notiek hormonālas izmaiņas. Un tas ietekmē ādas un matu stāvokli. Mati var palikt taukaini arī citu hormonālu izmaiņu laikā. Šādas izmaiņas var radīt grūtniecība, menopauze, stress un nervu slimības, kā arī endokrīnās un gremošanas slimības.

Nepareiza matu kopšana
Šis ir viens no visizplatītākajiem matu taukošanās iemesliem. Pat normāli mati kļūs taukaini, ja tos katru dienu mazgās. Nepareizi izvēlēti matu kopšanas līdzekļi pārsausina matus, ikdienas matu žāvēšana ar fēnu paātrina apmaiņas procesus un rezultātā ādas tauku dziedzeri uzsāk matu un galvas ādas aizsardzību. Tauku dziedzeri sāk strādāt ar divkāršu jaudu un rezultātā mati ātri kļūst taukaini. Un tad pat no rīta izmazgāti mati jau vakarā var sākt salipt.

Nepareiza ēšana
Krasas izmaiņas ēdienkartē, pārlieku liels daudzums treknas pārtikas var veicināt izmaiņas vielmaiņa. Visbiežāk šādas izmaiņas liek par sevi manīt ar svara pieaugumu, bet tam seko ādas stāvokļa izmaiņas un matu taukošanās.

Biežs stress
Stress un patstāvīga nervu spriedze var izsaukt hormonālas izmaiņas, bet tas var neizpausties kā slikta pašsajūta vai izsaukt izmaiņas veselības stāvoklī. Un tas var atsaukties arī uz matu stāvokli.

Kā cīnīties ar taukainiem matiem
Taukaini mati ne vienmēr ir kas slikts. Tie gan prasa īpašu kopšanu, tomēr pastāv arī dažas priekšrocības, piemēram, taukaina āda bieži ilgāk saglabājas jauna, bet taukaini mati bieži vien ir veselīgāki un skaistāki, jo tie tiek labāki apgādāti ar barības vielām un ir labāk aizsargāti no apkārtējās vides ietekmes.

Taukainu matu kopšanai tiek izmantoti līdzekļi, kuri samazina tauku dziedzeru aktivitāti. Taukaini mati ir arī biežāk jāmazgā. Sarežģītākos gadījumos var nākties griezties pat pie dermatologa. Dermatologu ieteiktajos preparātos parasti tiek izmantota trans-retinola skābe jeb A vitamīna atvasinājums, kas regulē tauku dziedzeru sekrēciju.
Tomēr parasti no taukainiem matiem var atbrīvoties ar speciāliem matu kopšanas līdzekļiem. Šie līdzekļi balansēs galvas ādas tauku dziedzeru darbību. Lieliski ar šo uzdevumu tiek galā arī jūras zāles un dažādi ārstniecības augi, tādi kā kosa, rozmarīns, nātres, kumelītes un salvija. Tie nomierina iekaisušo galvas ādu un noregulē ādas tauku dziedzeru darbību. Reizēm nesliktu rezultātu var dot arī matu nokrāsošana. Ķīmiskās vielas, kas ir matu krāsas sastāvā var matus padarīt sausākus un mazāk taukainus. Tomēr matu krāsa var arī negatīvi ietekmēt ādas stāvokli un tāpēc ar matu krāsošanu nevajadzētu aizrauties.

Ļoti vērtīgi pirms taukainu matu mazgāšanas ir sasmērēt tos ar kefīru vai jogurtu, aptīt ar dvieli un šādi matus atstāt uz 15 – 20 minūtēm. Pēc tam mati rūpīgi jāizmazgā ar šampūnu un tad jāizskalo ar viegli skābinātu ūdeni.

Cerams, ka šis raksts atbildēja uz jūsu jautājumu, kāpēc mati ātri taukojas. Un ja tev raksts tev palīdzēja, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four + seven =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.