Fakti par sirdi


Interesanti fakti par cilvēka sirdi!

Cilvēka sirds sāk sisties jau no 21 ieņemšanas dienas, un pilnībā apstājas tikai pēc cilvēka nāves.

Pieņemts uzskatīt, ka cilvēkam sirds atrodas krūšu kreisajā pusē, bet tā nav gluži taisnība. Cilvēka sirds atrodas krūtīm pa vidu, bet sajust sirdspukstus kreisajā pusē var tāpēc ka aorta ir izvietota vairāk uz kreiso pusi.

Veselam cilvēkam sirds sitās 72 reizes minūtē, vienas dienas laikā cilvēka sirds veic aptuveni 100000 sitienu, un gada laikā tie ir aptuveni 3600000 sitienu.

Sirdij ir pašai savs elektriskā impulsa avots. Tas nozīmē, ka ja sirdij tiks piegādāts skābeklis, tad sirds sitīsies arī tad,  ja to izņems no cilvēka organisma.

Sievietēm sirds sitas ātrāk nekā vīriešiem. Vīrieša sirds sitas vidēji 70 reizes minūtē, kamēr sievietes sirds pukst vidēji 78 reizes minūtē.

Vīrieši var samazināt sirds lēkmju risku ar aktīvas dzimumdzīves palīdzību. Kamēr par dzimumdzīves ietekmi uz sievietes sirds veselību datu nav.

Sirds radītā enerģija pietiktu lai pārvietotu 20 kravas mašīnas vairāk nekā 30 kilometrus tālu.

Sirds lēkmes simptomi vīriešiem un sievietēm atšķiras. Sievietēm sirdslēkmes laikā jūt nelabumu, un ir traucēta barības pārstrāde. Turklāt sievietēm sirdslēkmes laikā var parādīties sāpes plecā.

Tikai pateicoties sirds darbībai viss cilvēka organisms tiek apgādāts ar skābekli un barības vielām.

Smiekli esot ne tikai labs līdzeklis pret stresu, bet arī labs sirds veselības uzlabošanas līdzeklis. Smieklu laikā sirds pārsūknētais asins daudzums palielinās par 20%

One thought on “Fakti par sirdi

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 − 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.