Ko smiltsērkšķi var dot jūsu veselībai

Ko smiltsērkšķi var dot jūsu veselībai
Smiltsērkšķis ir viens no pašiem labākajiem dabiskajiem polivitamīnu avotiem. Tā ogas, lapas, miza un sēklas ir bagātas ar A, E, C, B1, B2, K un P, karotīniem , flavonoīdiem,  mikroelementiem un tas tiek plaši izmantotas ārstniecībā. Par smiltsērkšķi mēdz sacīt ka tas ir zāles simts slimībām.

Smiltsērkšķu ārējais pielietojums
Smiltsērkšķa spēja stimulēt ādas reģenerāciju ir izrādījusies ļoti vērtīga dažādu apdegumu, brūču un lēni dzīstošu čūlu ārstēšanā. Smiltsērkšķu saturā ir vielas, kuras ir nepieciešamas ādas veselībai un kuras palēnina ādas novecošanu. Smiltsērkšķis tiek izmantots tādu ādas slimību ārstēšanai kā eritēma, ādas sausumu, nieze, sāpes, ekzēma un psoriāze.

Smiltsērkšķu  iekšējais pielietojums
Smiltsērkšķa eļļa tiek lietota sākot no dažādu gremošanas orgānu slimību ārstēšanai līdz imūnsistēmas ārstēšanai. Ar smiltsērkšķa eļļu ārstē kuņģa čūlu, divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, diareju, nātreni, dažādus alerģiskus stāvokļus, endokrīnās sistēmas slimības, to lieto pret reimatismu, dažādām aknu slimībām, pret anēmiju un pat pret alkoholismu. Smiltsērkšķa antibakteriālā iedarbība palīdz pret dažādām gremošanas sistēmas infekcijām. Pie tam smiltsērkšķi iekšķīgi sekmīgi lieto arī pret stresu. Pēdējo gadu pētījumi ir parādījuši ka to var veiksmīgi lietot arī augsta asinsspiediena regulēšanai, pret išēmiskajām sirds slimībām, acu gingivītam, un pat pret dažādām vēža saslimšanām. To visu apliecina klīniski pētījumi.

Smiltsērkšķis cīņai ar grumbām.
Smiltsērkšķi satur nepiesātinātās taukskābes, kurām ir nozīmīga loma prostaglandīnu ražošanā. Šī viela aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un toksīniem, un šīs vielas neesamība izsauc priekšlaicīgu ādas novecošanu. Kosmētiskie preparāti kuru sastāvā ir smiltsērkšķis, novērš grumbu parādīšanos un tiem ir barojoša ietekme uz ādu. Kā arī veic ādas reģenerāciju un aktivizāciju.

Smiltsērkšķis pret stresu
Smiltsērkšķu eļļa labi sader ar spirulīnu cīņai ar stresu, hepatītu, vai vēža profilaksei. Ārstēšanas laikā ar smiltsērkšķa eļļu tiek ieteikts katru mēnesi veikt analīzes, lai ārsti var sekot devas palielināšanas, vai pamazināšanas nepieciešamību. Profilakses nolūkos pieaugušie mēnesi var lietot 20 pilienus eļļas trīs reizes dienā, un gada laikā kursu atkārtot 2 – 3 reizes.

Smiltsērkšķis ir efektīvs antioksidants
Nozīmīga smiltsērkšķa eļļas sastāvdaļa ir likopīns(Likopīns ir viela kas smiltsērkšķa augļiem piešķir krāsu). Likopīnam piemīt antioksidanta īpašības kuras pazemina holesterīna līmeni kā arī ar tam piemīt pret audzēju iedarbība. Likopīns ir ieteicams krūts vēža, kā arī urīnceļu, dzemdes kakla un prostatas profilaksei un ārstniecībai. Smiltsērkšķu eļļas sastāvdaļa ir arī kvercetīns, kas ir viela ar antioksidanta īpašībām, pretsāpju, pretiekaisuma, pretastmas un antibakteriālu iedarbību. Šī viela veicina arī kataraktas, gastrīta, faringīta, psoriāzes ārstēšanu, kā arī tai piemīt pret aptaukošanās iedarbība. Šādos gadījumos ir ieteicamas lietot ēnā žāvētas smiltsērkšķa ogas, no pieciem līdz desmit gramus dienā.

Kam vēl var noderēt smiltsērkšķi
Smiltsērkšķu eļļa uzlabo aknu detoksikācijas funkciju. Pētījumi ir pierādījuši ka smiltsērkšķu sastāvā esošajam serotīnam piemīt sāpes remdinošas un pret drudža iedarbība. Kā arī tas tiek rekomendēts Alcheimera, sirds asinsvadu slimību un gastrīta gadījumā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seventeen + fourteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.