Fakti par "Titāniku"

Fakti par Titāniku

“Titāniku” uzskatīja par nenogremdējamu un tāpēc tā īpašnieki nolēma ieekonomēt vietu uz glābšanas laivu rēķina. Uz kuģa bija vieta tikai 20 laivām, šajās laivās varēja satilpt 1178 cilvēku, bet tas sastādīja tikai aptuveni pusi no visiem cilvēkiem, kas bija uz kuģa.

Titāniks bija sadalīts 16 ūdens necaurlaidīgos nodalījumos. Šie nodalījumi automātiski nobloķējās 25 sekunžu laikā pēc korpusa bojājuma. “Titāniks” bija veidots tā, ka spēja turēties uz ūdens pat tad, ja tika appludināti jebkuri divi nodalījumi vai ja tika appludināti jebkuri trīs no pirmajiem pieciem nodalījumiem, vai ja tika appludināti pirmie četri nodalījumi. Pētnieki uzskata, ka aisbergs uzreiz sabojāja vismaz sešus nodalījumus.

Pirmās klases biļete uz “Titānika” maksāja 4350 ASV dolārus, tajā laikā tā bija ļoti ievērojama summa.

Katastrofas brīdī uz kuģa atradās 1316 pasažieri un 908 apkalpes locekļi, jeb kopā 2224 cilvēki. No šiem cilvēkiem izglābās 711, bet bojā gāja 1513. Lielākā daļa cilvēku mira no nosalšanas okeāna ūdenī.

Panikas dēļ visas glābšanas laivas nebija piepildītas pilnīgi pilnas.

“Titānika” būvniecība izmaksāja 7500000 ASV dolāri. Kuģi būvēja trīs gadus. Kuģa būvēšanas laikā tika izmantoti trīs miljoni kniežu.

Kuģa uzbūvēšanas laikā “Titāniks” bija pasaulē lielākais pasažieru kuģis, tā garums bija 268 metri. Pilnībā piekrauts, “Titāniks” svēra 46328 tonnas.

“Titāniks” bija apgādāts ar 29 tvaika katliem, tie vienā dienā patērēja 825 tonnas ogļu. No četriem skursteņiem funkcionāli bija tikai trīs, ceturtais bija skaistumam un tas tika izmantots arī ventilācijai.

“Titāniks” netika kristīts pēc jūras tradīcijām (uz veiksmi sasist šampānieša pudeli pret kuģa bortu), jo tā īpašnieki neticēja šādām lietām.

“Titāniks” ir nogrimis aptuveni 4 kilometru dziļumā, 800 kilometru no Ņūfaundlendu salām.

“Titānika” orķestris spēlēja visu kuģa grimšanas laiku, un nogrima kopā ar to.

Pēc kuģa grimšanas motīviem uzņemtā mākslas filma “Titāniks” tika nominēta 14 Oskariem, un ieguva 11 no tiem. Filma nopelnīja vairāk nekā miljardu dolāru.

 Slavenā dziesma no filmas “Titāniks”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

sixteen − twelve =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.