Tomātu pasta ir brīnišķīgs produkts ar neskaitāmiem kulināriem pielietojumiem. Viens no tādiem ir dažādu mērču pagatavošana. No marinaras līdz izsmalcinātām siera un garšaugu mērcēm. Piedāvājam 10 mērces no tomātu pastas kas ne tikai papildinās jūsu maltītes, bet iespējams arī iedvesmos izmantot tomātu pastu jaunos un aizraujošos veidos.
Tomātu mērce ar ķiplokiem, zaļumiem un sinepēm
Šī mērce būs ideāli piemērota šašlikam un citiem gaļas ēdieniem.
Sastāvdaļas:
- 2 – 3 ķiploka daiviņas;
- 2 ēdamkarotes tomātu mērces;
- 2 ēdamkarotes Dižonas sinepju.
- 1 tējkarote ābolu etiķa;
- dilles pēc garšas;
- pētersīļi pēc garšas;
- koriandrs pēc garšas;
- zaļie lociņi pēc garšas.
Pagatavošana:
- Sasmalcina zaļumus un ķiploku.
- Sajauc sinepes, tomātu pastu un etiķi.
- Pievieno zaļumus un ķiploku.
- Kārtīgi samaisa un ļauj nedaudz ievilkties.
Vienkārša šašlika mērces recepte
Pikanta un ātri pagatavojama šašlika mērce ar tomātu pastu.
Sastāvdaļas:
- 100 ml ūdens;
- 50 ml augu eļļas;
- 15 – 25 grami svaigu diļļu;
- 3 ēdamkarotes tomātu pastas;
- 1 ķiploka galviņa;
- 1 tējkarote cukura;
- 1 tējkarote sāls;
- 1 tējkarote maltu melno piparu.
Pagatavošana:
- Ķiploku notīra.
- Dilles sagriež nedaudz sīkāk.
- Visas sastāvdaļas liek blendera tasē un blenderē, līdz izveidojas viendabīga masa.
Lasi arī mūsu rakstu, kurā atradīsi 15 šašlika mērces receptes.
Mērce no tomātu pastas, saldā krējuma un siera
Šī mērce labi saderēs ar gaļas ēdieniem un spageti.
Sastāvdaļas:
- 375 grami tomātu pastas;
- 375 ml vistas buljona vai ūdens;
- 240 ml 30 – 35% saldā krējuma;
- 50 grami cietā siera;
- 30 grami olīveļļas;
- 30 grami sviesta;
- 1 sīpols;
- 3 ķiploka daiviņas;
- ½ tējkarotes itāļu garšvielas;
- ½ tējkarote sāls;
- ½ tējkarote maltu melno piparu.
Pagatavošana:
- Sīki sagriež sīpolu, saspiež ķiplokus, sarīvē sieru.
- Katliņā ar biezu dibenu uz vidējas uguns uzsilda olīveļļu un sviestu.
- Apcep tajā sīpolus līdz tie kļūst caurspīdīgi, pievieno ķiploku, visas garšvielas un cep vēl 2 minūtes.
- Tad iemaisa tomātu pastu, buljonu un saldo krējumu.
- Visu uzvāra.
- Uzliek vāciņu, samazina uguni līdz minimālai un vāra vēl 20 minūtes, kamēr mērce sāk sabiezēt.
- Tad pievieno sieru un vajadzības gadījumā pievieno arī sāli.
Kečups no tomātu pastas
Piesātinātas garšas kečupa recepte kas labi saderēsies ar gaļas un citiem ēdieniem
Sastāvdaļas:
- 500 grami tomātu pastas;
- 6 ēdamkarotes baltvīna etiķa;
- 3 ēdamkarotes ūdens;
- 3 ēdamkarotes olīveļļas;
- 1½ tējkarotes sāls;
- ¾ tējkarotes krustnagliņu;
- ¾ tējkarotes maltu kaltētu sīpolu;
- ¾ tējkarotes maltu kaltētu ķiploku;
- ¾ tējkarotes malta kanēļa.
Pagatavošana:
- Pannā ielej eļļu un pievieno krustnagliņas.
- Silda līdz parādās krustnagliņu aromāts.
- Pannu noņem no uguns, krustnagliņas izņem no pannas un izmet.
- Eļļu, ūdeni, etiķi un visas palikušās garšvielas pievieno tomātu mērcei un kārtīgi samaisa.
Tomātu mērce itāļu gaumē
Šī mērce ir piemērota picas pagatavošanai un saderēs arī ar daudziem citiem ēdieniem.
Sastāvdaļas:
- 350 ml ūdens;
- 180 grami tomātu pastas;
- 1 daiviņa ķiploka;
- 1 ēdamkarote olīveļļas;
- 1 tējkarote itāļu garšvielu;
- ⅓ tējkarotes cukura;
- ⅓ tējkarotes sāls;
- malti melnie pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
- Ķiploku saspiež vai sasmalcina.
- Pannā uz vidējas uguns uzsilda eļļu.
- Tad 30 sekundes apcep ķiploku regulāri apmaisot.
- Pievieno tomātu pastu, karstu ūdeni un visas garšvielas.
- Labi samaisa.
- Samazina uguni līdz minimumam, uzliek vāku un karsē vēl 10 minūtes.
- Lieto atdzesētu.
Šašlika mērce ar koriandru, baziliku, ķiplokiem un sīpolu
Garda un aromātiska šašlika mērces recepte.
Sastāvdaļas:
- 200 grami tomātu pastas;
- 200 ml ūdens;
- 1 sīpols;
- 4 – 5 ķiploka daiviņas;
- 15 – 25 grami svaiga koriandra;
- 15 – 25 grami svaiga bazilika;
- sāls pēc garšas;
- malti melnie pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
- Ļoti sīki sasmalcina zaļumus un sīpolu.
- Ķiploku saspiež vai sīki sagriež.
- Tomātu pastu liek sausā pannā, pievieno ūdeni un liek uz vidējas uguns.
- Periodiski apmaisot uzvāra.
- Pievieno sīpolu, ķiplokus, zaļumus un pārējās garšvielas.
- Visu kārtīgi samaisa un vāra vēl 5 minūtes.
- Pasniedz atdzesētu.
Picas mērce no tomātu pastas
Gardas un ātri pagatavojamas picas mērces recepte no tomātu pastas.
Sastāvdaļas:
- 180 grami tomātu pastas;
- 70 – 100 ml ūdens;
- 1 ēdamkarote augu eļļas;
- 1 tējkarote kaltēta oragano;
- 1 tējkarote kaltēta bazilika;
- ½ tējkarote cukura;
- ½ tējkarote ķiploku pulvera;
- ½ tējkarote maltu kaltētu sīpolu;
- ½ tējkarote sāls;
- ½ maltu melno piparu.
Pagatavošana:
- Pannā uz vidējas uguns uzsilda eļļu.
- Regulāri maisot 1 – 2 minūtes apcep tomātu pastu.
- Noņem no uguns.
- Pievieno siltu ūdeni, cukuru, sāli un pārējās garšvielas.
- Kārtīgi samaisa un ļauj 15 minūtes ievilkties.
Mājas kečupa recepte ar garšvielām un ingveru
Aromātiska tomātu mērce ar garšvielām un ingveru.
Sastāvdaļas:
- 240 ml sausa rozā vīna vai baltvīna;
- 120 ml tomātu pastas;
- 1 sīpols;
- 2 daiviņas ķiploka;
- 1 gabaliņš svaiga ingvera;
- 3 ēdamkarotes cukura;
- 3 ēdamkarotes ābolu etiķa;
- 2 ēdamkarotes citronu sulas;
- 1½ ēdamkarotes augu eļļas;
- 1 ēdamkarote Dižonas sinepju;
- ½ tējkarote sāls;
- ½ tējkarotes maltu melno piparu;
- šķipsniņa Kajēnas piparu.
Pagatavošana:
- Nelielā katliņā ielej eļļu un tajā apcep smalki sagrieztu sīpolu, sasmalcinātu ķiploku un sarīvētu ingveru, līdz visas sastāvdaļas kļūst mīkstas.
- Tad pievieno vīnu, tomātu pastu, etiķi, sinepes, cukuru, sāli un abus piparus.
- Visu labi samaisa un vāra uz mazas uguns, līdz mērce sabiezē.
- Tad noņem mērci no uguns un ļauj tai nedaudz atdzist.
- Pievieno citronu sulu un blenderē līdz izveidojas viendabīga masa.
- Mērci izlaiž caur sietu un tā ir gatava pasniegšanai.
Marinara mērce ar baltvīnu
Marinara mērce ir universāla un tomēr vislabāk saderēsies ar pastu, picām un risoto.
Sastāvdaļas:
- 1 kilograms tomātu;
- 170 grami tomātu pastas;
- 1 sīpols
- ⅓ glāzes baltvīna;
- 4 ēdamkarotes malta bazilika;
- 3 ēdamkarotes olīveļļas;
- 1 daiviņa ķiploka;
- 2 tējkarotes oregano pulvera;
- sāls pēc garšas;
- malti melnie pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
- Tomātus attīra no miziņas un uz minūti ievieto vārošā ūdenī. Var izmantot arī savā sulā konservētus tomātus bez mizas.
- Sajauc tomātus ar tomātu pastu un sablenderē.
- Pievieno baziliku, oregano un ķiploku.
- Ja nepieciešams pievieno arī sāli un melnos piparus.
- Visu atkal sablenderē.
- Nelielā pannā olīveļļā apcep sasmalcinātus sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
- Pievieno tomātu masu, vīnu un 30 minūtes sautē periodiski apmaisot.
- Mērci atdzesē un lej burciņās.
- Glabā ledusskapī.
Enčilada mērce ar tomātu pastu
Asa un aromātiska meksikāņu ēdiena Enčilada mērce kas labi saderēsies ar gaļas, un zivju ēdieniem.
Sastāvdaļas:
- 500 ml dārzeņu buljona vai ūdens;
- 3 ēdamkarotes augu eļļas;
- 3 ēdamkarotes kviešu miltu;
- 2 ēdamkarotes tomātu mērces;
- 1 ēdamkarote malta čili pulvera;
- 1 tējkarote etiķa;
- 1 tējkarote maltu ķimeņu;
- ½ tējkarotes ķiploku pulvera;
- ⅓ malti melnie pipari;
- ¼ tējkarotes oragano(raudenes) pulvera;
- ¼ tējkarotes sāls;
- šķipsniņa kanēļa.
Pagatavošana:
- Pannā uz nelielas uguns uzsilda eļļu.
- Pievieno izsijātus miltus un garšvielas.
- Intensīvi maisot cep aptuveni minūti.
- Pievieno tomātu pastu un samaisa.
- Sīkā straumītē pielej buljonu vai ūdeni.
- Pastāvīgi maisa, lai neveidotos kunkuļi.
- Uguni palielina līdz vidējai un mērci uzvāra.
- Periodiski apmaisot vāra, līdz mērce sabiezē.
- Noņem no uguns, pievieno etiķi un sajauc.
- Ja nepieciešams pievieno vēl sāli.
- Pirms pasniegšanas atdzesē.
- Mērcei var pievienot arī nedaudz sasmalcinātu zaļumu pēc jūsu gaumes.