Kas ir ciets ūdens
Ciets ūdens ir ūdens ar augstu minerālsāļu saturu. Visbiežāk tie ir kalcija un magnija minerālsāļi.
Pilnīgi visi dabiskie ūdens avoti satur minerālsāļus, atšķirīgas ir tikai to proporcijas. Pazemes ūdeņos sāļu ir vairāk, un tādēļ šāds ūdens ir cietāks. Savukārt lietusūdens un izkusuša sniega ūdens ir ļoti mīksts, jo tā saturā minerālsāļu ir ļoti, ļoti maz.
Ūdens cietību var raksturot ar jonu vai to ekvivalentu daudzumu milimolos litrā ūdens (mmol/l).
Piemēram, ja ūdens cietība(mmol/l) ir:
- 0 – 0.7 tas ir ļoti mīksts;
- 0.7 – 1.4 ūdens ir mīksts;
- 1.4 – 2.1 ūdens ir vidēji mīksts;
- 2.2 – 3.2 ūdens ir diezgan ciets;
- 3.2 – 5.4 ūdens ir ciets;
- vairāk par 5.5 ūdens ir ļoti ciets.
Vai ūdens ir jāmīkstina
Ciets ūdens nav kaitīgs cilvēku veselībā. Pat drīzāk pretēji, jo ūdenī izšķīdušie minerāli ir cilvēkam nepieciešami. Pastāv pat pētījumi, kuri norāda uz to, ka cieta ūdens lietošana pārtikā var pasargāt no vairākām slimībām.
Ūdens ar augstu mineralizācijas pakāpi var būt vērtīgs otrā tipa diabētiķiem, jo šie cilvēki bieži cieš no magnija trūkuma. Tāpat magnijs var būt vērtīgs arī tiem cilvēkiem, kuri cieš no biežiem aizcietējumiem, jo magnijam piemīt vēderu mīkstinošs efekts.
Cietam ūdenim gan ir arī daži negatīvi efekti. Cietā ūdenī ir nedaudz grūtāk kaut ko mazgāt, jo tīrīšanas līdzekļi vispirms reaģē ar minerālsāļiem un tikai pēc tam sāk pildīt savu funkciju.
Turklāt sildīšanas laikā kalcija sāļi nogulsnējas un tas noved pie katlakmens veidošanās tējkannās, kafijas automātos, veļas mašīnās, boileros un citā sadzīves tehnikā. Laika gaitā var aizaugt arī ūdens caurules.
Kā saprast, ka ūdens ir ciets
Visdrošāk ūdens cietību noteiks speciāli šim mērķim paredzēti instrumenti vai ūdens cietības testa lapiņas.
Atpazīt cietu ūdeni var arī pēc dažādām netiešām pazīmēm. Dažas no šādām pazīmēm:
- Ziepes slikti puto;
- Drēbes slikti mazgājas un kļūst cietas pēc izžūšanas;
- Tējkannā un citās ūdeni sildošās ierīcēs regulāri parādās katlakmens;
- Plēvīte uz atdzisušas kafijas vai tējas;
- Uz hromētiem priekšmetiem(piemēram, krāna) pēc saskares ar ūdeni parādās baltas pēdas.
Šādas un līdzīgas pazīmes ļauj diezgan precīzi noprast, ka ūdenī ir samērā daudz minerālsāļu.
Kā padarīt ūdeni mīkstāku
Eksistē vairāki veidi kā aizvākt liekos minerālsāļus no ūdens un padarīt to mīkstāku. Tas kādu veidu izvēlēties ir atkarīgs no tā, kāpēc ūdens mīkstināšana ir vajadzīga.
Dzeršanai
Kā jau tika minēts, ciets ūdens nav kaitīgs veselībai un tādēļ to var droši dzert. Tomēr reizēm minerālsāļu pārbagātība var radīt nepatīkamu piegaršu. Šādā situācijā var noderēt parasta sadzīves ūdens filtra krūze.
Šāds filtrs attīra ūdeni mehāniskā veidā: ūdens plūst cauri filtram, bet filtrā paliek minerālsāļi. Laiku pa laikam filtrs ir jāmaina. Filtrēto ūdeni var dzert un izmantot pārtikā.
Mazajai sadzīves tehnikai
Piemēram, gludeklim vai tvaika slotai. Nereti šādu ierīču ražotāji iesaka izmantot tikai destilētu ūdeni, lai ierīces kalpotu ilgāk. Ne vienmēr destilēts ūdens ir pa rokai un tad daudzi mēdz izmantot vārītu ūdeni. Vārīšanas laikā daļa minerālsāļu nosēžas un ūdens kļūst nedaudz mīkstāks, kaut nebūt ne destilēts. Ūdenim ir jāatdziest, un tad to cenšoties pēc iespējas mazāk kustināt ielej ierīcē.
Lielajai sadzīves tehnikai
Lai pasargātu no cieta ūdens veļas mašīnu vai trauku mazgājamo mašīnu, var izmantot speciālus šim mērķim paredzētus līdzekļus. Šādas tabletes vai pulverus pievieno katrā tehnikas darbības ciklā, vadoties pēc šiem līdzekļiem pievienotās instrukcijas.
Mazgāšanai ar rokām
Ūdeni var mīkstināt tam pievienojot 9% etiķi, ņemot uz katru litru ūdens vienu ēdamkaroti etiķa. Tāpat ūdens mīkstināšanai var izmantot arī sodu, ar aprēķinu, ka katram litram ūdens būs vajadzīga ½ tējkarote sodas. Var izmatot arī citronskābi, šajā gadījumā ņem ¼ tējkaroti uz katru ūdens litru. Pēc izvēlētās vielas pievienošanas ūdenim tas ir rūpīgi jāsamaisa.
Sevis un trauku mazgāšanai
Eksistē īpaši filtri, kurus stiprina tieši pie krāna. Šādi filtri nereti veic vairākas funkcijas, piemēram, aiztur netīrumus vai rūsas daļiņas un mēdz būt arī tādi filtri, kuri veic ūdeni mīkstinošas funkcijas. Par šādas funkcijas esamību pārliecinieties pirkšanas brīdī.
Ūdens mīkstināšanas visai mājai
Šādiem globālākiem mērķiem izmanto filtrēšanas sistēmas. Tās uzstāda mājā ienākošajam ūdenim un tās var būt dažādu veidu:
- Caurteces. Šādos filtros ūdens plūst caur vairākiem attīrošiem filtru kartridžiem;
- Reversās osmozes. Šāda veida filtrācijas sistēmās ūdens iet caur īpašu osmozes membrānu, kas izlaiž cauri tikai ūdens molekulas un aiztur lielākās minerālsāļu molekulas;
- Dejonizācijas. Šādi filtri attīra ūdeni no kalcija un magnija joniem aizstājot tos ar nekaitīgiem nātrija vai ūdeņraža joniem.
Katram filtram ir savas īpatnības, un tādēļ filtrēšanas sistēmas izvēli vislabāk uzticēt profesionāļiem.