Kad jāizrok gladiolas un kā ir jāglabā to sīpoli

Kad jāizrok gladiolas un kā ir jāglabā to sīpoli
Rakstā stāstam par to kad jāizrok gladiolas, kā gladiolas jāsaglabā glabāšanai un kādos apstākļos tās būtu jāglabā.

Kad jāizrok gladiolas

Gladiolu sīpoli ir jāizrok aptuveni 3 – 4 nedēļas pēc to noziedēšanas. Tik ilgi ir jānogaida tādēļ, lai sīpoli spētu pietiekoši nobriest. Ja gladiolas izrok ātrāk, tās nākamajā gadā var neziedēt, ziedēt mazāk vai pat vispār neuzdīgt.
Gladiolu ziedēšanas laiks dažādām šķirnēm var atšķirties un tādēļ cenšaties atcerēties vai pierakstiet datumu, kurā ziedi sāka noziedēt vai kad jūs tos nogriezāt. Četras nedēļas pēc šīs dienas gladiolas var droši rakt ārā.
Ja kaut kādu iemeslu dēļ noziedēšanas datums nav puslīdz precīzi nosakāms, var vadīties pēc gladiolu ārējām pazīmēm. Auga nodzeltēšana un lapu nokalšana liecinās, ka tā sīpoli ir nobrieduši un tos var rakt ārā.

Kā pareizi izrakt gladiolas

Gladiolu izrakšana būtu jāveic sausā laikā. Tāpat būtu labi, ja nebūtu lijis arī vismaz pāris dienas pirms gladiolu izrakšanas.
Atkāpieties aptuveni 20 cm no auga un paceliet augsni ar lāpstu vai dārza dakšu. Instrumentam ir jābūt pilnībā iegremdētam zemē.
Kustinot lāpstu uz priekšu un atpakaļ, izceļ augsni kopā ar gladiolu sīpoliem, pieturot augu aiz laksta.
Tad gladiolu sīpolus noskalo ūdenī, lai maksimāli atbrīvotos no augsnes daļiņām.
Ar asām dārznieka šķērēm nogriež lakstu atstājot tikai 3 – 5 cm garu celmiņu.
Ir jānovāc arī tumšais vecā sīpola atlikums apakšdaļā.
Gladiolu sīpols var būt noklāts ar maziem, apaļiem sīpoliņiem, no kuriem var izaudzēt pilnvērtīgus sīpolus. Noņemiet tos ar pirkstiem. Saglabājiet tos, ja vēlaties gladiolas pavairot, bet ja ne tad vienkārši izmetiet.

Kā gladiolas sagatavot glabāšanai

Vispirms gladiolas ir jānodezinficē, lai novērstu sēnīšu slimību rašanās risku. Eksistē speciāli šim mērķim paredzēti līdzekļi, bet var izmantot arī zilos graudiņus. Lai pagatavotu dezinficējušu šķidrumu no zilajiem graudiņiem, ņem 0,5 gramus graudiņu un atšķaida 2,5 litros ūdens.
Abu veidu sīpolus liek šajā šķidrumā un atstāj tur uz 30 minūtēm. Kad laiks ir pagājis sīpoli ir jāizņem no dezinficējošā šķīduma un jānosusina ar salveti. Pēc šīs procedūras gladiolu sīpolus klāj vienā slānī kastītēs vai citā piemērotā tarā. Tad kastītes novieto sausā un labi vēdināmā telpā, kuras gaisa temperatūra ir no +25 līdz +28 grādiem. Šeit gladiolu sīpoliem ir jānostāv vismaz 2 nedēļas, lai tie labi nožūtu.

Kā uzglabāt gladiolu sīpolus

Gladiolu sīpolus liek kastītēs vienā slānī, turklāt tā lai tie savā starpā nesaskartos. Tad kastes ar sīpoliem ir jāievieto sausā pagrabā vai citā sausā telpā, kuras temperatūra ir no +3 līdz +8 grādiem.
Mazos sīpoliņus kas tika nolauzti no lielajiem sīpoliem, ievieto blīva papīra konvertā un glabā tur pat, kur parastos gladiolu sīpolus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five + 12 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.