Kā atbrīvoties no sūnām dārzā

Kā atbrīvoties no sūnām dārzā

Stāstīsim par to, kāpēc parādās sūnas un kā atbrīvoties no sūnām ar mājas un veikalos nopērkamiem līdzekļiem.

Kāpēc sūnas parādās un kāpēc no tām ir jāatbrīvojas

Sūnas aug uz augsnes virskārtas, pamazām to pilnībā pārņemot. Šāds “pārklājs” notur augsnē mitrumu un neļauj tajā nokļūt skābeklim, bet tas savukārt slikti ietekmē citu augu sakņu sistēmu. Ja ar sūnām necīnās, augsne var noplicināties, un ar laiku tā var kļūt nepiemērota noderīgu kultūru audzēšanai. Tāpat mitrās sūnas var kļūt par patvērumu sēnīšu slimību izraisītājiem, kas vēlāk var sākt uzbrukt jūsu dārza augiem.

Sūnas var parādīties vairāku iemeslu dēļ:

  • Pārāk blīva augsne. Šādā augsnē ir pārāk maz skābekļa, lai spētu attīstīties citi augi. Savukārt sūnas aug augsnes virskārta un ātri izplešas, jo tām nav citu konkurentu.
  • Pārāk mitra augsne. Parasti sūnas parādās vietās, kuras mēdz būt ilgstoši mitras un vietās, kur gruntsūdeņi atraudas tuvu zemes virsmai.
  • Slikts apgaismojums. Sūnām patīk augt ēnainās vietās. Piemēram, mājas, koku vai pat citu augu ēnā.
  • Skāba augsne. Visai bieži sūnu klātbūtne liecina par skābu augsni.

Kā atbrīvoties no sūnām ar rokām

Šis ir visātrākais veids kā atbrīvot savu dārzu no sūnām. Sūnas var “nokasīt” ar lāpstu, grābekli, lupatu vai kādu citu piemērotu instrumentu, savākt un izmest.
Pēc šīs procedūras ir rūpīgi jāsairdina zeme un jāuzklāj mulča vismaz 5 cm biezā slānī. Tas neļaus piekļūt gaismai, un sūnu atlikums un to poras nevarēs atkal izaugt.

Kā atbrīvoties no sūnām izmantojot vara vai dzelzs sulfātu

Šāda apstrāde ir jāveic sausā laikā un ir vēlams, lai arī nākamās diennakts laikā nav gaidāmi nokrišņi.
50 gramus vara sulfāta(vitriola) izšķīdina 10 litros ūdens vai 120 gramus dzelzs sulfāta izšķīdina 15 litros ūdens. Ar pagatavoto šķīdumu bagātīgi nolaista ar sūnām apaugušās vietas. Šķidrumam jānokļūst tieši uz sūnām. Aptuveni pēc piecām dienām sūnas sāks palikt tumšas un pamazām atmirs.
Parasti ar vienu šādu apstrādi ir nepietiekoši un tādēļ pēc divām nedēļām procedūra ir jāatkārto.

Kā atbrīvoties no sūnām ar kaļķi

Ja jūsu dārzu ir pārņēmušas sūnas tādēļ, ka tajā ir skāba augsne, to var padarīt neitrālāku. Jaunajos apstākļos sūnas nespēs normāli attīstīties un visticamāk ar laiku pazudīs pavisam.
Šī procedūra ir jāveic sausā laikā un ir svarīgi, lai lietus nav gaidāms arī tuvākajās dienās.
Uz augsnes virsmas izkaisa dzēstos kaļķus vai dolomīta miltus ar aprēķinu, lai 1 m² sanāktu 500 grami izvēlētās vielas. Tad augsni uzrok puslāpstas dziļumā. Tāpat var sajaukt dzēstos kaļķus ar smiltīm vienādās daļās un bagātīgi izkaisīt sūnu skartajās vietās.
Ņemot vērā, ka šīs vielas padara augsni neitrālu, neizmantojiet tās pie augiem, kuri mīl skābu augsni, piemēram, pie krūmmellenēm, rododendroniem, hortenzijām un citiem.

Kā atbrīvoties no sūnām ar speciāliem līdzekļiem

Veikalos var nopirkt speciālus līdzekļus sūnu apkarošanai. Bieži vien tie ir izsmidzināmi un paredzēti cīņai ar sūnām uz celiņiem, starp flīzēm, uz fasādēm, jumtiem un citās līdzīgās vietās.
Ar tiem kārtīgi apsmidzina sūnas un pēc diezgan neilga laika sūnas iet bojā. Izmantojot šos līdzekļus, ir ieteicams lietot gumijas cimdus, aizsargbrilles un masku, lai maksimāli mazinātu iespēju kaitēt savai veselībai. Tāpat smidzinot cenšaties netrāpīt citiem augiem, kurus jūs audzējat, jo līdzeklis var tiem kaitēt.

Kā panākt, lai sūnas neatgriežas

Ja jūsu dārzā sūnas aug dēļ pārlieku liela mitruma, ziniet, ka visticamāk jūsu sūnu apkarošanas pasākumi palīdzēs tikai uz laiku. Lai pilnībā atbrīvotos no sūnām, nāksies atbrīvoties no mitruma, piemēram, izrokot novadgrāvīšus.
Ja sūnas augs likti apgaismotā vietā, palīdzēt varētu ēnas avota likvidēšana. Protams, ne vienmēr tas ir iespējams, jo ēnu var radīt māja vai citas nepieciešamas ēkas, tomēr ievest zināmu kārtību būs pa spēkam gandrīz jebkuram. Piemēram, vara apgriezt koku nokaltušos zarus vai pilnībā atbrīvoties no veciem vai nevajadzīgiem kokiem vai patīrīt pārāk biezi saaugušus krūmus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 + 16 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.