Kā atbrīvoties no pienenēm dārzā vai mauriņā

Kā atbrīvoties no pienenēm
Spilgti dzeltenās pienenes spēj izplesties tik ātri, ka šķiet, ka tās spētu iekarot visu pasauli. Šī iemesla dēļ ir svarīgi laicīgi noreaģēt uz pieneņu parādīšanos teritorijā un ierobežot to izplatību. Piedāvājam dažus padomus, kā atbrīvoties no pienenēm dārzā vai mauriņā.

Kā atbrīvoties no pienenēm

Cīnīties ar pienenēm var ar dažādām metodēm, mēs pastāstīsim par pašām vienkāršākajām, pieejamākajām un efektīvākajām.

Pļaušana

Nav svarīgi vai tas notiks ar parastu izkapti, mauriņa pļaujmašīnu vai trimeri, svarīgi ir to darīt regulāri 1 – 2 reizes nedēļā. Šādi jūs neatbrīvosieties no pienenēm pilnībā, bet palēnināsiet to augšanu un neļausiet tām dot sēklas. Veicot regulāru pļaušanu katru vasaru, pienenes ar laiku iznīks pavisam.
Īpaši efektīvi ir to darīt laikā, kad pienenēm vēl nav izveidojušies ziedi. Ja ziedi jau ir izveidojušies, pēc nopļaušanas tās būtu jāaizvāc no jūsu dārza vai jāsadedzina, jo pieneņu sēklas var izveidoties arī tad, kad tās jau ir nopļautas un tad tās atkal var izsēties.

Izrakšana

Pieneņu saknes var sasniegt pat 50 cm dziļumu un nereti tās ir grūti izraut, ja nav piemērota instrumenta. Ja tiks izrauta tikai auga zaļā daļa, bet sakne paliks zemē, ar laiku augs atkal ataugs un tādēļ drošāk būtu pieneni izrakt pilnībā.
Pirms izrakšanas ir ieteicams pieneni apliet, jo tā to būs vieglāk izrakt. Izrakšanu var veikt ar lāpstu vai speciālu nezāļu izvilcēju.
Viens no pieejamākajiem variantiem ir gara un šaura dārza lāpstiņa vai nazis. Uzmanīgi aizrociet apkārt augam un izvelciet ar visu augam apkārt esošo zemi. Protams, var izmantot arī parastu lāpstu.
Izmantojot nezāļu izrāvēju, process būs līdzīgs, kaut arī nedaudz vienkāršāks. Uzstādiet instrumentu tieši virs nezāles, iespiediet zemē un tad velciet uz augšu, lai izceltu nezāli.
Izraktās pienenes ir jāsadedzina vai jāaiznes tālu no dārza. Pienenes nedrīkst likt komposta kaudzē, jo tām var nogatavoties sēkla, arī pēc izraušanas un tad tās nonāks kompostā, bet savukārt no tā tās atkal nonāks jūsu dārzā.

Izdedzināšana

Šim mērķim var noderēt portatīvais gāzes deglis. Vienkārši izdedziniet visas pienenes daļas, kas atrodas virs zemes. Īpaša uzmanība jāpievērš auga centram, no kura parādās lapas un ziedi. Ar izdedzināšanu jūs gan neiznīdēsiet augu pilnībā, bet tikai palēnināsiet tā attīstību.

Izplaucēšana

Uzvāriet ūdeni un uzreiz uzlejiet to pienenēm. Vienam augam vajadzētu pietikt ar puslitru ūdens. Lielākai drošībai veiciet procedūru 3 – 4 reizes. Pēc dažām dienām augam vajadzētu iznīkt. Sekojiet, lai verdošais ūdens nenokļūtu uz citiem jums vajadzīgiem augiem.

Sāls

Ar asu nazi nogrieziet pienenes virszemes daļu un griezuma vietu bagātīgi nokaisiet ar sāli. Sāls izvilks no pienenes saknes mitrumu, un augs ar laiku iznīks. Ar sāls lietošanu gan ir ļoti jāuzmanās, jo pastāv risks, ka augsne varētu tikt pārsāļota, un tad šajā vietā vairs neaugs itin nekas. Turklāt šāda metode derēs tikai tad, ja pieneņu ir ļoti maz.

Herbicīdi

Šādus līdzekļus var nopirkt dārzkopju veikalos. Jāņem vērā, ka derēs ne visi līdzekļi. Ir līdzekļi, kas ir paredzēti visa veida nezālēm un ir arī tādi, kas derēs tikai noteikta veida nezālēm. Informāciju par to, kam herbicīds ir paredzēts, var atrast uz tā iepakojuma vai klāt pieliktajā instrukcijā.
Parasti noteiktu daudzuma līdzekļa atšķaida noteiktā daudzumā ūdens un ar šo šķidrumu apsmidzina nezāles. Iznīkušās pienenes aizvāc no dārza.
Pirms līdzekļa lietošanas noteikti ir jāizlasa klāt pieliktā instrukcija un jārīkojas atbilstoši tai un noteikti ir jāievēro visi instrukcijā minētie drošības pasākumu

Kā novērst pieneņu parādīšanos dārzā

Eksistē pāris vienkāršas metodes kas ļauj novērst pieneņu parādīšanos dārzā:

  • Rudenī un pavasarī uzrociet visu dārziņu un aizvāciet no tā visas nezāles kopā ar saknēm kas ir parādījušās no zemes.
  • Neatstājiet tukšus laukumus. Dobes var nosegt ar kādu nosedzošu materiālu vai ar mulču. Celiņus var nobruģēt vai izklāt ar betona plāksnēm. Tukšajās vietās var arī izsēt sinepes vai citas kultūras kas nomāc nezāles un neļauj tām izplesties.
  • Regulāri pļaujiet mauriņu, lai neļautu zālei izaugt garākai par 5 – 7 cm. Šādi nezālēm būs grūti attīstīties, la ieņemtu lielākas platības.
  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    nineteen − eight =

    Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.