Kā uzglabāt ķirbjus pareizi

Kā pareizi uzglabāt ķirbjus

Šodien par to kā sagatavot ķirbjus glabāšanai, kā izvēlēties piemērotu telpu un kā uzglabāt ķirbjus pareizi.

Kā sagatavot ķirbi glabāšanai

Vispirms ir jāpārliecinās, ka ķirbji ir pilnībā nogatavojušies. To var noprast pēc šādām pazīmēm:

  • ķirbja miza ir cieta;
  • skaidri saskatāms ķirbja šķirnei atbilstošs raksts uz ķirbja virsmas;
  • pilnīgi izžuvis kātiņš.

Ķirbji pirms glabāšanas ir jānožāvē, un tam var būt piemērota kāda nojume vai slēgta telpa ar labu ventilāciju. Labāk veltīt tam vismaz nedēļu vai divas. Kad ķirbji ir nožāvēti tie ir jānoslauka ar tīru un sausu lupatiņu.
Ilgstošai glabāšanai izvēlas stingrus ķirbjus bez bojājumiem. Tāpat ir jāpievērš uzmanība arī kātiņam, tam ir jābūt pilnīgi sausam un veselam. Kātiņu noteikti nevajag nolauzt jo ar to ķirbis glabāsies ļabāk.

Kur glabāt ķirbjus

Vislabākā vieta ķirbju glabāšanai būs sauss pagrabs. Šāda telpa sniedz visus nepieciešamos apstākļus ķirbju uzglabāšanai: mitruma līmenis 60 – 70%, tumsa, vēsums un patstāvīgs svaiga gaisa pieplūdums. Ja kāds no šiem noteikumiem iztrūkst, ķirbji sāks bojāties ātrāk. Piemēram, pārāk liela mitruma apstākļos ķirbju glabāšanas laiks sarūk par 2 vai pat 3 mēnešiem.
Ja piemērota pagraba nav var pamēģināt atrast piemērotu vietu dzīvoklī vai mājā. Tāda vieta varētu būt, piemēram, garāža, iestiklots un nosiltināts balkons, siltināti bēniņi vai pat pagulte, ja gulta, atrodas pietiekoši tālu no radiatora.

Kā uzglabāt ķirbjus

Ja plānojat ķirbjus glabāt pagrabā, atceraties, ka to nevar likt tieši uz zemes. Ķirbji ir jāizvieto uz paliktņiem, plauktiem vai citās piemērotās vietās. Zem ķirbjiem ieteicams izklāt vecas avīzes vai papīru. Ķirbji jānovieto ar kātiņiem uz augšu. Daži ķirbju audzētāji iesaka novietot ķirbjus tā, lai tie stāvētu, tāpat kā ir stāvējuši augšanas vietā jeb citiem vārdiem saskartos ar glabāšana virsmu tieši ar to vietu, ar kuru ķirbis ir stāvējis uz zemes augšanas laikā.
Ja ķirbji tiek glabāti labi apgaismotā vietā( piemēram, uz slēgta balkona) tiem būtu kaut kas jāuzsedz, lai tos pasargātu no tiešiem saules stariem. Ja glabāšanai izvēlētā vieta ir pārāk vēsa, ķirbjiem ziemas laikā var uzsegt segu, lai ķirbji tiktu pasargāti no aukstuma.
Ķirbjus nevajadzētu izvietot pārāk cieši vienu pie otra, jo ja kāds no tiem sāks pūt, puve var izplatīties arī uz cietiem blakus esošiem ķirbjiem.

Cik ilgi var glabāt ķirbjus

Ķirbji nezaudējot uzturvērtību var glabāties diezgan ilgi. Turklāt jo ilgāk tie stāv, jo saldāki kļūst.
Vidēji ķirbis var nostāvēt 3 – 4 mēnešus, bet nereti ķirbju glabāšanās laiks var sasniegt arī 6 mēnešus un pat vairāk. Šajā ziņā vērā ņemama nozīme ir ķirbju šķirnei. Viena no šķirnēm, kas var diezgan ilgi glabāties, ir Crown Prince F1. Šī, protams, nav vienīgā tāda šķirne, un nereti informācija par ķirbju šķirnes piemērotību glabāšanai var atrast aprakstā uz sēklu iepakojuma.
Glabāšanas laikā ķirbji vairākas reizes mēnesī ir jāapskata, lai novērtētu to stāvokli. Ja uz kāda ķirbja ir parādījušies iespiedumi, plaisas vai citi defekti, šādu ķirbi vajadzētu uzreiz pagatavot un apēst. Protams, pirms tam ir jāizgriež bojātās vietas. Ja nav iespējas apēst uzreiz visu ķirbi, to var sagriez lielās daļās, ietīt folijā un ievietot ledusskapī. Šādi ķirbis var glabāties līdz pat 4 nedēļām.

Kā sasaldēt ķirbi ziemai

Nomazgājiet ķirbi un attīriet no mizas. Tad ir jāizņem sēklas un jāsagriež ķirbja mīkstums nepieciešamā izmēra gabaliņos. Sapako tos polietilēna maisiņos vai kārbiņās un liek saldētavā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

14 + 6 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.