Pelējums ir mikroskopisku sēņu kopums. Pelējumu rada dažādu sugu mikroskopiskās sēnes. Daži pelējuma veidi var būt nekaitīgi, bet daži, toksiski un ilgākā laikā uzkrājoties organismā, var pat radīt onkoloģiskas problēmas.
Kas notiks, ja apēdīsiet pelējumu
Visticamāk nekas nenotiks. Ir pat pelējumus, kuru speciāli ēd, piemēram, sierus ar pelējumu.
Tomēr eksistē pelējumu veidi, kuri var izsaukt saindēšanos vai alerģisku reakciju. Turklāt nereti kopā ar pelējumu aug arī tādas kaitīgas baktērijas kā zarnu nūjiņa, salmonella un citas.
Šo iemeslu dēļ parasti pelējumu tiešām nav vērts ēst. Ja tomēr kaut kādu iemeslu dēļ ir sanācis to nejauši apēst, neaizmirstiet par to un sekojiet simptomiem līdz pat pašām dienas beigām.
Kādu simptomu gadījumā ir jāmeklē ārsta palīdzība
Noteikti ir jāizsauc medicīniskā palīdzība ja pēc pelējuma apēšanas parādās tādi simptomi kā:
- aizdusa;
- nelabums;
- paaugstināta temperatūra;
- diareja.
Šie simptomi var parādīties uzreiz vai pēc kāda laika.
Vai var noņemt pelējumu un ēst pārtiku
Dažos gadījumos tā tiešām var darīt, bet tālu ne vienmēr. Pelējums aug ne tikai uz virsmas. No redzamā pelējuma var stiepties ļoti tievi ar acīm nesaskatāmi diedziņi jeb micēlijs. Savukārt gaisā lido pelējuma sporas, kas inficē blakus esošo pārtiku. Jo pārtikas produkts ir mitrāks, jo vairāk pelējuma un baktēriju jūs apēdīsiet.
Kādus produktus var ēst pēc pelējuma noņemšanas
Šādi var mēģināt glābt tikai pietiekoši sausus produktus:
- cietus sierus ar garoziņu, piemēram, šveices tipa sierus, čedaras, parmezāna;
- cietus dārzeņus, piemēram, tādus kā burkāni, kāposti, paprika;
- augļus ar pelējumu mizas ārpusē (bet ne uz kāta), piemēram, banāni. Augļi gan nedrīkst būt palikuši mīksti, un tiem ir normāli jāsmaržo.
Ja tomēr izlemsiet produktu saglabāt, atceraties, ka ir jānogriež ne mazāk kā 1.5 cm produkta visapkārt pelējuma vietai.
Kādus sapelējušus produktus noteikti ir jāizmet
Speciālisti iesaka nekādā gadījumā nelietot šādus pelējušus produktus:
- mīksti augļi un dārzeņi, piemēram, tomāti, gurķi, zemenes, persiki, plūmes;
- gaļa un gaļas produktus;
- jogurtus;
- džemus un ievārījumus;
- sagatavotu ēdienu atlikumus, piemēram, zupas;
- zemesriekstu sviestu.
Ja šaubāties par kādu produktu, vislabāk būtu to izmest un nekādā gadījumā nelietot pārtikā.