10 padomi, kā uzlabot miega kvalitāti

10 padomi, kā uzlabot miega kvalitāti

Nepietiekošs miegs var veicināt nopietnu veselības problēmu rašanos, tajā skaitā arī psihiskus traucējumus un sirds slimības. Ievērojot šos ne tik sarežģītos noteikumus, jūs uzlabosiet miega kvalitāti un atkal spēsiet izgulēties.

Vienmēr mostieties un dodieties gulēt vienā laikā

Daudzi cilvēki brīvdienās ļauj sev gulēt krietni ilgāk nekā parasti. Tomēr zinātnieki uzskata ka dēļ šādas nepatstāvības tiek izjaukts cilvēka diennakts jeb cirkādais ritms. Un tādēļ lai uzlabotu miega kvalitāti būtu svarīgi vienmēr iet gulēt un mosties vienā un tajā pašā laikā.

Ļaujiet sev nedaudz nosnausties ja jūtat nogurumu

Noguruma brīdī neliels snaudiens dienas otrajā pusē ļaus atkal atgūt mundrumu. Tiesa, ir jāņem vērā, ka šāda pēcpusdienas atpūta nedrīkst ilgt vairāk nekā 45 minūtes.

Atsākaties no kaitīgajiem ieradumiem

Lai uzlabotu miega kvalitāti, speciālisti iesaka nesmēķēt un nelietot alkoholu vismaz četras stundas pirms miega. Protams, vislabāk būtu atbrīvoties no šiem nelāgajiem ieradumiem pavisam.

Samaziniet kofeīna patēriņu

Speciālisti iesaka nelietot kofeīnu vismaz sešas stundas pirms došanās pie miera. Kofeīnu satur ne tikai kafija, bet arī tēja, gāzētie dzērieni un pat šokolāde.

Nepieēdaties pirms gulētiešanas

Neilgi pirms gulētiešanas var nedaudz uzkost, tomēr kārtīgi pieēsties pirms paša nebūs tas pats prātīgākais darbs. Četras stundas pirms miega ir ieteicams izvairīties no smagas, asas un saldas pārtikas.

Nenodarbojaties ar sportu pirms gulētiešanas

Nav nekādu šaubu, ka sports ir vajadzīgs un ar to ir jānodarbojas regulāri. Tomēr liela fiziskā aktivitāte tieši pirms došanās pie miera var kaitēt miega kvalitātei.

Izvēlaties piemērotus gultas piederumus

Ja nakts vidū jūs pamostaties no tā ka jums ir karsti vai auksti, iespējams, ka ir pienācis laiks izvēlēties sezonai piemērotāku segu.

Vēdiniet guļamistabu

Eksistē pētījumi, kas liecina, ka guļot pie atvērta loga, miega kvalitāte uzlabojas. Ja jums ir kondicionieris noregulējiet temperatūru tā lai miega laikā tā būtu dažus grādus zemāka nekā parastos apstākļos.

Atbrīvojaties no traucējošiem trokšņiem un gaismām

Istabā esošā elektronika var traucēt jums izgulēties. Šādas ierīces var būt piemēram, mirgojošs digitālais pulkstenis, neizslēgts televizors vai neizslēgta datora ventilatoru troksnis.

Atstājiet gultu tikai miegam

Planšetes, viedtelefoni un portatīvie datori ir noderīgas ierīces, ar kurām var strādāt arī gultā. Tomēr tas var novest pie tā, ka gulta sāk asociēties ar darbu. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi atstāt gultu tikai miegam un seksam, bet strādāt var arī kādā citā vietā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

thirteen − three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.