Septiņi iemesli, kas var izraisīt svīšanu miega laikā

Septiņi iemesli, kas var izraisīt svīšanu miega laikā
Tava guļamistaba ir patīkami vēsa, bet tu katru rītu pamosties nosvīdis? Svīšanu naktī var izraisīt dažādi iemesli, kuru vidū ir gan klimakss, gan bīstamas slimības un ļaundabīgi audzēji. Turpini lasīt un uzzini pārējos.

Pieauguša cilvēka ādā ir no 2 līdz 5 miljoniem sviedru dziedzeru, kas istabas temperatūrā diennakts laikā izdala aptuveni 400 – 600 ml šķidruma. Sviedru dziedzeru uzdevums ir mitrināt ādu un šādi atdzesēt ķermeni.
Miega laikā visi cilvēka organisma procesi palēninās un tajā skaitā samazinās arī sviedru izdalīšanās. Protams, tā nenotiek, ja cilvēks guļ karstā istabā vai gadījumos, kad pirms miega baudīti asi ēdieni. Tomēr reizēm palielināta svīšana naktīs var liecināt par nopietnākām problēmām, kuru risināšanai jau var būt nepieciešama speciālistu palīdzība.

Klimakss

Sievietēm ap 45 – 50 gadiem sāk mazināties estrogēna izstrāde. Hipofīze mēģina stimulēt dzimumdziedzerus veicinot noteiktu hormonu izstrādi, bet tas savukārt paaugstina ķermeņa temperatūru un attiecīgi izsauc svīšanu.

Ko darīt
Parādoties klimaksa simptomiem, sievietei būtu jādodas pie ginekologa. Ārsts veiks apskati un vajadzības gadījumā ieteiks aizvietojošu terapiju. Terapija nenovērsīs menopauzes iestāšanos, bet spēs novērst nepatīkamos simptomus.

Kaitīgie ieradumi

Tabaka satur nikotīnu, bet nikotīns atdarina acetilholīna darbību, kas var ietekmēt sviedru dziedzerus. Aktīviem un ilgstošiem smēķētājiem tas var izpausties arī miega laikā.
Alkohola gadījumā pie svīšanas var būt vainojams abstinences jeb paģiru sindroms, kas var sākties jau dažas stundas pēc alkohola lietošanas. Tā rezultātā tiek traucēta termoregulācija un hormonu izstrāde, kas ietekmē arī sviedru dziedzerus. Šī iemesla dēļ jau tā sliktais miegs tiek pavadīts arī ar svīšanu.

Ko darīt
Atteikties no kaitīgajiem ieradumiem.

Endokrīnās slimības

Arī endokrīno orgānu slimības var ietekmēt sviedru dziedzeru darbību. Visbiežāk nakts svīšana tiek novērots pie šādām slimībām:

  • hipertireoze;
  • cukura diabēts;
  • feohromocitoma;
  • akromegālija.

Ko darīt
Grieztie pie ārsta un vajadzības gadījumā uzsākt ārstēšanos.

Miega apnoja

Miega apnoja ir potenciāli bīstama elpošanās apstāšanās miega laikā. Cilvēks pats nejūt, ka vairs neelpo, tomēr tas izraisa pastiprinātu svīšanu. Papildus simptoms, kuru var novērot tuvinieki, ir spēcīga krākšana.
Miega apnoja palielina sirds nepietiekamības, infarkta un insulta risku, un salīdzinoši bieži ir novērojama cilvēkiem ar lieko svaru un paaugstinātu asinsspiedienu.

Ko darīt
Ja jūsu tuvinieki jums saka, ka jūs mēdzat skaļi krākt un no rīta jums mēdz sāpēt galva un ir jūtams spēcīgs nogurums, ir vērts griezties pie ārsta. Visticamāk, ka jums ieteiks atbrīvoties no liekā svara, atteikties no smēķēšanas un alkohola, pārstāt gulēt uz muguras un nelietot miega zāles.
Lasiet arī mūsu rakstu Kā ātri notievēt.

Infekcijas

Reizēm no nakts svīšanas cieš cilvēki, kas ir inficējušies ar kādu saaukstēšanos izraisošu vīrusu vai nezina par savu hronisko infekciju slimību. Šāds simptoms var rasties, piemēram, tuberkulozes gadījumā, turklāt citi simptomi var vēl nebūt pamanāmi.
Svīšana, kuru papildina drebuļi un drudzis var liecināt par malāriju. Malārija ir slimība, kuru pārnēsā odi un ar kuru var inficēties valstīs ar karstu un mitru klimatu.

Ko darīt
Ja svīšana miegā notiek kopā ar nelielu temperatūras paaugstināšanos, dodieties pie sava ģimenes ārsta un pastāstiet tam par savu problēmu. Gadījumā kad temperatūra ir augsta un jūs nesen esat atgriezies no kādas eksotiskas valsts, var būt saprātīgi izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Zāles

Paaugstināta svīšana var būt saistīta arī ar dažādu zāļu blakusefektiem. Nereti cilvēki cieš no svīšanas naktī, ja lieto antidepresantus, beta blokatorus vai ir spiesti ievadīt insulīnu.

Ko darīt
Ja esat sācis lietot jaunas zāles, pēc kurām jums ir parādījusies svīšana, par to ir jāziņo zāles izrakstījušajam ārstam. Visticamāk tas izrakstīs citas zāles vai samazinās to devu.

Audzēji

Sākuma stadijās ļaundabīgi audzēji svar būt maz pamanāmi. Tomēr daži vēžu veidi var radīt paaugstinātu sviedru izdalīšanos miega laikā. Piemēram, leikēmijas gadījumā bez svīšanas var parādīties arī drebuļi, vājums, sāpes kaulos un deguna asiņošana. Paaugstināta svīšana naktīs var parādītie arī limfomas grupas audzēju gadījumā.

Ko darīt
Šādas slimības nevar diagnosticēt bez īpaša pārbaudes, un tādēļ aizdomu gadījumā noteikti ir jādodas pie ārsta, lai tas norīko papildus izmeklēšanu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 − twelve =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.