Kāpēc pieaug svars pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas

Kāpēc pieaug svars pēc 40
Kāpēc pieaug svars pēc 40

Nereti cilvēki pēc 40 gadu sasniegšanas sāk pieņemties svarā, neskatoties uz to, ka to ēšanas paradumi un fizisko aktivitāšu līmenis nav mainījušies.
Pat, ja jūs joprojām esat aktīvi, jūsu ķermeņa novecošanas procesi jau ir sākušies. Palēninās jūs vielmaiņa, pamazām samazinās muskuļu masas apjoms un sarūk arī dažu figūrai svarīgu hormonu izstrāde. Šajā rakstā izskatīsim kāpēc pieaug svars pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas un veidus kā ar to cīnīties.

Vielmaiņas jeb metabolisma palēnināšanās

Pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas, cilvēku bāzes metabolisms samazinās par aptuveni 3%. Citiem vārdiem tas nozīmē, ka cilvēkam atrodoties miera stāvoklī, tā ķermenis pārstrādās mazāk kaloriju nekā iepriekš. Pirmajā brīdī šķiet, ka tas nav pārāk daudz un tomēr, ja fizisko aktivitāšu līmeni un ierastā diēta netiek mainīta, gada laikā ķermeņa masa var palielināties pat par 2 – 3 kilogramiem.

Ko darīt
Ir jāpārskata ierastie ēšanas paradumi un jāsamazina uzņemto kaloriju daudzums. Ja vēlaties atbrīvoties no liekā svara, samaziniet ātro ogļhidrātu daudzums uzturā un sāciet skaitīt uzņemto kaloriju daudzumu.
Atceraties, ka pat nelielas korekcijas var novest pie labiem rezultātiem ilgākā laika periodā. Ierobežojot savu ēdienkarti tikai par 60 – 100 kilokalorijām un izvēloties veselīgāku pārtiku, jūs ieliksiet labu pamatu labas formas saglabāšanai uz ilgiem gadiem.
Lasiet arī mūsu rakstu Kā ātri notievēt un zaudēt svaru.

Samazinās muskuļu masa

Daudzi noteikti zinās, ka muskuļu masa sāk strauji samazināties pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas. Tomēr muskuļu zaudēšanas process tiek iesākts jau pēc 40 gadiem. Eksistē pētījumi, kuri rāda, ka atšķirība muskuļu masas apjomā cilvēkiem pirms un pēc 40 gadu vecuma var sasniegt līdz pat 40%.
Novecošanas rosinātas pārmaiņas, fiziskas slodzes trūkums un testosterona līmeņa samazināšanās negatīvi ietekmē muskuļu masas apjomu, un tomēr muskuļu apkalpošanai organisms tērē ne mazums kaloriju. Zaudējot muskuļus, jūs vēl vairāk samaziniet vielmaiņas aktivitāti un palieliniet iespēju iegūt liekus kilogramus.

Ko darīt
Ja jūs joprojām nenodarbojaties ar sportu, ir īstais laiks sākt to darīt. Spēka vingrojumi apvienojumā ar augstu olbaltumvielu patēriņu ļaus jums uzturēt un pieaudzēt muskuļu masu.

Hormonālās izmaiņas

Sievietēm pēc 35gadu sasniegšanas samazinās estragona izstrādes apjomi, un tas ar laiku noved pie menopauzes. Un kaut arī estrogēna pārpilnība noved pie tauku uzkrāšanās arī tā trūkums var negatīvi atsaukties uz svaru. Pāreja uz pēc-menopauzes periodu saistās ar tauku apjoma pieaugumu vēdera rajonā un arī ar glikozes un insulīna daudzuma pieaugumu.
Vīriešiem testosterona līmenis sāk samazināties pēc 30, bet īpaši pamanāmi tas kļūst pēc 40 gadu sasniegšanas. Pētījumi liecina, ka vīriešiem no 40 gadu vecuma brīvā testosterona līmenis samazinās par aptuveni 1,2% katru gadu.
Par testosterona līmeņa pazemināšanos var liecināt tādas pazīmes kā depresija, libido samazināšanās, muskuļu masas sarukums un tauku procenta pieaugums.

Ko darīt
Pārbaudiet vairogdziedzeri. Vairogdziedzeris ir orgāns, kas tieši ir iesaistīts hormonu ražošanā. Aptuveni 20% sieviešu vecumā pēc 40 cieš no dažādām ar vairogdziedzeri saistītām problēmām. Ja jūtat, ka jūsu svars neizskaidrojami pieaug, griezieties pie speciālista un veiciet pārbaudes. Iespējams, ka jūsu svara problēmu varēs izlabot hormonu terapija.
Turklāt eksistē arī dabīgi veidi, kā paaugstināt testosterona līmeni. Piemēram, spēka vingrojumi, olbaltumvielu diēta bez cukura un izvairīšanās no stresa.
Un, lai arī laiks nestrādā jūsu labā, ir iespējams labi izskatīties arī pēc 40, īpaši ja ņem palīgā veselīgu pārtiku un regulārus treniņus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

eighteen − 15 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.