Kā cept kartupeļus

Kā cept kartupeļus
Ne salipuši un piedeguši, bet zeltaini brūni un kraukšķīgi. Vienkārša pamācība, kā cept kartupeļus tā, lai tie vienmēr izdotos lieliski!

Kā izvēlēties un sagatavot kartupeļus

Kartupeļu cepšanai labāk izvēlēties kartupeļus ar zemu cietes saturu, jo šādu kartupeļu šķēlītes cepšanas laikā labāk saglabās formu. Kas attiecas uz kartupeļu krāsu, jāsaka, ka piemērotas būs gan balto, gan dzelteno, gan rozā kartupeļu šķirnes. Centieties, lai visi atlasītie kartupeļi būt cieti un gludi, kā arī viena izmēra un vienas šķirnes.
Noteikti nedrīkst izvēlēties zaļus kartupeļus, jo zaļā krāsa liecina, ka kartupeļu sastāvā ir paaugstināts solanīna daudzums, bet tas savukārt lielākos daudzumos var novest pie saindēšanās.
Lai kartupeļi pilnībā izceptos un izdotos patīkami brūni, labāk tos griezt tos salīdzinoši nelielos gabaliņos: salmiņos, garos kubiņos vai plānās šķēlēs. Lai visi kartupeļi izceptos vienlaicīgi, sekojiet tam lai visi sagrieztās šķēles būtu viena izmēra. Ja vēlaties cept lielākas kartupeļu šķēles, pirms cepšanas pavāriet tās aptuveni 5 līdz 6 minūtes verdošā ūdenī.
Kad kartupeļi ir nomizoti un sagriezti, tos vajag iemērcēt ūdenī, lai tos maksimāli atbrīvotu no cietes. Pilnīgi pietiks ar 30 – 60 minūšu mērcēšanu. Ja galīgi nav laika, var mēģināt iztikt tikai ar kartupeļu skalošanu aukstā tekošā ūdeni. Pērc mērcēšanas kartupeļi ir jānosusina ar papīra dvieli.

Kā izcept pēc iespējas ideālākus kartupeļus

  • Izvēlaties čuguna vai dzels pannu ar biezu dibenu. Šis būs labākais variants kartupeļu cepšanai
  • Kartupeļus var cept rafinētā augu eļļā. Lai bagātinātu cepto kartupeļu garšu, variet pievienot arī nedaudz sviesta.
  • Lai kartupeļi izceptos patīkami brūni, tie ir jāievieto labi uzkarsētā eļļā. Nav ieteicams kartupeļus cept uz neuzkarsētas eļļas vai pievienot eļļu cepšanas procesā
  • Uz pannas kartupeļi ir jāklāj tikai vienā kārtā. Šādi kartupeļi izcepsies labāk un pārklāsies ar kraukšķošu garoziņu
  • Kartupeļu šķēles ir jāapgriež vairākas reizes. Turklāt svarīgi ir atrast zelta vidusceļu un negrozīt kartupeļus pārāk bieži vai pārāk reti. Kartupeļiem ir jāapcepas, tomēr tie nedīgst arī piedegt.
  • Kartupeļus nav jēgas griezt uzreiz pēc to ievietošanas pannā. Pagaidiet vismaz 4 – 5 minūtes, lai tiem sāk veidoties garoziņa.
  • Sāls vienmēr ir jāpievieno cepšanas beigās. Ja sāls tiks pielikta ātrāk, no kartupeļiem sāks izdalīties mitrums un zeltainu, labi apceptu gabaliņu vietā jūs iegūsiet nepievilcīgu, salipušu putru.

Kā cept kartupeļus pēc klasiskās receptes

Sastāvdaļas:
500 – 600 grami kartupeļu;
aptuveni 3 ēdamkarotes augu eļļas;
1 tējkarote sviesta;
sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež nelielos, vienādos gabaliņos. Ievietojiet sagrieztos kartupeļus ūdenī un ļaujiet tiem 30 – 40 minūtes nomērcēties. Tad tos noskalojiet un nosusiniet ar dvieli.
Uz lielas pannas uzkarsējiet augu eļļu. Pievienojiet sviestu, pagaidiet kamēr tas izkūst, un tad lieciet uz pannas kartupeļus. Kartupeļu šķēles ir jāklāj vienā slānī. Ja kartupeļu ir pārāk daudz, būs labāk ja cepsiet tos vairākos piegājienos.
Samaziniet uguni līdz vidējam. Nelieciet pannai vāku un nemaisiet kartupeļus. Ja baidāties, ka kartupeļi varētu piedegt, nedaudz pakratiet pannu. Pēc aptuveni 5 – 6 minūtēm, kad kad kartupeļi sāk kļūt zeltaini, uzmanīgi apgrieziet tos, cenšoties nesalauzt šķēlītes. Cepiet kartupeļus vēl 15 – 20 minūtes un pa šo laiki apgrieziet tos vēl 3 – 4 reizes.
Kad kartupeļi kļūst mīksti, ņemiet tos nost no uguns un pievienojiet sāli, piparus vai citas garšvielas pēc savas gaumes.

Lasiet arī mūsu rakstu Kā un cik ilgi vārīt kartupeļus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.