Galvenie faktori, kas pavājina cilvēka imunitāti

Galvenie faktori, kas pavājina cilvēka imunitāti
Stipra imūnsistēma ir īsta likteņa dāvana. Īpaši vērtīga tā kļūst tieši tādos brīžos, kā šis, kad visapkārt plosās gripa. Par to kā uzlabot imunitāti mēs jau esam stāstījuši un šodien pastāstīsim par lietām, kas mūsu imunitātei kaitē.

1. Nepietiekošs miegs
Cilvēkam guļot, aktivizējas imūnsistēmas daļa, kas atbild par imunitātes apmācību un kamēr mēs guļam imūnsistēma mācas cīnīties ar vīrusiem un baktērijām. Citiem vārdiem, ja mēs guļam pārāk mazs, imūnsistēmas darbība ir mazāk efektīva, nekā tā varētu būt. Atkarībā no katra cilvēka individuālajām īpatnībām, lai saglabātu labu imunitātes darbību, cilvēkam ir jāguļ vismaz 7 – 9 stundas

2. Mazkustīgs dzīvesveids
Arī fizisko aktivitāšu trūkums nenāk par labu imūnsistēmas darbībai. Tie cilvēki, kas nenodarbojas vai par maz nodarbojas ar sportu, slimo biežāk nekā to fiziski aktīvākie līdzcilvēki. Tādēļ, ja tevi uztrauc tava veselība, neaizmirsti arī par sportu un citām fiziskām aktivitātēm.

3. Vientulība
Ilgstoša vientulība var paaugstināt cilvēka noradrenalīna līmeni. Savukārt paaugstināts noradrenalīna līmenis samazina balto asinsķermenīšu izstrādi, pazemina gēnu aktivitāti, kas cīnās ar dažādām slimībām un stimulē iekaisuma procesus. Šo visu apstākļu rezultātā cieš cilvēka kopējā imunitāte un padara cilvēku uzņēmīgāku pret dažādām infekcijām.

4. Patstāvīgs stress
Runā, ka stress nogalina visu dzīvo, un tas nav daudz melots. Ilgstoša stresa ietekmē imūnsistēma sāk sliktāk strādāt un tas neapšaubāmi paaugstina iespēju noķert kādu nejauku vīrusu.

5. Alkohols
Arī alkohola lietošana kaitē gan mums, gan mūsu imūnsistēmai. Regulāras alkohola lietošanas ietekmē samazinās imūnsistēmas darbības efektivitāte, un tā mūs sliktāk sargā no vīrusiem un infekcijām. Pat vienreizēja, bet apjomīga alkohola lietošana atstāj negatīvu ietekmi uz imūnsistēmu.

6. Slikta tuvinieku imunitāte
Ja cilvēki ilgi dzīvo kopā, to imūnsistēmas ar laiku kļūst līdzīgas. Daļēji tas tiek skaidrots ar kopīgiem ieradumiem. Tāpēc ja kāds no taviem tuviniekiem cieš no vājas imūnsistēmas, pievērs uzmanību arī savai veselībai. Iespējams, ka tev ir jāpamaina savs dzīvesveids, lai izvairītos no imūnsistēmas darbības pasliktināšanās.

7. Antibiotikas
Antibiotikas būtu jālieto tikai nopietnas nepieciešamības gadījumā. Antibiotikas nešķirojot, nogalina cilvēka organismā mītošās baktērijas, savukārt no baktērijām ir daļēji atkarīga arī imūnsistēmas darbība. Antibiotikas palīdz mums izveseļoties, tomēr vienlaikus padara vājāku imūnsistēmu. Tas gan nenozīmē, ka no antibiotikām ir pilnībā jāatsakās, jo labāk ir lieku reizi saaukstēties, nekā nomirt no garā klepus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.