Kā un cik ilgi vārīt griķus.

Kā vārīt griķus
Kā vārīt griķus

Ja ēdiena gatavošanā tu vēl esi iesācējs, bet laika eksperimentiem tev nav, tev noderēs šis raksts, kurā stāstīsim kā vārīt griķus.
Lai griķi sanāktu garšīgi un irdeni ir pareizi jāsagatavo griķu putraimi, jāizvēlas piemēroti trauki un jāievēro vēl daži it kā vienkārši, bet svarīgi nosacījumi.

1. Pārskati griķus vai tajos nav nepiederošu piemaisījumu. It kā sīkums, bet reizēm griķos var atrast šādus tādus augu izcelsmes piemaisījumus.

2. Noskalo griķus zem tekoša ūdens. Pilnīgi pietiks ar pāris skalošanām. Kad skalojamais ūdens kļūt caurspīdīgs ir skaidrs, ka skalošanu var pārtraukt.

3. Nedaudz apgrauzdē griķus sausā pannā. Ugunij ir jābūt pavisam nelielai un griķi ir nepārtraukti jāmaisa. Zinātāji apgalvo, ka šī procedūra padara griķus aromātiskākus.
Šajā etapā ir būtiski nepārcensties un tiklīdz kā parādās patīkams griķu aromāts procedūra ir nekavējoties jābeidz. Grauzdēšanai nevajadzētu būt ilgākai par 3 – 5 minūtēm.

4. Ievieto apgrauzdētos griķus katliņā, kurā jau vāras ūdens, kuram ir pievienots sāls. Ūdenim ir jābūt divreiz vairāk nekā griķu. Lai nekļūdītos izmanto vienu mērglāzi griķiem un ūdenim.
Katliņu labāk izvēlēties tādu kuram ir biezāks dibens. Šādā katliņā griķiem vajadzētu sanākt gardākiem.

5. Gaidi kamēr griķi sāk vārīties, un nosmel radušās putas. Kad ūdens sāk vārīties samazini uguni līdz minimumam un nosedz katliņu ar vāku. No šī brīža griķi ir jāvāra 6 – 8 minūtes. Šajā laikā griķus labāk nemaisīt.

6. Griķu gatavību var pārbaudīt, ar karoti pārmaisot griķus. Ja katliņā vairs nav ūdens vai ja griķi jau nedaudz ķeras pie katliņa dibena ir skaidrs, ka griķi ir gatavi.

7. Pievieno griķiem nedaudz sviesta uzliec katliņam vāciņu, ietin to dvielī un uz 15 – 20 minūtēm ļauj griķiem pastāvēt. Šādi griķi kļūs maigāki.

Ja nekur nav jāsteidzas un ēst vēl īsti negribas, tad griķu katliņu var ietīt nevis dvielī, bet 2 – 3 slāņos avīžu un nosegt ar siltu segu. Tad ļaut griķiem pastāvēt 1 – 1,5 stundas. Pēc šīs procedūras griķi kļūs vēl gardāki un irdenāki.

Ja zini labāku veidu, kā vārīt griķus, lūdzu padalies ar to komentāros.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

18 − 13 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.