Kāpēc plaisā lūpas un kā to novērst. Īsi un konkrēti

Kāpēc plaisā lūpas un kā to novērst
Lūpās ir daudz asinsvadu un nervu, savukārt lūpu āda ir plāna un tajā nav tauku dziedzeru vai tauku slāņa. Tieši šo iemeslu dēļ lūpas ir tik jūtīgas. Reizēm tas ir pat labi, tomēr tikai līdz tam brīdim, kad lupu āda sāk plaisāt un lūpas sāk līdzināties tuksnesim.

Pirmām kārtām noskaidrosim, kāpēc plaisā lūpas un tad apskatīsim veidus kā no šīs problēmas izvairīties.

Kāpēc lūpas plaisā

Aukstums
Kad ārā ir ļoti auksts, mūsu diezgan neaizsargātās lūpas to tūlīt jūt. Lūpās esošie asinsvadi sašaurinās un pārtrauc piegādāt barības vielas lūpu ādai. Ja šādā situācijā lūpas netiek aizsargātas, sals sāk iedarboties uz lūpu virsējos slāņos esošo mitrumu un šķidruma zuduma rezultātā lūpas kļūst sausas un trauslas.

Karstums
Karstums gan atšķirībā no aukstuma nesašaurina asinsvadus, tomēr karstums veicina vispārēju organisma atūdeņošanos. Atūdeņošanās, protams, skar arī lūpas, tās ietekmē lūpu āda kļūst sausa un lūpas sāk plaisāt.

Ieradums laizīt lūpas
Arī mitrums var būt viens no iemesliem, kāpēc plaisā lūpas. Kad siekalas izkalst, lūpas zaudē mitrumu un dabisko aizsardzību, un šo faktoru rezultātā lūpas var sāk plaisāt. Nereti šo ieradumu veicina stress.

Alerģija
Bez visiem zināmiem alerģijas veidiem pastāv arī tāda lieta, kā orālās alerģijas sindroms. Parasti tā parādās ēdot kādus noteiktus produktus, un izpaužas kā nepatīkama, dedzinoša sajūta mutē un reizēm efekts ir tik spēcīgs, ka no tā cieš arī lūpas.

Ēdiens
Daži ēdieni neizsauc alerģiju, tomēr kaitē lūpu ādai. Šādu ēdienu vidū var būt, piemēram, ēdieni ar lielu etiķa piedevu, noteikti augļi ar augstu skābes saturu, asas garšvielas vai sāļi našķi.

Nepiemērota vai slikta kosmētika
Protams, ir skaidrs, ka var kaitēt nekvalitatīva vai kosmētika ar beigušos derīguma termiņu. Tomēr reizēm lūpu plaisāšanu var izsaukt arī vispār atzītu un labi zināmu kosmētikas ražotāju produkcija. Šādos gadījumos vienkārši jāizvēlas kāds cits un vairāk piemērotāks produkts.

Agresīvs pīlings
Lūpu plaisāšanu var izsaukt arī cieti skrabji vai pārāk cietas sukas. Lūpu āda ir trausa un pārāk agresīva berze to var viegli bojāt.

Infekcijas
Viena no visizplatītākajām infekcijām kas skar tieši lūpas, ir herpes vīrus. Šādā gadījumā problēma izzūd līdz ar vīrusa atkāpšanos.
Dažos gadījumos lūpas var plaisāt kandidozes gadījumos. Reizēm piena sēne attīstās mutes dobumā un skar lūpas. Šādos gadījumos vislabākais risinājums būs ārsta apmeklējums.
Infekciju izraisīti lūpu bojājumi parasti pazūd kopā ar infekciju.

Kas izraisa plaisas mutes kaktiņos
Plaisas mutes kaktiņos var būt daudz nepatīkamākas nekā saplaisājušas lūpas. Mutes kaktiņu plaisas parasti ir sāpīgas, un tas ir īpaši jūtams atverot muti.
Lūpu kaktiņu plaisas parasti izsauc tie paši iemesli, kas izsauc saplaisājušas lūpas, tomēr ir arī papildus faktori.

Hroniskas slimības. Piemēram, cukura vai dažādas ādas slimības.

Vitamīna A vai vitamīna B2 trūkums. Šajā gadījumā visbiežāk ir vainojams nesabalansēts uzturs.
Mitrums
Konkrētāk mitrums lūpu kaktiņos. Ja lūpu kaktiņi patstāvīgi ir mitri no siekalām, tas var liecināt par nepareizu sakodienu. Šajā gadījumā būtu vērts pakonsultēties pie stomatologa.

Ko darīt, lai lūpas neplaisātu

  • Pamatā ir jāievēro pāris vienkārši nosacījumi:
  • Jādzer tiklīdz, kā mute kļūst sausa.
  • Jāizmanto gaisa mitrinātāji
  • Jāaizsargā lūpas no saules ar UV krēmu vai pomādi.
  • Jāaizsargā lūpas no sala ar higiēnisko lūpu krāsu.
  • Rudens un ziemas periodā ir vērts piesegt muti ar šalli vai laktiņu.
  • Lietot tikai kvalitatīvu kosmētiku.
  • Izvairīties no kairinošiem produktiem.
  • Nenervozēt un censties saglabāt mieru.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.