Kā vieglāk izturēt ilgus ceļojumus ar autobusu

Kā vieglāk izturēt ilgus ceļojumus ar autobusu
Daudziem ceļotājiem – iesācējiem bieži šķiet, ka autobus ir gandrīz vai ideāls transportlīdzeklis. Tu dodies uz vajadzīgo vietu, baudi aiz loga esošos skatus un vajadzības gadījumā vari nosnausties. Izklausās gandrīz kā pasaka! Tomēr patiesībā ilgstošs pārbrauciens ar autobusu var būt visai grūts un nogurdinošs.
Bieži pēc ilgstošiem braucieniem ar autobusu, cilvēkiem paliek diezgan nepatīkamas atmiņas, jo brauciena galamērķī ceļotāji nonāk noguruši, neizgulējušies, ar izmežģītiem kakliem un notirpušiem locekļiem. Taču tā tam nebūt nav jābūt un arī garš brauciens ar autobusu var atstāt patīkamas atmiņas. Galvenais ir atbilstoši sagatavoties, un mēs tev pastāstīsim kā to izdarīt.

Drošība:
Atrodoties Eiropā, par drošību var īpaši neuztraukties, tomēr par to ir jādomā, atrodoties kādā bīstamākā reģionā.

1. Novērtē maršrutu
Pacenties pēc iespējas vairāk uzzināt par plānotā brauciena maršrutu. Ja šajā maršrutā bieži notiek aplaupīšanas vai citi nelaimes gadījumi, ir vērts apsvērt cita maršruta izvēli.

2. Izvēlies pirmo klasi
Daudzās valstīs vienā un tajā pašā maršrutā strādā vairākas kompānijas, kuru pakalpojumu cenas var ievērojami atšķirties. Tomēr kā tiek samazinātas izmaksas? Iespējams, ka tiek taupīts uz autobusu tehnisko stāvokli, samazināts komforta līmenis vai varbūt tiek ietaupīts uz autobusu vadītāju skaitu un jūsu autobusu visu garo ceļu stūrēs tikai viens vadītājs. Lai kāds arī nebūtu šis iemesls, ir vērts labi padomāt, vai ietaupītā summa būs tava miera un drošības vērta.

3. Bagāža
Pirms iekāpšanas autobusā pārliec visas vērtīgās mantas un dokumentus uz kādu nelielu somiņu un visu brauciena laiku no tās nešķiries. Ņem to līdz pieturvietās un turi to savā tuvumā arī guļot.

4. Pieturās
Ja vēlies iziet ārā un izlocīties, pirms pamet autobusu, vispirms noteikti noskaidro, cik ilgi autobuss šajā pieturā uzkavēsies. Atceries autobusa numuru un neatej no tā pārāk tālu.

Komforts

1. Vietas izvēle
Visas autobusa vietas nav vienādas. Vadoties pēc drošības apsvērumiem, vislabāk būtu izvēlēties vietu autobusa vidusdaļā, jo avārijās biežāk cieš autobusa priekša un aizmugure.

Kas attiecas uz komfortu, šeit ir vēl daži faktori kas būtu jāņem vērā.

Pie loga vai ejas?
Daudzi ceļotāji izvēlas vietu pie loga, jo pa to var vērot ceļmalu ainavu. Turklāt pret logu var arī ērtāk atbalstīt galvu gulēšanas laikā. Tomēr nekādas ainavas nebūs redzamas nakts laikā un arī saliekts kakls var visai ātri notirpt. Šo iemeslu dēļ loga priekšrocības var izrādīties nebūtiskas. Tajā pašā laikā sēžot pie ejas tev būs vairāk vietas un iespēja izstiept kājas.

Priekšā vai aizmugurē?
Atceries, ka aizmugures krēsliem nav iespējams atlaist atzveltni un ka aizmugurē sēdošos vairāk krata. Savukārt sēžot priekšā tevi vairāk traucēs pretimbraucošo mašīnu gaismas un arī ceļa nelīdzenumi būs diezgan labi jūtami.

Blakus sievietei vai vīrietim?
Ja autobusā vietas nav sanumurētas, un pasažieriem ir iespēja pašiem izvēlēties sēžamvietu, tev uzreiz ir jānovērtē potenciālā blakussēdētāja adekvātums un izmēri. Nav patīkami visu ceļu sēdēt blakus tādam cilvēkam, kurš ir izpleties pa savu un arī tavu sēžamvietu. Savukārt blakussēdētāja dzimums ir tīri gaumes jautājums.

2. Gaismas un skaņas izolācija
Varbūt tev tas šķitīs lieki, tomēr ceļā tev var ļoti noderēt ausu aizbāžņi un gulēšanas maska. Autobusā jau tā nav īpaši ērti gulēt un puslīdz normāli izgulēties bez ausu aizbāžņiem un maskas var būt diezgan grūti.

3. Spilvens un sega
Protams, runa nav par tiem priekšmetiem, kurus mēs izmantojam mājās. Spilvena vietā vislabāk izmantot piepūšamu spilventiņu, kas ļaus labāk noturēt tavu galvu un kaklu. Savukārt segas vietā labāk paņemt līdz vieglu pledu vai uzvilkt garu virsjaku, kuru varēs izmantot arī kā segu. Vēl būtu jāņem vērā, ka ceļojuma laikā var būtiski mainīties gaisa temperatūra, īpaši ja tiek ceļots no aukstāka reģiona uz siltāku vai otrādi. Kā arī gadījumos, kad ceļš šķērso kalnu rajonus.

4. Dzeramais un tualete
Ir grūti runāt par komfortu, ja ceļa laikā tevi nepārtraukti moka slāpes. Tāpat ne vienmēr autobusā var būt tualete un ir diezgan mokoši, kad tu saproti, ka tev vajag uz tualeti, bet līdz nākamajai pieturvietai vēl ir tāls ceļš. Cīnīties ar šiem diviem komforta traucēkļiem ir diezgan vienkārši.

  1. vienmēr ņem līdz ūdens pudeli. Pat tad, ja zini, ka autobusā būs ūdens.
  2. katrā pieturvietā padomā par tualetes apmeklējumu. Pārvari slinkumu un aizej uz tualeti pat tad, ja tajā brīdī tev to nevajag.

Ko vēl paņemt līdz?
Protams, pat tāls brauciens ar autobusu nav gluži ceļojums apkārt zemeslodei, tomēr arī tam ir rūpīgi jāsagatavojas. Ceļojuma laikā tavas kustības būs visai ierobežotas un tādēļ laicīgi ir jāparūpējas par to, lai viss nepieciešamais būtu pa rokai. Tāpēc esam sagatavojuši nelielu sarakstiņu ar lietām, kuras var būt vajadzīgas.

  • Neliela somiņa vai jostas soma, kurā salikt maku, dokumentus, telefonu un citas vērtīgas lietas.
  • Mugursoma vai cita ērta soma, kurā salikt lietas, kas var noderēt ceļojuma laikā.
  • Gulēšanai nepieciešamās lietas: ausu aizbāžņi, gulēšanas maska, pleds vai gara jaka, piepūšamais spilvens.
  • Izklaide: viedtelefons, grāmata, planšete, portatīva spēļu konsole, elektroniskā grāmata vai kas cits.
  • Ārējais akumulators (power bank), jo ne visos autobusos ir pieejama rozete. Lasi arī rakstu Kā izvēlēties ārējo akumulatoru (power bank).
  • Medikamenti, kurus ir izrakstījis ārsts vai līdzekļi pret jūras slimību. Oglīte un daži plāksteri.
  • Ūdens un nepieciešamības gadījumā arī nelielas uzkodas: riekstiņi, konfektes, šokolādītes vai kas cits.
  • Ērti maiņas apavi un siltas zeķes aukstajos gadalaikos.
  • Var noderēt arī tualetes papīrs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.