Neparasti fakti par cilvēku un tā ķermeni

Neparasti fakti par cilvēku un tā ķermeni. Kāpēc sviedri padusēs ož sliktāk nekā citās ķermeņa vietās? Vai tiešām eksistē vecuma smaka? Kāpēc cilvēkiem ir pirkstu nospiedumi? Vai sāpes locītavās tiešām paredz laika maiņu? Kāpēc skrienot sāp sāns?
Uzzini kāpēc sievietes salst vairāk nekā vīrieši, kāpēc cilvēkam ir vajadzīgi pirkstu nospiedumu un vēl citus neparastus faktus par cilvēku.

Kāpēc sievietēm salst vairāk nekā vīriešiem?
Sievietēm gan ir vairāk zemādas tauku nekā vīriešiem, tomēr sievietēm šie tauki ir koncentrēti vairāk rumpja vidū un silda galvenokārt iekšējos orgānus. Savukārt sieviešu ekstremitātes ir sliktāk pasargātas, un kad salst rokas un kājas, šķiet, ka salst arī vis ķermenis.
Turklāt sievietēm ir arī zemāks aukstuma uztveres slieksnis. Pie vienādas temperatūras, sievietēm pirkstu asinsvadi būs šaurāki nekā vīriešiem un to rokas sals vairāk.

Vai tiešām eksistē vecuma smaka?
Jā, tā ir. Patiesībā savs savai grupai raksturīgs ķermeņa aromāts piemīt arī jauniem un vidējos gados esošiem cilvēkiem.

Kāpēc cilvēkiem ir pirkstu nospiedumi?
Agrāk tika uzskatīts, ka pirkstu nospiedumi palīdz mums labāk noturēt priekšmetus. Tomēr šobrīd zinātnieki uzskata, ka pirkstu nospiedumu izciļņi drīzāk samazina kontakta laukumu un tas traucē turēt gludus priekšmetus. Daži pētnieki uzskata, ka pirkstu nospiedumi drīzāk palīdz pasargāt pirkstus no bojājumiem un tulznām.

Vai sāpes locītavās tiešām paredz laika maiņu?
Iespējams, ka jā. Pirms slikta laika iestāšanās parasti strauji krītas atmosfēras spiediens un tā rezultātā organisma audi paplašinās, bet tas var kalpot par iemeslu sāpēm un pietūkumam. Efekts parasti ir vāji izteikts, bet cilvēki, kuri cieš no artrīta un iekaisušām locītavām to var just spēcīgāk.
Savu artavu dod arī temperatūra un temperatūras krišanās par 10 grādiem var pastiprināt osteoartrīta sāpes ceļos.

Kāpēc žagojoties, lai žagas beigtos, ir jāaiztur elpa?
Ja cilvēks neieelpo, tā organismā sakrājās ogļskābā gāze, kas spēj apstādināt diafragmas spazmas, kuras rada žagas. Kad diafragma nekontrolēti saraujas, notiek ātra ieelpa.

Kāpēc zobi var mainīt savu atrašanās vietu?
Lielā mērā tas ir saistīts ar kaulu audu zudumu aiz smaganām. Tas parasti notiek novecošanas dēļ, bet to pastiprina arī smēķēšana un paradontīts. Ja tiek zaudēts daudz kaulu audu, zobi var mainīt savu atrašanās vietu.

Kāpēc skrienot sāp sāns?
Skriešanas laikā diafragma izstiepjas un pulsē un tas tad arī izsauc šo durošo sāpi zem ribām, kas biežāk ir tieši labajā pusē. Lai atvieglotu sāpes, samazini ātrumu un neelpo pārāk dziļi.

Kāpēc sviedri padusēs ož sliktāk nekā citās ķermeņa vietās?
Cilvēka ķermenī ir divu veidu sviedru dziedzeri. Tie kas atrodas uz rokām un kājām, izdala ūdens un sāls šķidrumu. Savukārt padusēs esošie sviedru dziedzeri izdala arī citas vairāk ožošas vielas. Turklāt tās parasti arī vairāk mīl baktērijas, un tas rada papildus smaku.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

sixteen − thirteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.