Ko darīt, ja sāp kakls

Ko darīt, ja sāp kakls
Kakla sāpes ir viena no tām ķibelēm, kas laiku pa laikam piemeklē gandrīz visus. Tas gan vēl nenozīmē, ka mums tās ir jāpieņem kā kas nenovēršams, un vienkārši tās jāpārcieš.
Savukārt citos gadījumos kakla sāpes var liecināt par nopietnākiem draudiem veselībai un šādā gadījumā ir svarīgi nepalaist garām īsto brīdi un laicīgi meklēt palīdzību.

Kādu kakla sāpju gadījumā ir jāgriežas pie ārsta
Pēc iespējas pie ārsta ir jāvēršas tad ja kokā ar kakla sāpēm tiek novērots arī kāds no sekojošiem simptomiem:
Apgrūtināta elpošana.
Grūtības atvērt muti.
Ja sāpes ir kombinētas un bez kakla sāp arī ausis, acis vai citas ķermeņa vietas.
Asinis siekalās.
Kamola sajūta kaklā kas traucē rīt.
Izsitumi mutē vai uz ādas.
Augsta temperatūra.
Uztraukties vajadzētu par aizsmakumu, ja tas turpinās ilgāk par divām nedēļām.

Ārsta apmeklējums gan ir vēlams arī tad, ja šādu papildus simptomu nav.

Kāpēc kakls sāp
Visbiežāk kakla sāpes izsauc vīrusu infekcijas, tās ir dažādas augšējo elpceļu infekcijas, gripa un citas. Kakla sāpes var izsaukt arī baktērijas, piemēram, streptokoki un stafilokoki. Nepareizi ārstējot kaklu var rasties arī tādi sarežģījumi, kā vidusauss iekaisums un citas problēmas.

Ko darīt, ja sāp kakls?

Skalo kaklu ar sālsūdeni
Vecu vecais padoms, kas liekākajā dāļā gadījumu tiešām palīdz. Sāls šķidrums samazina mikroorganismu aktivitāti, mazina iekaisumu un paātrina sadzīšanu. Visi šie faktori kopā tad arī palīdz samazināt kakla sāpes.
Lai pagatavotu sālsūdeni kakla skalošanai ņem vienu tējkaroti sāls un izšķīdini to glāzē silta ūdens. Kakls ir jāskalo vienu reizi stundā, tik ilgi kamēr stāvoklis uzlabojas.
Tikpat efektīvs kā sālsūdens ir arī sāls-sodas šķīdums. Lai pagatavotu šādu šķīdumu ņem ¹⁄₄ tējkarotes sāli un ⅛ tējkarotes sodu un tad visu izšķīdina gāzē silta ūdens. Kaklu skalo reizi stundā tāpat kā sālsūdens gadījumā.

Dzer vistas buljonu
Vēl kāds labs veids, kā mazināt kakla sāpes, ir kakla mitrināšana un tur var labi palīdzēt vistas buljons. Vistas buljonam piemīt spēja ne tikai mitrināt, bet arī mazināt iekaisumu. Savukārt buljona siltums ļaus mazināt saaukstēšanās radīto diskomfortu.

Silta tēja
Ja pa rokai nav buljona, var apieties arī ar siltu tēju. Tējai ir jābūt tieši siltai nevis karstai un, protams, būs labāk, ja tā būs zāļu tēja.
Lieliski sevi ir norekomendējusi kumelīšu tēja, kas mitrina, mazina pietūkumu un kurai piemīt pretiekaisuma iedarbība, tomēr derēs arī citas zāļu tējas.
Tējai ir vēlams pielikt arī medu, jo medum piemīt mīkstinoša un pretiekaisuma iedarbība. Medu gan nevajadzētu likt pārāk karstā tējā, jo tad tiks zaudētas tā vērtīgās īpašības. Kakla sāpju gadījumos mēdz palīdzēt arī tīrs medus. Ņem tējkaroti medus, ļauj tai lēnām mutē izkust un tad norij.

Seko gaisa mitruma līmenim
Sauss gaiss tikai kairinās tavu jau tā neveselo kaklu un tādēļ ir vērts parūpēties par pietiekamu mitruma līmeni telpā. Par optimālu telpas mitruma līmeni tiek uzskatīti 40 – 60%.

Mēģini apēst kaut ko aukstu
Panašķējies ar saldējumu vai iedzer atdzesētu pienu. Aukstums liek sašaurināties asinsvadiem, bet tas savukārt mazinās pietūkumu un sāpes.

Pasūkā karameli
Tas liks izdalīties siekalām un attiecīgi mitrinās kaklu. Protams, var lietot arī speciālās aptiekā nopērkamas konfektes.

Lieto farmaceitiskus aerosolus un citas zāles
Eksistē daudz īpaši kakla sāpēm radītu preparātu. Šādi līdzekļi parasti satur lokālas iedarbības anestēzijas līdzekļus un citas kakla sāpes atvieglojošas sastāvdaļas.
Šādi līdzekļi būs īpaši piemēroti angīnas gadījumā, kad kakla sāpes ir īpaši spēcīgas.
Šādiem līdzekļiem mēdz būt arī kontrindikācijas tādēļ pirms to lietošanas, vajadzētu pakonsultēties ar ārstu.

Reizēm kakla sāpes izsauc arī šādi neacīmredzami iemesli
Alerģija.
Pārāk sauss gaiss.
Dažādi kairinātāji, piemēram, tabakas dūmi vai ķīmiskas vielas ko satur dažādas, it kā ierastas lietas kā mazgāšanas līdzekļi vai, piemēram, krāsa.
Pārmērīgs muskuļu sasprindzinājums(piemēram, pēc lielas kliegšanas).
Gremošanas sistēmas traucējumi. Piemēram, gastroezofageālā refluksa slimība (GERD), kurā kuņģa saturs, ieskaitot skābes, iekļūst barības vadā un rīklē.
HIV.
Audzējs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seventeen − nine =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.