Kāpēc krakšķ locītavas un ko ar to var darīt

Kāpēc krakšķ locītavas
Kāpēc krakšķ locītavas un ko ar to var darīt

Krakšķošas locītavas ir visai izplatīta parādība, ar kuru periodiski saskaras katrs pieaugušais. Turklāt gadiem ejot, tas notiek aizvien biežāk un biežāk. Par laimi visbiežāk krakšķošas locītavas nav bīstama parādība un tomēr ir arī izņēmumi.

Kāpēc locītavas krakšķ

Medicīnā šo parādību mēdz apzīmēt ar vārdu krepitācija. Šo terminu mēdz izmantot arī lai aprakstītu skaņas krūtīs akūtu elpceļu vīrusu infekciju gadījumos un reizēs kad tiek lauzti kauli.
Krepitācija pati par sevi nav slimība vai traucējums, bet gan tikai simptoms. Visbiežāk to izraisa kāds no sekojošiem iemesliem.

Sīki gaisa burbuļi locītavas kapsulā

Reizēm locītavās veidojas šādi burbulīši, kas mēdz pārsprāgt kustības laikā un tā rada nelielu krakšķi. Tieši tas notiek, kad jūs krakšķināt savus pirkstus. Tas nav sāpīgi un ir nekaitīgi.

Ar novecošanu saistīta skrimšļu nolietošanās

Jo vecāki mēs paliekam, jo plānāks kļūst skrimšļa slānis, kas atdala locītavā savienotos kaulus.
Tas var kaitināt, bet līdz laikam kamēr nav bīstamu simptomu šāda krakšķēšana ir nekaitīga. Simptomi, kas liecina, ka problēma ir kļuvusi nopietnāka, tiks aprakstīti tālāk.

Fiziska slodze

Reizēm locītavas var sākt krakšķēt, ja tiek veikti atkārtojošies fiziski vingrojumi. Piemēram, atspiešanās, pietupieni vai smagumu celšana. Šajā gadījumā tie rodas, jo sasprindzinātais muskulis vai cīpsla beržas pret kaulu. Šādu berzi var atpazīt pēc tai raksturīgas skaņas, kas atgādina maigus, pieklusinātus klikšķus un kura rodas pie atkārtotas slodzes.

Osteoartrīts

Osteoartrīts jeb osteoartroze ir artrīta veids, kas izraisa locītavu virsmu skrimšļu bojājumus. Šīs slimības rezultātā locītavā esošie kauli tieši saskaras viens ar otru un rada ilgāku krakšķi, kas reizēm nāk komplektā arī ar sāpēm.

Kādos locītavu krakšķu gadījumos ir jāgriežas pie ārsta

Noteikti griezieties pie ārsta ja kopā ar krakšķi ir novērojams arī kāds no šiem simptomiem:

  • sāpes krakšķošajā locītavā;
  • pampums un ādas apsarkums ap to.

Šādi simptomi var liecināt, ka locītavu krakšķēšanu ir izsaukusi trauma vai kāda locītavu slimība, piemēram, artrīts.
Tāpat būt ļoti vēlams konsultēties ar ārstu, ja krakšķi locītavās ir patstāvīgi un atgādina par sevi vairākas reizes dienā.

Ko darīt, lai locītavas krakšķētu mazāk

Ja krakšķi locītavās nesaistās ar kādu no bīstamajiem simptomiem jeb citiem vārdiem nav ne traumu, ne slimības pazīmju tad šādā situācijā var nedarīt neko. Šāda krakšķēšana nekādu ļaunumu nerada un kopumā ir pieņemama.
Savukārt tiem kuriem krakšķošas locītavas nepatīk, ārsti iesaka vairāk kustēties.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twenty − 15 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.