Ko drīkst un ko nedrīkst ēst suņi

Ko drīkst un ko nedrīkst ēst suņi
Suņu organisms atšķiras no cilvēku organisma, un suņi nedrīkst ēst visu to pašu, ko mēdz ēst cilvēks. Rakstā apskatīts neliels saraksts ar pārtikas produktiem, kurus drīkst un kurus nedrīkst ēst suņi. Saraksts nav pilnīgs, un daži punkti var būt strīdīgi. Ja tev ir ko piebilst, droši dari to komentāros.

Vai suņi drīkst ēst banānus? Jā, drīkst.
Banāni suņiem ir pilnīgi droši. Banāni satur suņiem vajadzīgus vitamīnus B un C, kā arī kāliju, un tie ir bagāti ar šķiedrvielām.
Ir gan jāatceras, ka pārāk daudz banānu suņa uzturā var tam izraisīt aizcietējumus, bet mērenos daudzumos banāni ir pilnīgi droši.

Vai suņi drīkst ēst ābolus? Drīkst, bet mērenos daudzumos.
Āboli satur daudz vitamīnu un minerālvielu, tāpat āboli ir arī pietiekami cieta barība, kas ir veselīga suņu zobiem. Vienīgais iemesls kāpēc ābolus nevajadzētu ēst neierobežotos daudzumos ir tāds, ka ābolu sēklas un serdes satur nelielu daudzumu cianīdu, kas ir kaitīgs gan suņiem, gan cilvēkiem. Tomēr ja cilvēki šīs daļas neēd, tad suns var apēst ābolu ar visu serdi.

Vai suņi var ēst avokado? Nē.
Avokado satur persīnu, kas suņiem var izsaukt gremošanas traucējumus.

Vai suņi var ēst popkornu? Nav ieteicams.
Nelies popkorna daudzums sunim īpaši nekaitēs, un tomēr labāk suni ar popkornu nebarot. Suņa mutē var nonākt neatvērušās popkorna daļas, kas var izsaukt kuņģa darbības traucējumus un reizēm arī problēmas ar zobiem.

Vai suņi var ēst burkānus? Jā, var.
Burkāni ir veselīga barība gan cilvēkiem, gan suņiem, tāpēc par suņa kāri pēc burkāniem nav jāuztraucas. Burkānus gan nevajadzētu padarīt par suņa pamatbarību un dot tos sunim pārāk lielos daudzumos.

Vai suņi drīkst ēst vīnogas? Nē.
Dažiem suņiem vīnogas var izraisīt nieru mazspēju, savukārt citi suņi vīnogas var ēst bez kaitējuma veselībai. Joprojām īsti nav skaidrs kāpēc tā notiek, bet ja nevēlies nejauši nodarīt sunim pāri – labāk to ar vīnogām nebarot.

Vai suņi var ēst sēnes? Var, bet mērenos daudzumos.
Nekad nedodiet sunim termiski neapstrādātas sēnes vai sēnes, par kuru nekaitīgumu jūs neesat pārliecināti. Patiesībā, lai lieku reizi neriskētu labāk suni ar sēnēm nebarot vispār.

Vai suņi drīkst ēst mandeles un citus riekstus? Nē.
Suņiem vispār nevajadzētu dot riekstus, bet mandeles ir vēl bīstamākas nekā citi rieksti. Suņu gremošanas sistēma nav piemērota riekstu pārstrādei.

Vai suņi drīkst ēst zemesriekstu sviestu? Jā, drīkst.
Zemesrieksti nav rieksti, bet gan pākšaugi. Turklāt zemesriekstu sastāvā ir vairāki suņiem vajadzīgi vitamīni un taukvielas.

Vai suņi var ēst mellenes? Jā, var.
Mellenes satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu. Tās satur arī šķiedrvielas un vairākus antioksidantus. Mellenes pat mēdz iekļaut kvalitatīvu suņu barību sastāvā. Tomēr nav vērts tās dot sunim pārāk lielos daudzumos.

Vai suņi drīkst ēst selerijas? Nav ieteicams.
Selerijas ir vērtīgs pārtikas produkts, bet tās ir arī diezgan cietas un elastīgas. Suņi tās visticamāk kārtīgi nesakošļātu un tām būtu grūti iziet caur suņa gremošanas sistēmu.

Vai suņi var ēst sīpolus un ķiplokus? Nē.
Sīpoli un ķiploki lielos daudzumos var novest pie suņa saindēšanās. Jo asāki ir ķiploki, jo tie sunim ir indīgāki. Nekas nenotiks, ja suns apēdīs vienu vai divas sīpolu vai ķiploku daiviņas, tomēr barot ar tiem suni noteikti nevajadzētu.

Vai suņi var ēst rīsus. Jā, var.
Vārīti rīsi ir labs suņiem piemērots ēdiens. Rīsus var atrast daudzu suņu barību sastāvā. Rīsiem gan, protams, jābūt kārtīgi novārītiem.

Vai suņi var ēst zivis? Jā, var.
Vārīta zivs ir lieliski piemērota arī suņiem. Protams, labāk izvēlēties jūras zivis, bet suns var ēst arī saldūdens zivis, galvenais, lai zivs gaļa ir bez asakām un suns neaizrijas.

Vai suņi var ēst maizi? Var, bet mērenos daudzumos.
Maize nav tas labākais produkts sunim, dažos gadījumos tā var pat kaitēt. Sunim nekad nevajadzētu dot mīklu, jo tās apjoms kuņģī var pieaugt un šādi sunim kaitēt.

Vai suņi var dzert alu? Nē, nevar.
Alus sastāvā esošais spirts un apiņi suņiem ir toksiski.

Vai suņi var ēst zemenes? Var, bet mērenos daudzumos.
Zemenes ir vienā kategorijā ar mellenēm. Zemenes satur daudz suņiem vērtīgas vielas, un tie tās var ēst mērenos daudzumos. Un, protams, kopā ar zemenēm sunim nevajadzētu dot visu to ko ar zemenēm ēd cilvēki: cukuru, putukrējumu, šokolādi.

Vai suņi var ēst ķirbjus? Jā, var.
Ķirbji ir veselīgi gan cilvēkiem, gan suņiem. Tiesa, nevajag suni ar tiem pārbarot, kā arī nav vēlams suņiem dot neapstrādātu ķirbi.

Vai suņi var ēst sieru? Var, bet mērenos daudzumos.
Lielākajai daļai suņu siers garšo tikpat labi kā cilvēkiem. Siers suņiem ir nekaitīgs un veselam sunim neliels daudzums siera nekaitēs.

Vai suņi var ēst salātus? Jā, var.
Lielākā daļa zaļumu suņiem der tikpat labi kā cilvēkiem. Zaļumi satur vitamīnus A, K un C, un arī zaļumus mēdz pievienot rūpnieciski ražotajai suņu pārtikai.

Vai suņi var ēst piparus? Nav ieteicams.
Dažas piparu šķirnes gan nekādu ļaunumu sunim nenodarīs, bet savukārt citas var kaitēt suņa gremošanas sistēmai. Tāpēc labāk suni ar pipariem nebarot.

Vai suņi var ēst bumbierus. Var, bet mērenos daudzumos.
Situācija ar bumbieriem ir īdzīga kā ar āboliem – suņi tos var ēst, bet nelielos daudzumos un bez serdes un sēklām.

Vai suņi drīkst ēst šokolādi? Nē, nedrīkst.
To vajadzētu atcerēties visiem suņu saimniekiem. Šokolāde satur kofeīnu un teobromīnu, kas ir toksiski suņiem. Šokolāde ir aiznesusi ne viena vien suņa dzīvību. Tāpēc šokolādi noteikti nedrīkst dot nevienam sunim.

Vai suņi drīkst ēst kukurūzu? Nav ieteicams
Kukurūza ir viens no tiem produktiem, kas nav bīstami mazās devās. Tomēr tai nekādā gadījumā nevajadzētu kļūt par regulāru suņa barības sastāvdaļu.
Kukurūza izsauc krasu cukura līmeņa pieaugumu asinīs. Dažos gadījumos kukurūza izsauc arī alerģiskas reakcijas un slikti pārstrādājas.

Vai suņi var ēst desiņas un citus līdzīgus pusfabrikātus? Var, bet mērenos daudzumos.
Gaļa ir viena no svarīgākajā suņu pārtikas sastāvdaļām un desiņas, protams, ir pagatavoti no gaļas, tomēr to sastāvā visbiežāk nonāk ne tā kvalitatīvākā gaļa. Suņi tos var ēst, tomēr pārāk ar tiem aizrauties nevajadzētu

Vai suņi drīkst ēst granātābolus? Nē, nevar.
Granātāboli ir ļoti veselīgi cilvēkiem, bet ne suņiem. Patiesībā liela daļa no suņiem pēc to ēšanas uzreiz sasirgst. Tā tas notiek tādēļ, ka granātāboli satur daudz sēkliņu, kas slikti pārstrādājas. Suņi pēc to ēšanas var sajust sāpēs vēderā un tiem var sākties vemšana

Atceries: ja neesat pārliecināts par kāda pārtikas produktu piemērotību sunim, nekādā gadījumā to tam nedodiet. Ja suns ir apēdis kaut ko tādu, par kā nekaitīgumu jūs neesat pārliecināts, labāk pakonsultējieties ar veterināru.

Ko drīkst un ko nedrīkst ēst suņi

One thought on “Ko drīkst un ko nedrīkst ēst suņi

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twenty + eleven =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.