Kā izdzīvot aukstumā

Kā izdzīvot aukstumā
Sals nav nekas patīkams jau tikai tad, kad tu pamet mājas, lai dotos uz darbu. Un sals var būt nāvīgi bīstams, ja esi nonācis tajā uz ilgām stundām. Kā izdzīvot aukstumā – īsa instrukcija visiem iespējamajiem gadījumiem.

1. Tu plāno pavadīt aukstumā visu dienu
Nav svarīgi vai tu brauc slēpot vai dodies pārgājienā, lai iegūtu apsaldējumu tev nebūt nav cauru dienu jāsēž – 20°С grādu salā, pilnīgi pietiks ja dažas minūtes atkailināsi kādu savu ķermeņa daļu pie temperatūras, kas zemāka par – 10°С. Bet ja ārā ir augsts gaisa mitrums un spēcīgs vējš, apsaldēties ir iespējams pat pie 0°С. Tāpēc ja zini, ka tev ilgstoši būs jāuzturas salā, saģērbies kārtīgi un galvenais – pareizi. Ģērbties labāk ir vairākās kārtās: T-krekls, krekls un plāns svīteris sildīs labāk nekā biezs džemperis uz kailas miesas. No cimdiem labāk ir izvēlēties dūraiņus, jo visiem pirkstiem kopā būs siltāk nekā, katram atsevišķi.
Apaviem ir jābūt ar biezu zoli, nemirkstošiem un tie nekādā gadījumā nedrīkst tev spiest, jo tā tie var traucēt asins cirkulāciju, bet tas var novest pie kāju apsaldēšanas. Tāpat nevajadzētu aizmirst arī šalli, jo pat ja tava jaka piesedz kaklu, šalli tu vajadzības gadījumā vari izmantot, lai ar to pasargātu no aukstuma seju.
Pirms iziešanas no mājas būtu vēlams arī kārtīgi paēst. Piemērots būs trekns pamatēdiens ēdiens kopā ar biezputru vai pākšaugiem. Šāds ēdiens tevi labāk sildīs un ļaus ilgāk nejust izsalkumu. Dodoties garākā ceļā ir vērts paņem līdzi arī termosu ar kādu karstu tēju vai kafiju. Savukārt par alkoholu gan vajadzētu aizmirst, jo tas tevi drīzāk pazudinās, nekā ļaus sasildīties. Salā tavs organisms sašaurina perifēros asinsvadus, lai šādi nodrošinātu asiņu pieplūdi iekšējiem orgāniem un šādi sargājot tevi no atdzišanas. Savukārt alkohols paplašina visus asinsvadus tādā veidā izjaucot tava organisma izdzīvošanas plānus. Alkohols arī pazemina jūtību pret aukstumu, un tu pārāk vēlu pamanīsi, ka esi pārsalis.
Dodoties ārā salā, ir vērts arī ieziest ādu ar kādu treknāku ādas krēmu, tas tavai ādai dos papildus aizsardzību pret aukstumu.

2. Ko darīt, ja tu esi iestrēdzis mašīnā vientuļā vietā
Par laimi, Latvijā šādu vientuļu vietu bez mobiliem sakariem nav daudz, bet šāda ķibele tevi var pārsteigt citā valstī. Esot šādā situācijā tev vispirms jāizdomā vai doties meklēt palīdzību ar kājām vai tomēr palikt mašīnā un gaidīt palīdzību tur. Ja uzskati, ka tuvākie cilvēki varētu būt tālu, ir vērts mēģināt palikt mašīnā un gaidīt palīdzību tur. Vismaz izdzīvot auto tu varēsi ilgāk, nekā brienot pa puteni nezināmā virzienā. Protams, palīdzības gaidīšanai ir jēga tikai tad, ja kāds zina par tavu prombūtni vai ja vietā, kurā tu atrodies, vismaz reizēm kāds mēdz braukt garām. Kad mašīna sāks atdzist tev vajadzēs līst ārā un kurināt ugunskuru. Ja sals ir spēcīgs un tu nespēj atrast nekādu citu kurināmo – vari dedzināt mašīnas riepas. Kad riepas būs beigušās, sāc dedzināt mašīnas salona apšuvumu, tomēr dari to uzmanīgi, jo, plastmasai degot, var izdalīties dažādas kaitīgas vielas, kuras tev nevajadzētu ieelpot. Neaizmirsti arī kustēties un kustināt roku un kāju pirkstus, veic pietupienus un citas sildošas kustības. Tiesa, pārcensties ar kustībām arī nevajadzētu, jo tās tomēr tērēs tavu enerģiju, kura tev vēl būs vajadzīga.
Atturies no pīpēšanas, jo tā pasliktina asinsriti un šādi paaugstina risku apsaldēties.
Izmanto visas mašīnā atrodamās lupatas, lai maksimāli pasargātu no aukstuma seju un kājas. Ja tev ir līdz aspirīns, iedzer to, jo tas sašķidrinās asinis un šādi uzlabos to cirkulāciju.

3. Ko darīt, ja tu esi nokļuvis aukstumā plānā apģērbā vai pat kails
Nezinu, kā tev tas tā varētu sanākt, bet ja tā ir noticis, atceries, ka šajā gadījumā kustēties nozīmē dzīvot. Sāc skriet un neapstājies, kamēr tavs organisms ražos siltumu – tu dzīvosi. Atceries arī par pareizu tempu – labāk skriet lēnu, bet ilgi, nekā ātri un izpumpēties pēc desmit minūšu sprinta. Veselīgs trīsdesmitgadīgs vīrietis – 15°С grādu salā var izturēt vismaz stundu. Savukārt liekais svars un citas veselības problēmas atņems vismaz trešo daļu no šī laika.

4. Ko darīt, ja cilvēks ir ļoti nosalis un pārāk atdzisis
Ja salā ir nokļuvis kāds cits un tev šim cilvēkam ir jāpalīdz, atceries, ka cilvēks ir jāsasilda pakāpeniski. Šādu cilvēku noteikti nevajadzētu likt karstā vannā vai pirtī, jo no straujas temperatūras maiņas var tikt bojāti cilvēka asinsvadi. Šī paša iemesla dēļ nav ieteicama intensīva berzēšana un cilvēka dzirdīšana ar karstu tēju. Nosalušu cilvēku vajag nogādāt siltās telpās un kārtīgi apsegt, vienlaikus tam dodot, siltu, bet ne karstu tēju. Un, protams, šis cilvēks pēc iespējas ātrāk ir jāparāda ārstam.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 − seven =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.