Deviņas lietas, kas tev būtu jāzina iepērkoties AliExpress

Deviņas lietas, kas tev būtu jāzina iepērkoties AliExpress
AliExpress ir viens no lielākajiem pasaules interneta veikaliem, kuru pircēji mīl tā milzīgā asortimenta, pievilcīgo cenu un bezmaksas piegādes dēļ. Aliexpress iepērkas miljoniem cilvēku visā pasaulē, un tam neapšaubāmi ir savi iemesli. Tomēr lai tava iepirkšanās būtu maksimāli droša un bez negaidītiem pārsteigumiem, ir vērts ņem vērā dažas nianses.

Ņem vērā sezonalitāti
No vienas puse AliExpress regulāri rīko izpārdošanas pirms nozīmīgākajiem svētkiem un citos vispārpieņemtos atlaižu datumos. Tomēr no otras puses šādos brīžos pasts un pārdevēji ir vairāk noslogoti un preču izsūtīšana un nogādāšana līdz adresātam notiek lēnāk nekā normālos apstākļos. Piemēram, pasūtot Ziemassvētku dāvanai domātu preci vēl novembra vidū, pastāv diezgan liela iespēja, ka tā tiks saņemta tikai janvārī.
Tāpat februāra sākumā Ķīnā tiek plaši svinēts ķīniešu Jaunais gads, kura laikā lielākajai daļai ķīniešu ir divu nedēļu ilgas brīvdienas. Daudzi ķīniešu uzņēmumi šajā laikā nestrādā vispār un veikali nav nekāds izņēmums. Veicot šajā laikā pasūtījumu kādā Aliexpress veikalā, tas gan tiks reģistrēts, bet tā apstrāde un izsūtīšana var aizkavēties uz ievērojamu laika brīdi.

Izpēti pārdevēju
Nesteidzies uzreiz spiest pogu “Pirkt”, kā ieraugi kāroto preci par pievilcīgu cenu. Lai izvairītos no no sarežģījumiem dēļ kāda negodprātīga pārdevēja, pirms preces pasūtīšanas ir vērts izpētīt tādus parametrus kā veikala atvēršanas datums un sortiments, pasūtījumu skaits, pircēju atsauksmes un pozitīvo atsauksmju skaitu.
Ja veikals ir pavisam jauns un tajā ir tikai dažas preces ir vērts nedaudz padomāt vai ir vērts šajā veikalā iepirkties. Protams, ir pilnīgi iespējams, ka šis tirgotājs ir iesācējs, tomēr tikpat labi tas var būt veikals – viendienis, kurš cenšas apkrāpt pircējus.
Savukārt pasūtījumu skaits parāda, cik daudz cilvēku šajā veikalā ir iepirkušies. Jo lielāks ir šis skaits, jo veikals ir populārāks un tātad domājams arī labāks un uzticamāks.
Kas attiecas uz pircēju atsauksmēm ir vērts izpētīt gan pozitīvo atsauksmju skaitu procentos, gan palasīt pašas atsauksmes. Lasot atsauksmes, ir vieglāk saprast kāda patiesībā ir prece, kā tā tiek piegādāta un kāds ir pārdevējs.
Vēl samērā nesen tika attēlots arī pārdevēja reitings medaļās, dimantos un kronīšos, šis vērtējums tika veidots no pircēju atstātajām atsauksmēm zvaigznītēs. Šobrīd es šo pārdevēja novērtējumu spēju atrast vairs tikai lapā, kurā tiek attēlots visas kāda konkrēta pircēja atsauksmes. Iespējams, ka drīzumā tā nebūs vispār un tāpēc šobrīd to neapskatīšu.

Pēti atsauksmes
Šo ieteikumu var droši attiecināt ne tikai uz iepirkšanos Aliexpress, bet uz iepirkšanos kopumā. Tomēr iepērkoties Aliexpress, tas ir īpaši aktuāli un tāpēc pirms jebkura nopietnāka pirkuma centies cītīgi izpētīt visas pieejamās atsauksmes par preci.
Visvairāk šādu atsauksmju un apskatu var atrast dažādos sociālos tīklos, Youtube un itao.com. Visvairāk šādu atsauksmju ir atrodamas angliski un krieviski, bet šo to var atrast arī latviski, tiesa gan vairāk Facebook grupās. Pērkot elektroniku īpaši noderīgs ir Youtube, kas pilns ar dažādām izpakošanām un apskatiem, gan angliski, gan krieviski.

Uzdod jautājumus
Daudzi lietotāji sāk kontaktēties ar pārdevējiem tikai strīdu gadījumā un tomēr reizēm šāda saziņa var izrādīties ļoti noderīga. Šādi var uzzināt vairāk detaļu par preci, vienoties par ātrāku piegādi un precizēt jebkuras citas neskaidrības. Saite uz saziņas formu ir atrodama gan produkta lapā, gan veikala lapā, kaut ne vienmēr to ir viegli pamanīt. Tāpat vajadzības gadījumā var atstāt komentāru preces pasūtīšanas brīdī, šādi precizējot kaut kādu ar preci saistītu informāciju vai dodot kādas instrukcijas.

Uzmanīgi ar termiņiem
Katras preces lapā ir norādīti piegādes un pircēja aizsardzības laiki. Abi termiņi ir būtiski, tomēr īpaši svarīgs ir tieši pircēja aizsardzības laiks. Ne vienmēr preces piegāde šajos termiņos iekļaujas un tādēļ ir svarīgi sekot pircēja aizsardzības laikam un pieprasīt tā pagarināšanu, ja tas tuvojas beigām. Parasti pārdevēji to arī labprāt dara. Reizēm gan trāpās pārdevēji kas visiem spēkiem cenšas pierunāt pircēju apstiprināt preces saņemšanu, pirms tā ir reāli saņemta. Kā rāda pieredze, šādos gadījumos nav vērts tērēt savu laiku un ir labāk uzreiz ierosināt disputu, lai pieprasītu atgriezt naudu, jo visticamāk prece nekad netiks saņemta.

Izmanto angļu versiju
Pat ja tu labāk pārvaldi krievu un nevis angļu valodu, meklēt preces ir daudz saprātīgāk Aliexpress globālajā versijā. Aliexpress krievu versijā daudzu preču nosaukumi ir iztulkoti tika slikti, ka pēc tā pilnīgi nav iespējams saprast kāda prece tiek pārdota un tas, protams, atstāj iespaidu uz meklēšanu. Tāpēc labāk izmanto kaut vai tulkotāju, bet meklē preces angliski. Ietaupīsies gan laiks, gan nervi.

Sadali pirkumu vairākās daļās
Protams, ir saprotami, ka nevienam negribas katru dienu iet uz pastu pēc kārtējā sīkuma. Tomēr reizēm pērkot vairākas vienādas preces, tās ir saprātīgāk sadalīt pa vairākiem pirkumiem. Pirmām kārtām jau tas ļauj izvairīties no PVN maksāšanas gadījumos, kad kopējā pirkuma vērtība pārsniedz 22 €. Otrkārt samazinās iespēja zaudēt visas preces, ja ar sūtījumu kaut kas aiziet ne tā.

Filmē preces izpakošanu
Saņemot dārgāku preci vienmēr, ir vērts nofilmēt preces izpakošanu. Ja atverot sūtījumu izrādīsies, ka tajā nav tas, ko esi pasūtījis, ja prece būs brāķis vai tā būs bojāta sūtīšanas laikā, tev būs būtiski pierādījumi disputam un attiecīgi arī naudas atgriešanai. Filmēt vari kaut vai ar telefonu, galvenais, lai uzņemtajā video būtu tava adrese, sūtītāja dati un lai tajā būtu labi saskatāmi preces trūkumi.

Atsauksmes ir būtiskas
Aliexpress veikaliem ir ļoti svarīgas pircēju atsauksmes, jo pēc tām pircēji spriež par precēm un to pārdevējiem. Šī iemesla dēļ centies atstāt atsauksmes ar prātu. Nav vērts likt piecas zvaigznītes tikai tāpēc ka prece ir atnākusi laikā un ir vesela. Pāris dienas to palieto un novērtē, jo reizēm preces trūkumi nav pamanāmi uzreiz.
Kad raksti preces novērtējumu neaizmirsti pastāstīt par to plašāk, lai arī citi pircēji zina, kāda ir prece. Starp citu, atsauksmi nav aizliegts rakstīt arī latviski vai latviski un angliski.
Tāpat atceries, ka noteikta termiņa laikā savas atsauksmes ir iespējams papildināt, ja tavs viedoklis par preci ir mainījies. Lai to izdarītu dodies uz My Orders → Manage Feedback → Published Feedback
Nav gan vērts arī preci nepelnīti nopelt, ja tā atbilst aprakstam un ir pietiekoši kvalitatīva vai atbilstoša cenai.

Citi sīkumi
Ja iepērkoties ir vēlme nedaudz arī ietaupīt, ir saprātīgi izmatot kādu no daudzajiem cashback servisiem, kas ļauj atgriez pāris procentus no pirkuma summas. Tāpat daudzi Aliexpress veikali mēdz dot arī kuponus, kas arī ļauj nedaudz ietaupīt. Kuponus, protams, drīkst apvienot ar cashback. Reizēm preci ir iespējams nopirkt lētāk Aliexpress mobilajā aplikācijā. Tāpat medījot labākās atlaides ir vērts izmantot arī kādu pārlūka paplašinājumu, kas ļauj novērtēt cik reāla ir pašreizējā preces atlaide, un iegūt citu noderīgu informāciju. Viens no šādiem paplašinājumiem.

Ja mīli iepirkties Aliexpress un tu lieto Facebook, sāc sekot mūsu Facebook grupai Aliexpress Zelts. Grupā tu vari dalīties ar saviem Aliexpress atradumiem un novērtēt citu cilvēku atrastās preces. Mīļi aicināti visi interesenti!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.