Septiņi padomi pērkot lietotu auto

Padomi pērkot lietotu auto
Auto izvēle un iegāde nekad nav vienkāršs process. Un, protams, īpaši tas attiecas uz lietota auto iegādi. Lietots auto vienmēr ir sava veida “kaķis maisā” un iegādājoties šādu auto, vienmēr pastāv risks, ka tiks nopirkt auto ar kādu nopietnu defektu. Turklāt dažādu variantu izskatīšana prasa arī daudz laika, kura vienmēr ir par maz. Par laimi eksistē daži veidi kā atmest lielu daļu variantu vēl sludinājuma apskates laikā.

Septiņi padomi pērkot lietotu auto

1. Labi izdomā ko tieši tu vēlies atrast
Lai velti netērētu savu laiku un spēkus, ir svarīgi maksimāli precīzi saprast, ko tieši un par kādu summu tu vēlies iegādāties.
Nav vērts šķiest savu uzmanību uz lielu daudzumu nosacīti līdzīgu variantu. Ja meklē auto ar universāla virsbūvi, tad meklē tikai šādus auto un ja vēlies automātisko kārbu, tad meklējot izvēlies tieši šādu kārbu. Ideālā gadījumā tev vajadzētu zināt arī auto marku un modeli, un meklējumā norādīt tieši tos. Šāda iespēja meklēt auto pēc noteiktiem parametriem ir gandrīz visiem daudzmaz populāriem sludinājumu portāliem.
Septiņi padomi pērkot lietotu auto

2. Uzreiz atmet vislētākos un visdārgākos variantus
Lietota auto vērtība ir diezgan abstrakts lielums, jo cilvēkam vienmēr gribas nopirkt pēc iespējas lētāk un pārdot pēc iespējas dārgāk. Un bieži vien lietota auto cena vairāk atspoguļo nevis tā patieso vērtību, bet gan pārdevēja vēlmi nopelnīt. Šī iemesla dēļ iegādājoties lietotu auto, pareizāk būtu orientēties uz vidējo cenu segmentu, kuru diapazons neatšķiras vairāk kā par 15 – 20%. Tāpat ļoti uzmanīgi būtu jāizturas arī pret vislētākajiem auto, jo bieži zemā cena slēpj kādu nopietnu auto defektu. Savukārt pārāk dārgi auto mēdz demonstrēt savu pārdevēju nepamatotās prasības.

3. Salīdzini auto gadu un nobraukumu
Vēl kāds ļoti “slidens” parametrs ir arī lietota auto nobraukums. Bieži vien šķiet, ka ar lietotu auto spidometru “pieregulēšanu” nodarbojas visi, kam nav slinkums, sākot no privātpersonām un beidzot ar uzņēmumiem. Nereti auto nobraukums ir atkarīgs no pilsētas, kurā tas tiek ekspluatēts un arī no auto dzinēja tipa. Ar dīzeļa motoru aprīkotu auto ekspluatācija ir lētāka, un attiecīgi tie tiek arī vairāk lietoti.
Reizēm lietota auto nobraukumu salīdzinoši labi atspoguļo auto salons un īpaši tādas lietas kā vadītāja krēsla stāvoklis, stūre, elkoņa balsti un ātrumu pārslēdzējs.

4. Analizē auto popularitāti
Izņēmumi, protams, mēdz būt vienmēr un visur, tādēļ bez auto nobraukuma ir vērts pievērst uzmanību arī konkrētās auto markas un modeļa popularitāti dažādās šoferu grupās.
Piemēram, sieviešu vidū iecienītajiem auto modeļiem tiešām var būt salīdzinoši neliels nobraukums, tomēr šādiem auto biežāk gadās dažādi virsbūves bojājumi. Reizēm pat ļoti jauns auto var būt no visām pusēm sabuktēts un noskrāpēts.
Vēl mēdz gadīties, ka kādu konkrētu auto modeli ir vairāk iecienījuši taksisti, un kā zināms, taksisti ir visai intensīvi braucēji, kas gadā var nobraukt ļoti daudz kilometru.
Tādēļ iegādājoties šādu lietotu auto ir lielākas iespējas nopirkt ļoti nobrauktu un nolietotu auto.
Tāpat nevajadzētu ignorēt arī zagtāko auto topu, jo ir visai nepatīkami no rīta pamosties un konstatēt, ka ar tavu auto jau ir aizbraucis kāds cits.

5. Uzmanīgi izpēti auto attēlus
Cilvēki pasauli uztver galvenokārt ar acīm un tādēļ lielu daļu informācijas par auto var iegūt no sludinājumam pievienotajiem attēliem. Šāda apskate ir jāveic ļoti uzmanīgi un, protams, ir jāzina, kam šajos attēlos vajag pievērst pastiprinātu uzmanību.

Pētot piedāvājumus uzreiz ir jāatmet sludinājumi, kuriem nav attēlu, sludinājumi kuros bildes ir neskaidras vai izplūdušas, sludinājumi kur auto ir redzams tikai daļēji un tos kuros auto ir fotografēti tumsā. Šādu sludinājumu izskatīšana ir tikai lieka laika tērēšana, kas visticamāk pie laba rezultāta nenovedīs.
Labā auto sludinājumā bildēm vajadzētu būt kvalitatīvām un pietiekamā skaitā, tajās ir jābūt labi redzamiem rūsas perēkļiem, virsbūves bojājumiem, virsbūves krāsas stāvoklim un pat remontu pēdām.
Pēc auto bildēm var noteikt arī to cik rūpīgs pret to ir bijis tās iepriekšējais saimnieks un arī to vai auto nav cietis negadījumā. Piemēram, ja kādas detaļas krāsa atšķiras no pārējās virsbūves krāsas, tad visticamāk šī detaļa ir kaut kāda iemesla dēļ mainīta un nav izslēgts, ka konkrētais auto ir cietis avārijā. Vai ja teiksim stūres drošības spilvena aizslēgs pēc krāsas vai nolietojuma pakāpes atšķiras no pārējā salona, tad tas arī var liecināt par avāriju.

Aizdomas var izsaukt arī tas ja autu attēlos redzamais gadalaiks atšķiras no patreizējā gadalaika. Piemēram, ja vasarā ievietotā sludinājumā auto ir fotografēts ziemā. Pirmkārt tas var liecināt par to, ka mašīnai ir kāds nopietns defekts, kura dēļ tā vēl joprojām nav pārdota un otrkārt pastāv iespēja, ka pa šo laiku ar auto kaut kas ir noticis.

6. Izpēti auto aprakstu
Uzmanīgi izlasi arī auto aprakstu. Daudz ko pastāsta šāda apraksta trūkums vai frāze no sērijas “visus jautājumus uzdot pa telefonu” Cilvēks, kuram nav ko slēpt un kurš tiešām vēlas pārdot savu auto, parūpēsies par to lai auto aprakstā būtu maksimāli daudz informācijas, tā lai potenciālais pircējs pazvanītu tikai tādēļ, lai sarunātu tikšanos, kurā auto jau tiktu apskatīts dzīvē.
Aprakstā būtu jābūt konkrētam un izsmeļoša, bez frāzēm no sērijas “sēdies un brauc” Tikai precīza informācija par ekspluatāciju, remontiem, mainītajām detaļām, servisa dokumentiem un citām tehniskām detālām. Un protams, pirms auto pirkšanas nekad nenāks par ļaunu veikt tā diagnostiku kādā neitrālā servisā.

7. Neiztērē visu naudu
Jebkuram lietota auto pircējam ir jāņem vērā arī tas ka pēc auto iegādes visticamāk nāksies patērēties arī par dažādiem sīkumiem, sākot no jauniem logu tīrītājiem līdz pat jaunām riepām vai pat kādam remontam. Tādēļ auto iegādei nevajadzētu iztērēt pilnīgi visu naudu un pietaupīt vismaz 10 – 15% no auto vērtības dažādiem neparedzētiem gadījumiem, kas pērkot lietotu auto, nav nekāds retums.

Visu izlasīji? Tad nu zini, ka tev joprojām nav iemesla atslābināties, pieredzējuši auto tirgotāji zina visas šeit minētās viltības un prot tās izmantot savā labā. Turklāt vienmēr ir vērts atcerēties, ka lielā daļā gadījumu kad kāds pārdod savu auto, tas tā īpašniekam kaut kādā ziņā ir “līdz kaklam” 😉

One thought on “Septiņi padomi pērkot lietotu auto

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two × 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.