Kāpēc asaro acis. Visi izplatītākie iemesli

Kāpēc asaro acis
Acu asarošana ir nepatīkama un diezgan plaši izplatīta problēma, kurai daudzi cilvēki nevelta pienācīgu uzmanību. Acu asarošanu var izsaukt dažādi iemesli, turklāt daži no tiem var būt visai nopietni un pat bīstami. Šajā rakstā ir apkopoti visizplatītākie no tiem. Ienāc un uzzini kāpēc asaro acis un kā no šīs problēmas atbrīvoties.

Acu asarošanas simptomi
Asaras rodas, pateicoties asaru dziedzeru darbībai, un tās ir nepieciešamas, lai attīrītu acs gļotādu no baktērijām un citām daļiņām. Normālos apstākļos cilvēkam dienā izdalās aptuveni 1 ml asaru.
Paaugstinātas acu asarošanas gadījumā var izdalīties pat 10 ml asaru un tieši tas ir galvenais acu asarošanas simptoms. Dažos gadījumos var parādīties arī paaugstināta jūtība pret gaisma un acu apsārtums.

Galvenie iemesli, kāpēc asaro acis
Acu asarošanu izsauc acs radzenes vai gļotādas iekaisums. Savukārt iekaisumu var izsaukt šādi faktori:

Stress
Pirmajā brīdī šķiet, ka nervu sistēmai un acs iekaisuma procesiem nav nekā kopīga. Tomēr ļoti bieži pie acu asarošanas ir vainojami tieši psihosomatiskie iemesli. Tādēļ, ja nav atrodami citi acu asarošanas iemesli, ir vērts pievērst uzmanību psihoemocionāliem faktoriem. Salīdzinoši bieži pacientiem, kas patstāvīgi tiek pakļauti stresam, nepalīdz arī tradicionālie šīs problēmas ārstēšanā izmantotie līdzekļi. Un tādēļ ja mēnesi ilga ārstēšana nenes nekādas pozitīvas izmaiņas ir iespējams, ka pacientam ir jāgriežas nevis pie oftalmologa, bet pie neirologa vai psihoterapeita.

Alerģija
Salīdzinoši bieži paaugstinātu acu asarošanu mēdz izsaukt alerģijas. Bieži alergēni ir tādas pierastas lietas kā kosmētika, putekšņi, dzīvnieku vilna vai putekļi. Daudzu cilvēku alerģijām piemīt sezonāls raksturs un tās saasinās pavasarī un vasarā. Alerģijas mēdz izsaukt acu asarošanu, acu apsārtumu un arī niezi. Šādu parādību mēdz saukt arī par alerģisko konjuktivītu. Citi simptomi ir plakstiņu piepampums, folikulu veidošanās un radzenes bojājumi, kas var novest pat pie redzes traucējumiem. Lielākā alerģiju izsauktas acu asarošanas problēma ir alergēna noskaidrošana. Sievietēm šādu alerģiju var izsaukt acu kosmētika un tādēļ ir ieteicams izvēlēties kvalitatīvāku kaut dārgāku kosmētiku.

Svešķermeņi
Acs var asarot arī ja tajā ir iekļuvis svešķermenis. Šajā gadījumā acu asarošana ir organisma aizsargreakcija kas vajadzīga ātrākai svešķermeņa izvadīšanai. Šādi svešķermenis tiek nogādāts uz acs kaktiņu, no kura to ir iespējams vieglāk izņemt. To darot gan ir jārīkojas ļoti uzmanīgi. Ja bez acu asarošanas parādās arī sāpes un acu apsārtums un un pašrocīga svešķermeņa izņemšana nav iespējam, ir steidzīgi jāgriežas pie oftalmologa.

Nepiemērotas brilles vai kontaktlēcas
Retos gadījumos acu asarošanu var izsaukt arī nepiemērotas brilles vai kontaktlēcas. Reizēm acu asarošana rodas un iekaisums rodas kā reakcija uz kontaktlēcu dezinfekcijas šķidrumu. Šajā gadījumā kontaktlēcu šķidrums ir jāmaina pret kvalitatīvāku. Kontaktlēcas noteikti ir laicīgi jāmaina un pa nakti tās ir jāizņem un jāievieto speciālā dezinficējošā šķidrumā. Tāpat ir jācenšas arī ļaut acīm pēc iespējas biežāk atpūsties un veikt acu vingrinājumus.

Radzenes trauma
Šāda trauma var būt gan mehānisks bojājums, gan arī apdegums. Apdegums var parādīties pēc tiešas ultravioleto staru iedarbības, piemēram, pēc saules, solārija un arī metināšanas ietekmē. Arī šajā gadījumā ir jādodas pie atbilstoša speciālista.

Migrēna
Reizēm acis mēdz asarot arī migrēnas lēkmju laikā. Atšķirībā no citiem gadījumiem, migrēnas gadījumā acu asarošana beidzas kopā ar migrēnas lēkmi. Migrēnas laikā ir ieteicams ievērot gultas režīmu kā arī uzturēties vēsās telpās un aptumšotās telpās.
Lasiet arī rakstu Interesanti fakti par migrēnu

Novecošanas izraisītas izmaiņas
Padzīvojuši cilvēki par acu asarošanu sūdzas biežāk nekā vidēja vecuma vai jauni cilvēki. Tas ir saistīts ar to, ka pēc 50 gadu sasniegšanas sākas izmaiņas asaru kanāliņu struktūrā, darbībā un arī muskuļu atslābuma dēļ. Šo problēmu mēdz dēvēt par “sausās acs sindromu”
“Sausās acs sindroms” rodas kā paaugstinātas asaru iztvaikošanas sekas. Neskatoties uz pastiprinātu asaru izdalīšanos, to izrādās nepietiekami, lai mitrinātu acs gļotādu un radzeni. Pacienti sūdzas par acu niezi, dedzināšanu, acu nogurumu. Var rasties arī sajūta, ka acīs ir iekļuvis svešķermenis vai smiltis. Uz dienas beigām simptomi kļūst vēl spēcīgāki. Šo procesu rezultātā acu virsa tiek bojāta un pacients izjūt diskomfortu un pastiprinātu jūtīgumu pret spilgtu gaismu. Šajā gadījumā asaru pārpilnība nespēj mitrināt acu virsmu, jo šīs ir ūdens tipa asaras, kas rodas kā atbildes reakcija uz acu kairinājumu.
Šīs problēmas gadījumā iesaka samazināt lasīšanas, televīzijas vērošanas un datora lietošanas laiku, jo šīs nodarbes samazina acu mirkšķināšanas reižu skaitu, kas vēl vairāk samazina acu mitrināšanu un saasina nepatīkamās sajūtas. Jāizvairās arī no piedūmotām, putekļainām telpām, mazāk jāuzturas vējā un jāatsakās no kondicioniera lietošanas. “Sausās acs sindroms” var parādīties periodiski tomēr nevajadzētu to ignorēt un neārstēt, jo šāda bezrūpība var novest pie redzes pasliktināšanās.

A un B2 vitamīnu trūkums
Nepareiza ēšana un nepieciešamo mikroelementu trūkums dažos gadījumos var novest pie paaugstinātas acu asarošanas. Vitamīns B2 ir atrodams zivīs, olās, aknās, nierēs, graudaugos, sēnēs, tomātos, zaļajos lapu dārzeņos, aprikozēs, zemesriekstos.
Normālai acu darbībai ir svarīgs arī vitamīns A. Tā hronisks trūkums var novest pie kseroftalīmijas(Xerophthalmia), kas savukārt var novest pie kataraktas un redzes zuduma. Vitamīnu A ir iespējams uzņemt ar liellopu aknām, sieru, tumši zaļiem dārzeņiem un augļiem, burkāniem, saldajiem pipariem, pētersīļiem, lapu salātiem.

Saaukstēšanās
Arī saaukstēšanās laikā kopā ar iesnām un kakla sāpēm var parādīties arī acu asarošana. Šīs acu asarošanas iemesls ir iekaisums jeb sinusīts. Gripas vai saaukstēšanās laikā līdz ar iesnām, apgrūtinātu elpošanu un galvassāpēm rodas arī nepatīkamas sajūtas acīs un acu asarošana. Šie visi simptomi ir savstarpēji saistīti un atbrīvoties no tiem var tikai veicot kompleksu ārstēšanos.
Šo problēmu nevajadzētu ignorēt, jo dēļ aizlikta deguna šķidrums iznāk pa asaru kanāliem. Laicīgi veicot ārstēšanu atbrīvoties no acu asarošanas var diezgan savlaicīgi un bez sekām. Parasti sinusītu ārstē ar antibakteriāliem līdzekļiem, kaut reizēm ir nepieciešama arī ķirurģiska iejaukšanās.

Ko darīt, ja asaro acis?
Ja asarošana nepāriet dažu dienu, nedēļu vai pat mēneša laikā, noteikti vajadzētu steidzīgi griezties pie oftalmologa. Ārsts noskaidros acu asarošanas iemeslus un piemeklēs piemērotāko ārstēšanās veidu. Acu asarošanu var atvieglot dažādi tam paredzēti līdzekļi, bet tos ir jānozīmē speciālistam.
Bieži acu asarošana rodas kā acu sasprindzinājuma sekas. Šādu sasprindzinājumu var izsaukt ilgstoša lasīšana, darbs pie datora, filmu vai televīzijas skatīšanās. Šādos gadījumos var palīdzēt acu atpūtināšana un acu komprese.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

eight + sixteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.