8 brīnumainas kafijas īpašības

8 brīnumainas kafijas īpašības
Kafija ir ļoti populārs dzēriens, kuru dzer visā pasaulē. Ne velti, kafija ietilpst pasaules desmit visvairāk tirgoto pārtikas produktu sarakstā. Uz pasaules dzīvo ļoti daudz cilvēku, kas nespēj iedomāties savu rītu bez tasītes karstas un aromātiskas kafijas.
Tomēr, neskatoties uz kafijas popularitāti un augsto izplatību, tā vēl joprojām tiek pētīta, un vēl joprojām regulāri parādās jauni pētījumi par kafijas pozitīvajām un negatīvajām īpašībām. Bieži gan šie pētījumi nonāk savstarpējās pretrunās, bet kuru gan tas uztrauc? Šodien mēs pastāstīsim par dažiem interesantākajiem ar kafiju saistītajiem atklājumiem, kas nākuši atklātībā pēdējos gados.

Kafijas ietekme uz potenci
Gandrīz katru gadu parādās kāds jauns pētījums par kafijas ietekmi uz vīriešu potenci. Turklāt nereti šie pētījumi ir ļoti pretrunīgi. No vienas puses, kafija bloķējot dzelzs uzņemšanu, bet dzelzs atbildot par asiņu piesātināšanu ar skābekli. No otras puses kafija tiek uzskatīta par samērā efektīvu afrodiziaku. Secinājumus izdariet paši, bet domāju, ka pāris tasītes kafijas nevienam nekaitēs.

Kafijas ietekme uz aknām
Itālijā bāzētais “Mario Negri” pētniecības institūts nejauši noskaidrojis, ka kafija pozitīvi ietekmē arī aknas. Nejauši tādēļ, ka patiesībā tika pētīta kafijas ietekme uz žultspūsli. Pētījumā noskaidrojās, ka kafija par 50% samazina aknu cirozes veidošanās risku. Kas attiecas uz žultspūsli, tad kafija samazinot arī iespēju, ka žultspūslī sāks veidoties akmeņi.

Kafijas ietekme uz cilvēka bioloģiskajiem ritmiem
Ilgstoši pārlidojumi un krasas laika zonu maiņas var samulsināt pat visveselākā cilvēka organismu. Tomēr izrādās, ka kafija mums var palīdzēt arī šajā problēmā. Kā noskaidrojās kārtējā pētījumā, kafija ne tikai tonizē un uzmundrina, bet arī veicina ātrāku aklimatizāciju un normalizē cilvēka bioloģiskos ritmus.

Kafija un Alcheimera slimība
Kādā Šveicē veiktā pētījumā, kurā tika pētīta vecāka gadagājuma cilvēki, kuri bija Alcheimera slimības riska grupā, tika noskaidrots, ka trīs tasītes kafijas dienā spēj par 65% samazināt iespēju iedzīvoties Alcheimera slimībā.

Kafija un liekais svars
Kofeīns paātrina vielmaiņu un vienlaikus samazina apetīti. Un vismaz teorētiski tam būtu jāveicina veselīgas un slaidas figūras veidošanās. Es gan uz vienu kafiju nepaļautos un vairāk spiestu uz sporta zāles apmeklējumiem.

Kafijas ietekme uz sirdi
Pretēji izplatītajam viedoklim, ka kafija negatīvi ietekmē sirdi un sirds asinsvadu sistēmu, patiesībā izrādās, ka viss ir tieši pretēji. Kādā pētījumā tika salīdzināti cilvēkus, kuri dienā izdzer līdz piecām tasītēm kafijas un cilvēkus, kuri dod priekšroku citiem dzērieniem. Rezultātā izrādījās, ka kafijas mīļotāji no sirds slimībām cieš gandrīz trīskārt retāk nekā citu dzērienu cienītāji.

Kafija un vēzis
Vēl pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tika veikti pētījumi, kuros tika noskaidrots, ka kafija paaugstina iespēju iegūt vēzi. Kad 2007. gadā šie eksperimenti tika atkārtoti, izrādījās, ka iepriekšējie pētījumi ir kļūdaini un ka kafija tieši samazina prostatas un krūts vēža veidošanās iespēju.

Kafija un diabēts
2005. gadā Japānā tika publicēts pētījums, kurā uzskatāmi tika pierādīts, ka kafija samazina risku saslimt ar diabētu. Pētījumā piedalījās kontroles grupa, kurā bija veseli miljons dalībnieku. Patiesi iespaidīgs skaitlis.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 − 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.