Interesanti fakti par saldējumu

Interesanti fakti par saldējumu
Neskatoties uz to, ka par lielākajiem saldējuma mīlētājiem tiek uzskatīti bērni vecumā no 5 līdz 12 gadiem un pieaugušie pēc 45 gadu vecuma, saldējumu mīl gandrīz visi cilvēki. Tādēļ piedāvājam desmit interesantus faktus par saldējumu, kas patiks visiem saldējuma cienītājiem!

1. Patiesībā saldējums nav jauns izgudrojums. Kaut ko līdzīgu saldējumam ķīnieši ēda jau pirms pieciem tūkstošiem gadu. Šis saldējums tika gatavots no augļu sulām un atgādināja mūsdienu saldējumus, kas gatavoti no sasaldētās sulas.

2. Pēc Starptautiskās piena pārstrādātāju asociācijas datiem, pieci pasaules populārākie saldējumi ir:
5. Neapoliešu (zemeņu, šokolādes un vaniļas saldējums vienā iepakojumā)
4. Zemeņu
3. Sviesta pekanriekstu
2. Šokolādes
1. Vaniļas
Interesanti fakti par saldējumu

3. Pirmo saldējumu uz kociņa izgudroja Frenks Epersons (Frank Epperson). 1905. gadā 11 gadus vecais Frenks aizmirsa ārā glāzi ar sodas ūdeni, kurā bija atstāts maisāmais kociņš. Nakts bija auksta, un ūdens pa nakti sasala. No rīta atrodot savu dzērienu, Frenks konstatēja, ka tas ir tīri lietojams arī sasalis. Vēlāk Frenks savu saldējumu patentēja un nosauca to par “Popsicle”

4. 1984. gadā toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans izraudzījās jūliju kā Nacionālo Saldējuma Mēnesi, bet jūlija trešo svētdienu kā Nacionālo Saldējuma Dienu.

5. Saldējumu šokolādes glazūrā 1920. gadā izgudroja dāņu izcelsmes ASV iedzīvotājs Kristians Kents Nelsons (Christian Kent Nelson). Tiek uzskatīts, ka iedvesmu šim saldējumam izgudrotājs smēlās no kāda zēna, kurš nespēja izšķirties ko īsti vēlas pirkt – saldējumu vai tomēr šokolādi. Sākotnēji jauno saldējumu sauca “I-Scream Bars”, bet vēlāk tas tika pārdēvēts par “Eskimo Pie

6. Vairāk nekā 10 procenti no visa ASV saražotā piena tiek izmantots saldējuma ražošanai.

7. Pasaules visdārgākais deserts ir “The Frrrozen Haute Chocolate ice cream sundae” un šo desertu var nobaudīt Ņujorkas restorānā “Serendipity 3” Desertā izmantotas 28 dažādas kakao šķirnes un savā būtībā tas šokolādes plombīrs. Deserta pagatavošanā un noformēšanā tiek izmantots ēdams 23 un 18 karātu zelts. Deserts tiek pasniegts kopā ar zelta rokassprādzi, kas dekorēta ar dimantiem. Dimanti tiek izmantoti arī deserta noformējumā un arī tos drīkst ņemt sev līdz. Deserts tiek ēsts ar zelta karotīti.
Interesanti fakti par saldējumu

8. Pasaulē lielākais saldējuma veikals atrodas Lielbritānijā, Tattenhallā. Veikalu sauc “The Ice Cream Farm”, un tā kopējā platība ir 851 m². Gadā veikalu apmeklē aptuveni 500 tūkstoši apmeklētāju.

9. Pasaulē lielākais saldējums vafeļu konusā tika izgatavots 2015. gadā, Norvēģijas pilsētā Krisjānsanna. Saldējuma izgatavošanā tika izmantots 95.85 kilogramus smags vafeļu konuss, 60 kilogrami šokolādes glazūras, 40 kilogrami ievārījuma un 1080 litri saldējuma. Pasaulē lielākā saldējuma konusa augstums bija 3.08 metri.
Interesanti fakti par saldējumu

10. Pasaulē lielākā saldējuma torte tika izgatavota Kanādā, 2011. gada 10. maijā. Torte svēra 10.13 tonnas, tās garums bija 4.45 metri, platums 4.06 metri, bet augstums 1 metrs. Saldējuma tortes gatavošanā tika izmantoti biskvīts, vaniļas saldējums, sviesta krēms un pat “Oreo”cepumi.
Interesanti fakti par saldējumu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seventeen − three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.