10 interesanti fakti par kartupeļiem

10 interesanti fakti par kartupeļiem
Kartupeļus pazīst un lieto uzturā ļoti, ļoti daudz pasaules iedzīvotāju. Un arī Latvijā kartupeļi ir ļoti iemīļoti un plaši izplatīti. Ja arī tu esi kartupeļu cienītāju vidū tad piedāvājam tev iepazīties ar desmit interesantiem faktiem par kartupeļiem. Lasi un uzzini vairāk!

1. Pirmie kas sāka audzēt kartupeļus bija tagadējo Peru un Bolīvijas teritorijās dzīvojošie indiāņi. Un zinātnieki uzskata, ka tas notika jau pirms aptuveni 7000 līdz 10000 gadu. Jau tad tik izveidotas un audzētas, vairākas kartupeļu šķirnes un 99% mūsdienu kartupeļu šķirņu ir radītas no šīm kartupeļu šķirnēm.

2. Eiropā kartupeļi parādījās tikai 16 gadsimtā un sākumā tie nebija īpaši populāri. Kartupeļi nebija minēti Bībelē, un tiem bija slikta slava, jo tika uzskatīts, ka tie ir vainojami pie dažādu slimību rašanās. Viena no pirmajām Eiropas valstīm kas tos sāka lietot pārtikā bija Kurzemes hercogiste, kas tos ieveda un sāka audzēt vēl 1673. gadā. Sākumā gan tos vairāk izmantoja cūku nobarošanai. Eiropā kartupeļu audzēšana un izmantošana pārtikā kļuva populāra tikai 18 gadsimtā.
10 interesanti fakti par kartupeļiem

3. Ziemeļamerikā kartupeļi parādījās vēl vēlāk nekā Eiropā. Pirmoreiz tie tur nonāca tikai 1621. gadā, kad Bermudu gubernators nosūtīja divas lādes ar kartupeļiem Virdžīnijas gubernatoram.

4. Aļaskas jeb Klondaikas zelta drudža laikā, kad šajā reģionā ieradās aptuveni 100 tūkstoši ieceļotāji, kartupeļi bija gandrīz zelta vērtībā. Galvenokārt tāpēc, ka tie ļāva izvairīties no saslimšanas ar cingu.

5. Pasaulē trīs lielākās kartupeļu ražotājvalstis ir Ķīna, Indija un Krievija. 2013. gadā Ķīnā izaudzēja 88,9 miljonus tonnu, Indijā 45,3 miljonus tonnu, bet Krievijā 30,2 miljonus tonnu kartupeļu. Runājot par Latviju, jāsaka, ka mūsu valstī kartupeļus audzē aizvien mazāk un mazāk. 2000. gadā Latvijā izaudzēja vairāk nekā 747 tūkstošus tonnu, 2010. gadā jau tikai 484 tūkstošus tonnu un 2013. gadā jau vairs tikai nepilnus 227 tūkstošus tonnu kartupeļu.

6. Pasaulē lielākā kartupeļu šķirņu kolekcija pieder Starptautiskajam Kartupeļu Centram. Šajā kolekcijā ir vairāk nekā 7000 savvaļas un cilvēka selekcionētu kartupeļu šķirņu.
10 interesanti fakti par kartupeļiem

7. Iespējams, ka paši dārgākie pasaulē nopērkamie kartupeļi ir «La Bonnotte» šķirnes kartupeļi, kurus audzē uz Francijas tuvumā esošās Noirmoutier salas. Šie kartupeļi ir slaveni ar savu maigo garšu, un gardēži par vienu kilogramu šo kartupeļu ir gatavi maksāt pat veselus 500€. Gadā tiek izaudzētas ne vairāk kā 100 tonnas šo kartupeļu un novākt tos var tikai ar rokam.

8. Pasaulē lielāko kartupeli izaudzēja britu dārznieks Pīters Glazerbrūks (Peter Glazebrook). 2010. gadā viņš izaudzēja kartupeli, kura svars bija 3.8 kilogrami. Šis dārznieks ir izaudzējis arī vairākus citus lielus dārzeņus.
10 interesanti fakti par kartupeļiem

9. 1995. gadā kartupelis kļuva par pirmo dārzeni, kurš tika izaudzēts kosmosā.

10. Kartupeļi ir pasaules ceturtā svarīgākā lauksaimniecības kultūra. To apsteidz tikai kvieši, rīsi un kukurūza.
10 interesanti fakti par kartupeļiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.