10 interesanti fakti par pārtiku

Fakti par pārtiku
Šķiet, ka par pārtiku ir zināms pilnīgi viss un ka tajā nav nekā interesanta vai neparasta. Tomēr tas tā īsti nav. Lasi 10 interesantus faktus par pārtiku, augļiem un dārzeņiem!

1. Ābeles līdzīgi kā bumbieri, ķirši, mandeles vai plūmes ir rožu dzimtas koks. Un tagad kad tu to zini, tu droši vari dāvināt ķiršus, plūmes vai tos pašus ābolus, rožu un citu ziedu vietā.

2. Neskatoties uz to, ka banāni ir viens no senākajiem cilvēku kultivētajiem augiem, banāns botāniski ir oga. Pasaulē banāni visvairāk tiek audzēti Indijā. Šajā valstī tiek saražoti vairāk nekā 20% no visiem pasaules banāniem.
Skaties arī, kā atgriezt pievilcīgu izskatu pārgatavojušiem banāniem.

3. Arī kafijas pupiņas tāpat kā banāni patiesībā ir ogas.

4. Mandeles ir radniecīgas plūmēm un ķiršiem un tās tāpat pieder plūmju ģintij. Kaut arī mandeles daudzi uzskata par riekstiem, patiesībā tās ir kauliņu augļi. Tikai mandeļu kauliņš atšķirībā no tām pašām plūmēm, ir ēdams.

5. Pasaules ģeogrāfiski visizplatītākais piens ir kazu piens. Tas nav nekas pārsteidzošs, ja ņem vērā, ka kazām vajag ievērojami mazāk pārtikas, kazas ir arī mazāk izvēlīgas un tās spēj dzīvot tādās vietās, kur neviena govs pat nekad neieklīdīs.

kazu siers

6. Sākotnēji burkānus neaudzēja pašu burkānu sakņu dēļ, bet gan to aromātisko sēklu un lakstu dēļ, kurus izmantoja gan kā garšvielas, gan kā zāles. Starp citu, no burkānu saknēm var vārīt arī džemu.

7. Par kečupa dzimteni uzskata Ameriku, tomēr 17. gadsimtā Anglijā šādi sauca kādu no Ķīnas ievestu pārtikas produktu. Šī produkta sastāvā gan nebija tomātu, toties bija anšovi, rieksti un sēnes.

8. No rīsiem pārtiek vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju. Musulmaņu valstīs pat eksistē speciāla mērvienība – aruzza, kas atbilst viena rīsu grauda svaram jeb 0,0186 gramiem.

9. Zemenēs ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos. Tomēr vēl vairāk C vitamīna ir pētersīļos un paprikā.

10. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka tomāti ir indīgi. Šāda reputācija tiem bija tādēļ, ka tie tāpat kā kartupeļi ir nakteņu dzimtas augi. Un, kā zināms, kartupeļu ogas tiešām ir indīgas un tās nedaudz atgādina tomātus.

Kartupeļi un kečups

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three + 11 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.