Kas jāzina pārliecinošam oratoram

Nav nozīmes vai jūs uzstājaties piecu cilvēku vai tūkstošu priekšā, uzstāšanās pirms auditorijas var radīt visai ievērojamu uztraukumu. Vislabākās zāles pret šo uztraukumu ir pieredze. Tomēr ja jums tādas pieredzes nav, jūs vismaz variet maksimāli sagatavoties lai iemeslu par ko uztraukties jums būtu pēc iespējas mazāk.


Sagatavošanās

1. Iepazīstieties ar savu auditoriju, tas atvieglos jūsu uzdevumu. Uzziniet pēc iespējas vairāk par auditorijas zināšanām, vecumu un cilvēku daudzumu. Ja jums būs skaidrs ko šī auditorija vēlas no jums saņemt, tas jums palīdzēs efektīvāk sagatavoties.

2. Ja jūs lūdz uzstāties par kādu konkrētu tēmu, jums ir jāuzzina kāds zināšanu līmenis par tēmu ir jūsu klausītājiem, kas tie ir, iesācēji vai eksperti. Šīs zināšanas noteikti ietekmēs jūsu pētījumus priekš plānotās uzstāšanās. Ja jūsu klausītāji ir iesācēji, tie nevēlēsies lai jūs ar tiem runājiet augstprātīgi, bet ja tie būs eksperti, tie negribēs klausīties par jau zināmām lietām.

3. Uzstāšanās mazai un lielai auditorijai atšķirsies. Lekcija lielai auditorijai būs oficiālāka nekā mazai. Mazas auditorijas gadījumā jūs varat iesaistīt klausītājus uzdodot tiem jautājumus vai iesaistīt citādi.

4. Var gadīties ka augstāk minētā informācija var nebūt pieejama, tādēļ jums ir jāiemācās pielāgoties. Lielas un labi informētas grupas vietā var atnākt neliela iesācēju grupa, vai otrādi. Šādos gadījumos var nākties izprašņāt grupu par tās zināšanu līmeni un par to ko tā gaida no lekcijas. Jācenšas saprast kādas grupai varētu būt idejas vai stereotipi par konkrēto tēmu.

Izpēte

5. Jo labāk jūs sagatavosieties gaidāmajai lekcijai vai runai, jo kvalitatīvāka tā būs. Labāk ar sagatavošanos ir pārcensties, nekā ierasties uz plānoto uzstāšanos nesagatavotam. Kaut lielākā daļa cilvēku uzskata ka visu pierakstīt un tad nolasīt no lapiņas nav pieņemami, jūs tomēr varat tā darīt ja vien spējat pēc tam to izteiksmīgi nolasīt. Tikai ļoti pieredzējuši runātāji spēj pilnībā iztikt bez ieskatīšanās pierakstos. Tam kādā veidā jūs sagatavojiet savus pierakstus nav nekādas nozīmes, un tas nav tas par ko jums vajadzētu uztraukties. Dariet tā kā jums ir ērti.

6. Atceraties ka lasītāji pamanīs visus jūsu zināšanu baltos plankumus un par tiem pajautās. Lai izbēgtu no šādiem neveikliem momentiem, pārliecināties ka jūsu materiālā nav šādu iztrūkumu, neveiklu izteicienu un citu neskaidru momentu. Nedomājiet ka neviens tos nepamanīs un par tiem nepajautās. Vienmēr par to atceraties un pārdomājiet atbildes uz šādiem iespējamiem jautājumiem.
7. Nedomājiet ka jums neuzdos jautājumus un vienmēr tiem gatavojaties. Ja uz kādu jautājumu neziniet atbildi, nebaidāties to atzīt. Variet samazināt savu nezināšanas līmeni ar tādām frāzēm kā “Šo jautājumu es vēl neesmu pētījis” vai “Šī ir interesanta doma, bet es nebiju to ņēmis vērā”. Labāk mierīgi atbildēt, nekā kaut ko izdomāt uz vietas, kāds to noteikti pamanīs.

8. Aprēķiniet laiku cik ilgi jums būs jūs jārunā. Ja jums ir iedots noteikts laiks priekš uzstāšanās, jums šajā laikā ir jāiekļaujas. Limita pārsniegšana tiek uzskatīta par sliktu toni. Nedrīkst paātrināt lekcijas tempu lai iekļautos laika limitā. Ja jūsu lekcijai ir kāds noteikts laika limits, rēķināties ka auditorija par to uzzinās un tā var mēģināt jūs pārtraukt tādējādi atraujot jūs no lekcijas. Jūs pārliecināsieties ka neviens jūs vairāk neklausās un ka vairums domā par gaidāmo pauzi.

9. Izmantojiet šādu aprēķinu: 10 minūtēs runas tiek izrunāti aptuveni 2000 vārdu. Stundu ilgai runai jums būs vajadzīgi aptuveni 10 līdz 12 tūkstošiem vārdu. Jums var likties ka sagatavoties tik garu uzstāšanos ir nereāli, tomēr tieši tāds ir vārdu skaits kurš jums ir vajadzīgs. Laika gaitā jūs iegūsiet pieredzi un jums sagatavošanās vairs neprasīs tādas pūles. Labāk ir lai jums ir vairāk informācijas nekā tas ir vajadzīgs, nekā pabeigt lekciju desmit minūtes ātrāk. Jo ja jūs esat iesācējs, jūs visticamāk negribēsiet auditorija jums uzdod jautājumus. Tas noder arī tad ja jums par uzstāšanos maksā, klausītāji varēs sajust ka viņu nauda nav veltīgi iztērēta.

10. Praktizējaties mājās un noskaidrojiet cik daudz laika jums ir nepieciešams. Atceraties ka ir jārunā lēnāk nekā parasti, jo ir nepieciešams lai visi klausītāji jūsu saprastu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.