Kā pārstāt par sevi šaubīties

Cilvēkam dienas laikā ienāk prātā vairāki desmiti tūkstoši domu. Pie tam lai cilvēks nesajuktu prātā, smadzenes no šīm domām atlasa tās kuras jūs domājat apzināti, un vēl no tām atlasa tās kuras atcerēties. Eksistē liels vairums pētījumi kuri liecina par to ka pēdējo divdesmit gadu laikā smadzenes domas par nepārliecinātību saviem spēkiem ir sākušas izvēlēties aizvien biežāk un biežāk. Sociologi to saista ar to ka cilvēki aizvien vairāk, un vairāk ir orientēti uz panākumiem, vairāk no sevis prasa, un kas ir likumsakarīgi, cilvēkiem kļūst aizvien grūtāk šīs prasības attaisnot. Un no tā mēs sevi aizvien vairāk nosodām un aizvien vairāk šaubāmies par sevi, kas savukārt atstāj iespaidu uz mūsu spēju sasniegt vairāk, un vienkārši neļauj justies laimīgiem. Izkļūt no šī maģiskā loka nav viegli, tomēr tas ir iespējams.

Atzīstiet ka jūs tāds neesat viens
Pirms mēs sākam par sevi šaubīties, mēs salīdzinām sevi ar apkārtējiem. Un mums bieži šķiet ka cilvēki mums apkārt ir gudrāki, uzņēmīgāki un talantīgāki par mums, un ka mums nav nekādu iespēju šos brīnišķīgos cilvēkus kaut ar kaut ko pārspēt. Īpaši mūs iespaido tas ka viņi šķietami nemaz par sevi nešaubās. Tomēr tas tā nav. Par sevi šaubās visi, pat tie kuri šķietami ir paši visstiprākie. Un pat to ka jūs paši par sevi šaubāties, citi cilvēki visbiežāk pat nenojauš. No malas jūs viņiem visticamāk izskatāties pat ļoti par sevi pārliecināti. Tā kā jūs tāds neesat viens. Un jūs esat tieši tāds pats kā visi pārējie.

Pārstājiet sevi salīdzināt ar draugiem un kolēģiem
Vēl viens labs veids kā pārstāt par sevi šaubīties, tas ir pārstāt patstāvīgi salīdzināt savus sasniegumus ar savu draugu un kolēģu sasniegumiem. Jums ir jāsaprot ka citu uzvaras nav jūsu panākumu mēraukla. Jūsu pieredze ir unikāla, lai arī kāda tā ir salīdzinājumā ar citiem. Katrs cilvēks eksistē atšķirīgos apstākļos, un katram cilvēkam ir savi mērķi.

Salīdziniet sevi tikai ar sevi pagātnē
Atcerieties sevi piecus gadus senā pagātnē. Kur jūs bijāt, un ar ko nodarbojāties? Kādi bija jūsu mērķi? Šodien jūs noteikti nopelnat ievērojami vairāk, un daudz vairāk protat kā pirms pieciem gadiem. Tas viss nozīmē to ka jūs virzieties uz priekšu. Kā redzat, tad jūs jau daudz esat sasniedzis un nākotnē jūs sasniegsiet vēl vairāk.

Pārtrauciet domāt par to ko par jums domā citi
Pirmkārt jau tāpēc ka jūs neko nevarat droši zināt, jūs varat tikai minēt. Otrkārt šādi minējumi ir tikai muļķīga laika izniekošana. Un treškārt, tas jums nedod nekādu labumu. Jums vienmēr ir izvēle, dzīvot tā lai jūs izpatiktu apkārtējiem, vai dzīvot tā kā jums tas sagādā prieku. Šeit jums protams ļoti traucē neticība sev – jums liekas dzīvot tā kā jums pašam gribētos nav gana labi, nepietiekami drosmīgi. Katram ir kaut kādi iemesli kāpēc tas nav labi. Tā vietā lai sevi atrunātu, jums būtu jāsaprot ka neviens cits nezina to kā padarīt sevi laimīgu. Uzticieties savam viedoklim, nešaubieties par to. Kaut vai tikai tāpēc ka tas vienmēr ir labākais tajā kā padarīt sevi laimīgu.

Nebaidieties pieņemt lēmumus
Jūs tik ļoti par sevi šaubieties, ka jums šķiet ka lai kādu lēmumu jūs nepieņemtu, tas vienalga būs pats nepareizākais. Tāda attieksme pret savām spējām pakāpeniski noved pie tā ka jūs cenšaties nepieņemt lēmumus vispār. Un tikai tāpēc lai nekļūdītos. Nepieņemt lēmumus nozīmē to ka jūs nekur nevirzāties. Jums jāsaprot ka pat vissliktākais lēmums būs labāks par nekādu lēmumu. Un kāpēc gan jūs domājat ka jūsu pieņemtais lēmums būs vissliktākais? Tā kā jums nav nekā ko zaudēt. Droši paļaujieties uz sevi un pieņemiet lēmumus. Nešaubieties par sevi! Galu galā jeb kuru lēmumu vienmēr var izmainīt. No sākuma protams nebūs viegli, bet ar laiku jums tas iepatiksies, un iespējams ka jums tas pat sagādās baudu. Jo beidzot jūs sajutīsiet ka jūs kontrolējiet savu dzīvi.

Uzstādiet sev nesasniedzamus mērķus ar prātu
Ja jūs jūsu dzīves mērķi nebaida, tātad tie nav pietiekoši lieli. Kaut no otras puses, ja tie ir pietiekoši lieli, tad iespēja ka jūs sevi nosodīsiet par to ka tie vēl nav sasniegti arī pieaugs. Neticiet tiem kuri iesaka izvēlēties vienkāršākus mērķus. Nevajag iet uz kompromisiem, kaut šo jūsu mērķu sasniegšanu var nedaudz atvieglot. Kā jeb kuru lielu un sarežģītu darbu, arī šo jūsu mērķi var sadalīt mazākos un vieglāk sasniedzamos. Paplašiniet savu mērķa sasniegšanas plānu, un noteikti apbalvojiet sevi par katru izpildīto etapu, lai arī cik neliels tas nebūtu. Tas jums sniegs pārliecību par sevi un jūs beidzot sapratīsiet cik pārliecināta, veiksmīga un mērķtiecīga persona jūs esat.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

ten + 18 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.