Kā pagatavot ābolu sidru

Kā pagatavot ābolu sidru
Kā pagatavot ābolu sidru (ābolu sidra recepte)

Ja arī tev garšo ābolu sidrs un dārzā aug āboli, tev varētu noderēt šī ābolu sidra recepte, kura ļaus iegūt vieglu, skābenu dzērienu ar alkohola saturu ne vairāk kā 9%.

Kas būs nepieciešams
Patiesībā, lai pagatavotu ābolu sidru būs vajadzīgi tikai 5 kilogrami ābolu un 800 gramu cukura. Sidram būs piemēroti jebkuri skābi vai saldskābi āboli, No saldiem āboliem tiek ieteikts labāk izvairīties jo sidrs var nesanākt. Savukārt lai iegūtu vairāk sidra, ir proporcionāli jāpalielina abu ingredientu daudzums.

Kā pagatavot ābolu sidru

Iesākumā āboli ir jānomazgā, lai atbrīvotu tos no putekļiem un zemes. Kad āboli ir nomazgāti, no āboliem ir jāizgriež visas bojātās vietas un tie paši ir jāsagriež lielos, malšanai piemērotos gabalos. Serde un sēklas ir jāatstāj. Kad āboli ir sagriezti tie ir jāsamaļ gaļas mašīnā.

Iegūto biezeni samaisa ar 750 gramiem cukura un iepilda tīrās burkās. Burkas piepilda tikai par aptuveni 3/4, jo masa sāks rūgta un tam būs nepieciešama telpa.
Burciņas ir jānosedz ar vairākkārtīgi salocītu marli, kas jānofiksē ar kancelejas gumiju.
Tad burciņas uz četrām dienām ir jāievieto tumšā vietā, kurā jāuztur istabas temperatūra. Vismaz reizi dienā ābolu masa ir jāapmaisa.
Pēc četrām dienām caur marli nospiež sulu un pārlej to raudzējamā balonā vai sausās, tīrās burkās.

Balonam(vai burkām) uzliek gaisa aizsegu. Tas nepieciešams, lai no raudzējamā trauka ar sulu aizietu ogļskābā gāze un vienlaikus neiekļūtu gaiss. Gaisa aizsegu var nopirkt veikalā vai arī pagatavot pašrocīgi. Galējā gadījumā var izmantot parastu sterilu gumijas cimdu, kuram ar adatu ir pārdurts kāds no pirkstiem. Nav tik būtiski kāds būs tieši tavs gaisa aizsegs, galvenais ir, lai tas darbotos.

Kad gaisa aizsegs ir uzlikts, balonu(vai burkas) ar topošo ābolu sidru ievieto tumšā un nedaudz vēsākā, bet ne aukstā vietā. Temperatūrai vajadzētu būt ap 15 – 16 grādiem. Šādi burkas atstāj uz vismaz diviem mēnešiem.
Kad rūgšanas process būs beidzies un sidrs būs kļuvis dzidrs, tas ir jānolej. Vajadzības gadījumā sidru arī izfiltrē. Filtrēšanai var izmantot vairākos slāņos salocītu marli.
Kad sidrs ir noliets to sāk pildīt pudelēs, pirms tam tajās ieberot nedaudz cukura. Cukuru pievieno ar aprēķinu – aptuveni 10 grami uz vienu litru sidra. Cukurs ir nepieciešams, lai sidrs atkal sāktu rūgt, uzkrātu ogļskābo gāzi un kļūtu dzirkstošs. Rūgšanas dēļ pudeles nedrīkst piepildīt pilnīgi pilnas.
Uzpildītās pudeles uz pāris nedēļām ievieto siltā, tumšā vietā, bet vēlāk pārvieto uz pagrabu vai citā vēsā vietā.

Ābolu sidru var sākt testēt jau aptuveni pēc nedēļas, tomēr sākumā tā garša var nebūt pārāk laba un tādēļ labāk ļaut tam vismaz pāris mēnešus pastāvēt.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 + eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.