Kāpēc sāp ceļgali un ko ar to darīt

kāpēc sāp ceļi
Kāpēc sāp ceļgali

Sāpes ceļos var izraisīt ne tikai traumas un reizēm pie vainas var būt nopietnākas problēmas. Šodien stāstīsim par to, kāpēc sāp ceļi un ko šādā gadījumā darīt.

Kādos ceļgalu sāpju gadījumos ir steidzami jāgriežas pie ārsta

Pēc iespējas ātrāk jāmeklē speciālista palīdzība, ja tiek novērots kāds no šiem simptomiem:

  • nespēja pārnest ķermeņa svaru uz cietušo kāju, jo celis ir pārāk nestabils;
  • vērā ņemams pietūkums ap ceļa locītavu;
  • nespēja pilnībā saliekt vai atliekt celi;
  • locītava izskatās deformēta;
  • celis ir apsārtis, sapampis un sāp, un kopā ar to tiek fiksēta paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • celis pavisam nesen ir sasists un spēcīgi sāp.

Šādi simptomi ir raksturīgi lūzumiem, izmežģījumiem un asiem iekaisumiem. Ja šādā situācijā netiek uzsākta ārstēšana, tie var novest pie nopietnām veselības problēmām.

Kāpēc sāp ceļi

Lūk, arī daži paši biežākie ceļu sāpju iemesli

1. Ceļgalu traumas
Ceļgali ir viena no visbiežāk traumētām cilvēka locītavām. Īpaši bieži no dažādām traumām cieš dažādi sportisti. Ilgstoša skriešana, kritieni un pārpūles ir galvenie riska faktori, kas var novest pie kādas no sekojošajām traumām. Ceļgalu traumas mēdz būt daudz un dažādas, bet šeit pastāstīsim par biežākajām.

Meniska traumas
Menisks ir divi skrimšļi ceļa locītavā, kuru galvenā funkcija ir izlīdzināt ķermeņa svaru. Neskatoties uz savu salīdzinošo izturību, arī šie skrimšļi nav pasargāti no traumām. Meniska plīsums izpaužas kā asas sāpes celī, ceļa pietūkums, ierobežota ceļa locītavas kustība un klikšķoša skaņa celī. Meniska plīsuma gadījumā noteikti ir jāgriežas pie ārsta un jāuzsāk ārstēšanās.

Saišu bojājumi
Šāda veida traumas var rasties pie asiem ceļu izgriezieniem un visbiežāk no tām cieš cilvēki, kas nodarbojas ar futbolu, basketbolu un citie sporta veidiem, kuros ir nepieciešama strauja kustības virziena maiņa. Arī saišu traumas gadījumā ir noteikti jāmeklē speciālista palīdzība.

Cīpslu plīsumi un iekaisumi
Cīpslas ir īpašs audu veids, kas stiprina muskuļus pie kauliem. Asu kustību gadījumā arī cīpslas var tikt traumētas. Savukārt liela slodze var novest pie cīpslu iekaisuma.

Bursīts
Bursīts ir gļotsomiņas iekaisums, kas visbiežāk rodas gļotsomiņās, kas atrodas locītavu tuvumā. Bursīts galvenokārt rodas elkoņa vai ceļa locītavas apvidū, bet var parādīties arī virs ahileja cīpslas un virs augšstilba kaula lielā grozītāja. Bursīts rada pietūkumu, sāpes un paaugstinātu ķermeņa temperatūru cietušajā apvidū.

Iliotibiālās joslas sindroms (ITBS)
Ar kāju saliekšanu un atliekšanu saistītas ilgstošas monotonas kustības var izraisīt saites iekaisumu. Iliotibiālās joslas sindroms ir bieži sastopams ceļgala ievainojums, kas parasti ir saistīts ar skriešanu, riteņbraukšanu, pārgājieniem vai svara celšanu

Ceļgala izmežģījums
Izmežģījumi rodas, ja locītavas veidojošie kaulu gali novirzās un vairs neatrodas savās vietās. Šī novirzīšanās ir jūtama un diezgan sāpīga. Šādā situācijā noteikti nevajadzētu eksperimentēt, bet gan doties pie ārsta.

Sasitums
Kā jau var noprast pēc nosaukuma, sasitumi parasti parādās sasitot ceļgalu. Šādā situācijā ceļgals sāp, uz tā uzrodas zilums un var parādīties arī pietūkums.

Lūzums
Līdzīgi kā citi kauli, arī ceļgala kauli var tikt salauzti kritiena vai spēcīga trieciena rezultātā.

2. Patellofemorālais sāpju sindroms
Ceļgala saliekšanas un atliekšanas laikā ceļa bļodiņa jeb patella kustās uz augšu un apakšu. Un reizēm starp patellu un locītavu var rasties kairinājums.
Ja jūti velkošu sāpi virs ceļgala bļodiņas vai celī un kas pastiprinās kāpjot augšup vai lejup, iespējams, ka pie vainas ir tieši patellofemorālais sāpju sindroms

3. Mainījusies gaita
Iespējams, ka esi sastiepis augšstilba muskuli vai sadūris papēdi un tagad pārvietojies cenzdamies nelikt svaru uz traumētās vietas. Šādas un līdzīgas situācijas var likt mainīt gaitu, bet tas savukārt var novest pie paaugstinātas ceļgalu noslodzes un tai sekojošām ceļgalu sāpēm.

4. Liekais svars
Vēl viens paaugstinātas ceļgalu slodzes faktors, kas var izsaukt ceļu un kāju muskuļu sāpes.

5. Artrīts
Patiesībā eksistē vairāk nekā 100 dažādu artrītu tipu. Zemāk uzskaitīti tie, kas visbiežāk izsauc ceļgalu sāpes.

Ko darīt, ja sāp ceļi

Ja sāpes nepāriet divu vai trīs dienu laikā, ir vērts pakonsultēties ar ārstu, jo pastāv iespēja, ka tas ko kāds uztver, kā sasitumu, patiesībā ir meniska trauma vai pat kas nopietnāks.
Sākt vajadzētu ar ģimenes ārstu, kas uzklausīs sūdzības un izvērtēs visus faktorus. Vajadzības gadījumā būs nepieciešami papildus izmeklējumi vai speciālistu konsultācijas un tālākā ārstēšana tiks balstīta uz to rezultātiem.

Zemāk uzskaitīti pāris mājas metodes, kuras var izmantot, kamēr līdz ārstam vēl nav tikts vai ja esi pilnīgi pārliecināts, ka ar celi vis ir kārtībā.

  1. Ļauj celim atpūsties
    Paņem pāris dienu ilgu pauzi, lai mazinātu slodzi uz ceļiem. Vieglām traumām ar to varētu pietikt. Ja trauma ir nopietnāka, būtu pareizāk griezties pie ārsta un paņemt ilgāku pārtraukumu.
  2. Pieliec pie cietušā ceļa kaut ko aukstu
    Piemēram, ledus maisiņu vai aukstu kompresi. Tas palīdzēs mazināt pietūkumu un sāpes. Celi gan nevajadzētu atdzesēt vairāk par 20 minūtēm.
  3. Izmanto elastīgo saiti
    Tas palīdzēs izvairīties no šķidruma uzkrāšanās bojātajos audos. Vajag gan sekot lai saite netraucē asinsritei.
  4. Paguli ar piepaceltām kājām
    Piemēram, novieto kājas uz lielāka spilvena vai dīvāna roku balsta. Tam vajadzētu mazināt pietūkumu.
  5. Lieto bezrecepšu pretsāpju līdzekli
    Kaut vai ibumetīnu vai kaut ko tamlīdzīgu. Var izmantot arī pretsāpju ziedes. Zāles gan nedrīkst lietot ilgstoši, jo tām ir savi blakusefekti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twelve + 7 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.