Piecas viegli pagatavojama lečo receptes. No tradicionālām vērtībām līdz lečo ar kabačiem, baklažāniem un gurķiem.
Daži svarīgākie garda lečo noteikumi
- Izvēlaties tikai gatavus un labus dārzeņus bez bojājumiem. Jo sulīgāki un gatavāki būs jūsu tomāti, paprika un citi dārzeņi, jo gardāks lečo jums sanāks.
- Pirms izmantošanas tomātus būtu vēlams nomizot un attīrīt no sēkliņām. Pateicoties tam, lečo būs viendabīgāks un arī labāk izskatīsies. Tomēr tas nebūt nav obligāti un ja nevēlaties tērēt tam laiku tad šo soli varat droši izlaist. Lečo garšu tas nekādi neietekmēs. Tomāti gan būtu jāsamaļ gaļas mašīnā vai jāsablenderē.
- Svaigi samaltus tomātus var aizvietot ar ūdenī atšķaidītu tomātu pastu. Vienam litram ūdens būs vajadzīgi 250 – 300 grami tomātu pastas. Ar šādu daudzumu pietiks, lai aizvietotu aptuveni pusotru kilogramu tomātu.
- Paprika ir jāattīra no sēklām un jāsagriež. Griezt to var gandrīz jebkādā veidā un tomēr, ja vēlaties to pievieno lečo, būtu vēlams, lai tā ir sagriezta sīkākos gabaliņos.
- Parasti lečo gatavo ilgstošai glabāšanai un tādēļ tā pagatavošanai tiek izmantots etiķis. Tomēr ja jūs neplānojat lečo glabāt ilgstoši, un kaut kāda iemesla dēļ izjūtiet nepatiku pret etiķi tad to var arī nepievienot.
Labākās lečo receptes
Tradicionāli lečo tiek gatavots no tomātiem un paprikas. Tomēr nereti lečo receptes mēdz papildināt arī ar citiem dārzeņiem un garšvielām.
Klasisks lečo ar tomātiem un papriku
Sastāvdaļas:
2½ – 3 kilogrami paprikas;
2 kilogrami tomāti;
100 grami cukura;
100 ml augu eļļas;
1½ – 2 ēdamkarotes sāls;
1 ēdamkarote 9% etiķa;
10 – 15 melno piparu graudiņi.
Pagatavošana:
Sablenderētus vai samaltus tomātus liek katliņā, pievieno eļļu, sāli, cukuru un visu samaisa. Liek vārīties, pagaida kamēr salāti sāk vārīties un tad vāra vēl 20 minūtes.
Pievieno papriku, uzliek vāku un pēc uzvārīšanās vāra vēl 20 minūtes. Piecas minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno piparus un etiķi.
Lečo ar kabačiem
Sastāvdaļas:
2 kilogrami tomātu;
1½ kilogrami kabaču
1½ kilogrami paprikas;
200 ml augu eļļas;
100 ml ābolu etiķa;
100 grami cukura;
3 daiviņas ķiploku;
1½ – 2 ēdamkarotes sāls.
Pagatavošana:
Papriku un kabačus sagriež. Kabači, protams, ir jāattīra no mizas un sēklām.
Samaltus tomātus liek katliņā un uzvāra. Pēc piecu minūšu vārīšanās pievieno dārzeņus un samaisa. Katlam uzliek vāku un atkal uzvāra.
Pievieno eļļu, sāli, cukuru, uzliek vāku un vāra vēl 15 minūtes. Piecas minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno ķiplokus un etiķi.
Lečo recepte ar sīpoliem un burkāniem
Sastāvdaļas:
2 kilogrami tomātu;
1 kilograms paprikas;
500 grami burkānu;
300 grami sīpolu;
150 ml augu eļļas;
100 grami cukura;
1 – 1½ ēdamkarotes sāls;
1 ēdamkarote 9% etiķa.
Pagatavošana:
Sablenderētus tomātus ielej katlā, pievieno eļļu, sāli un etiķi. Uzvāra, pievieno rupji sarīvētus burkānus un vāra 15 minūtes.
Pievieno pusgredzenos sagrieztus sīpolus un papriku. Vāra vēl 20 minūtes.
Lečo ar baklažāniem
Sastāvdaļas:
2 kilogrami tomātu;
1 kilograms baklažānu;
1 kilograms paprikas;
50 ml augu eļļas;
50 grami cukura;
1½ – 2 ēdamkarotes sāls;
1 ēdamkarote 9% etiķa.
Pagatavošana:
Sablenderētus vai samaltus tomātus ielej katlā, pievieno eļļu, cukuru, sāli un etiķi. Visu samaisa un uzvāra.
Vārošai tomātu masai pievieno sagrieztus baklažānus un papriku. Visu samaisa, pagaida, kamēr masa sāk vārīties un vāra vēl 15 minūtes.
Lečo recepte ar gurķiem
Sastāvdaļas:
2 kilogrami gurķu;
1 kilogram tomātu;
1 kilograms paprikas;
100 grami cukura;
100 ml augu eļļas;
100 ml ābolu etiķa;
2 – 3 ķiploku daiviņas;
1 – 1½ ēdamkarotes sāls.
Pagatavošana:
Sablenderētus tomātus liek katliņā, pievieno sagrieztu papriku, eļļu, sāli, cukuru un sasmalcinātus ķiplokus. Visu samaisa un liek vārīties. Kad masa sāk vārīties, turpina vārīt vēl 15 minūtes.
Tad pievieno sagrieztus gurķus un etiķa. Sagaida kad masa sāk vārīties, uzliek vāku un vāra vēl 10 minūtes.
Lasiet arī mūsu rakstu, kurā stāstam kā sterilizēt burciņas.