Kad balsināt augļu kokus un kā to darīt pareizi

Kad balsināt augļu kokus un kā to darīt pareizi

Koku balsināšana jeb kaļķošana ir nepieciešama, lai pasargātu augu no dabas kaprīzēm, slimībām un kaitēkļiem. Lasi kad balsināt augļu kokus un kā to darīt pareizi.

Kāpēc augļu kokus balsina

Koku balsināšana jeb kaļķošana ir nepieciešama, lai pasargātu augu no negatīviem dabas faktoriem. Koka mizu var traumēt saules apdegumi, tā var plaisāt no temperatūras svārstībām un to var bojāt arī dažādi kaitēkļi. Savukārt caur šādiem bojājumiem kokā var iekļūt slimību ierosinātāji, sēnītes un baktērijas.
Balsināšana pasargā koku pavasarī, kad spilgtā saule apdedzina un uzsilda koka mizu dienā, bet nakts sali to strauji atdzesē. Baltais pārklājums atstaro saules starus un pasargā koka mizu no bojājumiem.
Balsināšana ir nepieciešama gan pieaugušiem kokiem, gan arī pavisam jauniņiem, tikai nesen iestādītiem stādiņiem. Šī procedūra ir nepieciešama augļu kokiem un dekoratīviem kokiem, bet noteikti nav nepieciešama skuju kokiem.

Kad balsināt augļu kokus

Optimāls laiks koku balsināšanai ir oktobra beigas, novembris un decembris. Galvenais ir paspēt līdz nopietnākam salam.
Ja vēlaties kaļķot kokus sezonas sākumā, to var sākt darīt jau februārī, kad saule kļūst spilgtāka. Ziemas beigās un agrā pavasarī bieži vien ir novērojamas temperatūras svārstības, kad dienā temperatūra pakāpjas virs nulles, bet naktī ir sals. Šādas temperatūras svārstības veicina mizas plaisu parādīšanos. Augļu koku balsināšana būtu jāpaveic vēl līdz aprīļa atnākšanai.

Ar ko balsināt augļu kokus

Visvienkāršākais variants būtu pameklēt veikalos speciālus gatavus maisījumus koku kaļķošanai. Tas ir gatavs, šķidrs produkts, kuru var uzreiz izmantot. Ir atrodami arī sausi maisījumi, kurus ir jāatšķaida ar ūdeni atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
Koku balsināšanai var izmantot baltu ūdens emulsijas vai ūdens dispersijas krāsu. Šāds pārklājums būs noturīgāks nekā dzēsto kaļķu maisījums, bet, lai to varētu izmantot, gaisa temperatūrai ir jābūt vismaz +3 °C.
Tāpat maisījumu kociņu balsināšanai var pagatavot arī pašu spēkiem. Eksistē pat vairākas šādu maisījumu receptes. Aprakstīsim tikai pāris:

  1. 10 litriem ūdens pievieno 3 kilogramus dzēstu kaļķu vai krīta, 100 grami kazeīna līmes un 500 grami vara vitriola. Maisījumu izmaisa līdz pilnīgai visu sastāvdaļu izkušanai. Tad ļauj tam nostāvēties 2 – 3 stundas.
  2. 2 litros karsta ūdens izšķīdina 400 gramus vara vitriola. Pievieno 100 grami kazeīna līmi(mēdz saukt arī par kaulu līmi), 2 kilogramus dzēstu kaļķu un 8 litrus ūdens. Cītīgi izmaisa līdz pilnīgai visu komponentu izšķīšanai.

Ja pēc kociņu kaļķošanas maisījums paliek pāri, to var izmantot nākamajā balsināšanas reizē. Tvertni ar maisījumu nosedz ar vāku un liek glabāties. Ja glabāšanas laikā maisījums iekalst, tam īsi pirms izmantošanas pievieno siltu ūdeni.

Kā balsināt augļukokus

Kaļķošana ir jāveic sausā laikā. Turklāt ir svarīgi, lai arī nākamajā dienā nav nokrišņu un pārklājums var paspēt izžūt.
Pirms ķeraties pie darba uzvelciet gumijas cimdus, lai pasargātu ādu. Pirms balsināšanas ar slotiņu noslaukiet koku stumbrus, lai atbrīvotos no gružiem, putekļiem un iepriekšējās balsināšanas atliekām. Necentieties pilnībā noņemt vecās balsināšanas pēdas, pilnībā pietiks ja noņemsiet tikai to kas viegli nāk nost. Ja uz koka stumbra aug ķērpji vai sūnas, tās ir uzmanīgi jānoņem.
Kad sagatavošanās darbi ir pabeigti var ķerties pie kociņu balsināšanas. Cītīgi uzklājiet maisījumu uz stumbra cenšoties aizziest visas plaisas un citus mizas bojājumus. Pilnīgi pietiks ar vienu 2 – 3 mm biezu krāsas slāni.
Visērtāk krāsot būs ar parastu celtniecības otu no dabīga vai mākslīga materiāla. Otas formai nav lielas nozīmes, tomēr ir jēga izvēlēties pietiekoši lielu otu, lai kaļķošana ietu uz priekšu pēc iespējas raitāk.
Balsinājumam ir pilnībā jānosedz koka stumbrs no zemes līdz otrajam sazarojumam. Jābalsina ir visi augļu un dekoratīvie koki jūsu dārzā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 + 8 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.