Kāpēc rodas dedzinoša sajūta acīs un ko ar to darīt

Kāpēc rodas dedzinoša sajūta acīs. Grauž acis. Sausums acīs
Dedzinoša sajūta acīs var būt visai nepatīkama un tomēr visbiežāk nav bīstama. Tiesa, reizēm ir sastopami arī izņēmumi.

Kad ir steidzīgi jādodas pie ārsta

Steigšus jāmeklē ārsta palīdzība ir šādu simptomu gadījumā:

  • Jūtams diskomforts acīs kas ilgst vairāk nekā trīs dienas.
  • Novērojami biezi, zaļgani vai strutas atgādinoši izdalījumi no acīm.
  • Ir sāpīgi skatīties uz gaismu.
  • Bez dedzināšanas ir parādījušās arī griezīgas sajūtas.
  • Dedzināšanu acīs pavada redzes pasliktināšanās, gaismas uzliesmojumi vai dubultošanās.
  • Plakstiņi ir jūtami piepampuši.

Šādi simptomi var liecināt par bakteriālu infekciju, smagu alerģiju vai citiem bīstamiem stāvokļiem.

Ja nekādu bīstamu simptomu nav, no nepatīkamās sajūtas acīs var mēģināt atbrīvoties ar pašu spēkiem. Tomēr lai to izdarītu, vispirms ir jānoskaidro, kas šo stāvokli ir radījis.

No kurienes rodas dedzināšana acīs un kā no tās atbrīvoties

Acīs ir iekļuvušas ziepes

Tas var būt arī šampūns, uzacu tuša, hlorēts baseina ūdens vai, piemēram, uz rokām palicis pretiedeguma krēms. Visbiežāk šādi līdzekļi nav pārāk bīstami un tomēr tie kairina acu gļotādu un izsauc iekaisumu un dedzināšanu acīs.

Ko darīt
Izskalojiet acis ar tīru tekošu ūdeni. Reizēm palīdz arī bieža acu mirkšķināšana. Nepatīkamās sajūtas pazudīs, tiklīdz kā acis atbrīvosies no kairinošās vielas.

Noteikti ir jāgriežas pie ārsta, ja acīs ir iekļuvusi kāda bīstama viela. Parasti par bīstamību liecina informācija uz konkrētās vielas iepakojuma.

Reakcija uz vēju, aukstumu vai dūmiem

Arī apkārtējās vides apstākļi var negatīvi ietekmēt acu gļotādu. Šajā gadījumā vainīgi var būt acīs iekļuvuši kairinātāji vai tas, ka acs gļotāda zaudē mitrumu.

Ko darīt
Parasti šādā situācijā organisms pats cenšas tikt galā ar radušos problēmu. Daudzi noteikti būs ievērojuši, ka spēcīga vēja vai acīs iekļuvušu dūmu gadījumā acis sāk asarot. Ar šādu dabisku aizsardzību parasti ir pietiekoši. Procesu var nedaudz paātrināt ar acu mirkšķināšanu vai “mākslīgo asaru” pilieniem.

Laicīgi neizņemtas kontaktlēcas

Ārsti iesaka nenēsāt kontaktlēcas ilgāk par 14 – 16 stundām. Pēc šī laika tās ir noteikti jāizņem un jāietur vairāku stunda ilga pauze.
Lēcas apgrūtina skābekļa piekļuvi radzenei un acīm ir nepieciešams laiks atelpai. Turklāt miega laikā acis netiek mirkšķinātas un tas nozīmē, ka lēcas daudz sliktāk tiek mitrinātas un attīrītas. Tāpēc ja kontaktlēcas netiek izņemtas pirms gulēšanas, acu gļotādas izkalst un rodas dedzinoša sajūta.

Ko darīt
Tiklīdz kā pamaniet nepatīkas sajūtas noteikti izņemiet lēcas un ļaujiet acīm atpūsties. Var arī iepilināt acis mitrinošu līdzekli, lai paātrinātu mitruma līdzsvara atgūšanu. Cenšaties nekad nenēsāt lēcas ilgāk nekā iesaka ārsti, un noteikti tās izņemiet pirms gulētiešanas

Pārāk ilga skatīšanās ekrānā

Kad cilvēki koncentrējas uz ekrānā notiekošo to acis tiek mirkšķinātas par vidēji 66% retāk nekā parasti. Šī iemesla dēļ acu gļotādas sliktāk attīrās un pārkalst. Rezultātā acis sāk nepatīkami grauzt.

Ko darīt
Var censties biežāk mirkšķināt acis un tomēr ar to var būt nepietiekoši. Tādēļ vajadzības gadījumā izmantojiet acis mitrinošus pilienus. Otrs risinājums ir sekot, lai mitruma līmenis telpā nenokrīt zemāk par 40%.

Sausās acs sindroms

Par sausās acs sindromu tiek saukts stāvoklis, kad samazinās asaru šķidruma izstrāde vai pasliktinās tā kvalitāte.
Normāli asaras plēvīte kas pārklāj konjuktīvu sastāv no trīs slāņiem: lipīdu, ūdens un gļotu. Ūdens mitrina virsmu, lipīdu slānis aizkavē ūdens iztvaikošanu, bet gļotu slānis vienmērīgi sadala mitrumu. Problēmas jebkurā no šiem slāņiem var radīt sausus apgabalus un tā rezultātā parādās sausuma sajūta acīs.

Sausās acs sindroms var rasties vairāku iemeslu dēļ. Piemēram:

  • Novecošana. Novecošanas rezultātā var samazināties asaru šķidruma izdalīšanās.
  • Grūtniecība, menopauze vai orālo kontracepcijas līdzekļu lietošana. Tas ir saistīts ar hormonālām izmaiņām organismā.
  • Nepietiekams vitamīna A daudzums pārtikā.
  • Dažu zāļu lietošana.
  • Dažas slimības. Piemēram, Šēgrena sindroms, reimatoīdais artrīts, sarkanā vilkēde, sarkoidoze, vairogdziedzera darbības traucējumi un citas.

Ko darīt
Ja dedzinošā sajūta acīs ir parādījusies nesen, var mēģināt to novērst ar saviem spēkiem. Dzeriet vairāk šķidruma, sekojiet telpas mitruma līmenim, lietojiet acis mitrinošus pilienus.
Ja, neskatoties uz jūsu pūliņiem, stāvoklis dažu dienu laikā neuzlabojas, ir jādodas pie oftalmologa. Ārsts veiks izmeklējumus un izvēlēsies vispiemērotāko ārstniecības veidu.

Alerģija

Nav tik svarīgi kāda – no putekšņiem, putekļiem vai kaķiem. Parasti alerģijas laikā acis iekaist, pietūks un asaro. Reizēm šīs sajūtas pavada arī dedzinoša sajūta acīs.

Ko darīt
Visu to pašu, ko parasti dara alerģijas gadījumā: jācenšas izvairīties no kairinātāja un vajadzības gadījumā jālieto pretalerģijas līdzekļi. Turklāt ārsti arī iesaka šādas alerģijas laikā atteikties no kontaktlēcām.

Vīrusu infekcija

Dedzinoša sajūta acīs var izraisīt arī noteiktas vīrusa infekcijas, piemēram, saaukstēšanās, gripa vai COVID-19.

Ko darīt
Izveseļoties. Kad infekcija tiks uzveikta, izzudīs arī nepatīkamās sajūtas acīs.
Lai atvieglotu savu stāvokli, dzerat vairāk šķidruma, sekojat mitruma līmenim telpās un vajadzības gadījumā lietojiet acis mitrinošus pilienus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

sixteen + 17 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.