Kas ir HEV gaisma un kāpēc ir vērts par to uztraukties?

Kas ir HEV gaisma un kāpēc ir vērts par to uztraukties?

Ja ārā saulē pavadāt maz laika un tāpēc, iespējams, Jūs neuztrauc UV gaismas potenciāli kaitīgā ietekme, Jūs varētu pārsteigt, ka UV stari nav vienīgais gaismas veids, kas var kaitēt Jūsu ādai. Apdraudējumu rada arī augstas enerģijas redzamā gaisma (HEV), ko dēvē arī par “zilo gaismu”. Šī gaisma nāk ne tikai no saules, bet arī no moderno ierīču ekrāniem – no datoriem, televizoriem un citām ierīcēm.

Lai gan zilās gaismas daudzums, ko izstaro elektroniskās ierīces, ir ievērojami mazāks par to, ko izstaro saule, tas, ka mēs tik daudz laika pavadām, skatoties uz šīm ierīcēm un turot tās tuvu sejai un galvai, apgrūtina izvairīšanos no tās iedarbības. Pat tad, ja atrodaties telpās un izmantojat viedtālruni vai datoru, lai skatītos video vai lasītu ziņas, Jūs joprojām riskējat tikt apstarots ar HEV.

Kā HEV ietekmē ādas izskatu?

Lai gan jau kādu laiku ir zināms, ka zilā gaisma izjauc organisma dabisko miega ciklu, tikai pēdējos gados zinātnieki ir atklājuši, cik bīstama cilvēka ādai var būt ilgstoša HEV gaismas iedarbība. Katru dienu mūsu acis un āda ir pakļautas ilgstošai zema līmeņa starojuma iedarbībai no visa veida viedierīču ekrāniem.

Nav šaubu, ka jaunās tehnoloģijas ir pārsteidzošas, bet tam arī ir sava cena – ātrāka novecošana. Visas modernās tehnoloģijas aizvien vairāk palielina laiku, ko cilvēki pavada pie ekrāna, tāpēc zilās gaismas ietekme kļūst arvien kaitīgāka. Pat tad, kad cilvēki atrodas savās mājās, birojos, automašīnās vai kafejnīcās, viņi joprojām ir pakļauti šo ierīču radītās zilās gaismas iedarbības riskam.

Lielākas enerģijas dēļ zilā gaisma ar lielāku intensitāti var iekļūt dermā dziļāk, nekā viļņi ar mazāku intensitāti. Augstas enerģijas (HEV) gaismas iedarbība var izraisīt fotonovecošanos un ādas toņa izmaiņas, kā arī iekaisumu un vājāku ādas virsmu. Saskaņā ar jaunāko pētījumu rezultātiem, ja ādu pakļaujat elektronisko ierīču izstarotajai zilajai gaismai, ādas šūnas var tikt bojātas vai iet bojā, savukārt tas paātrina novecošanās procesu organismā. Tas nenotiks vienas nakts vai pat nedēļas laikā, jo datoru izstarotās zilās gaismas līmenis ir ļoti zems, tomēr, tā kā cilvēki aizvien vairāk laika pavada pie ekrāniem, ir svarīgi domāt par riskiem, ko mūsu ādai rada pastāvīga, zema līmeņa zilās gaismas iedarbība.

Kā pasargāt sevi no HEV gaismas?

Zilās gaismas daudzumu, kas sasniedz acis un ādu, ir iespējams samazināt vairākos veidos, tostarp šādi:
• Pavadīt mazāk laika pie datora vai citām elektroniskajām ierīcēm. Katru stundu vismaz uz piecām minūtēm atpūtieties no datora ekrāna, lai novērstu acu un ādas sausumu un kairinājumu.
• Ieguldīt viedtālruņa vai datora ekrāna zilās gaismas filtros ir lielisks veids, kā uzlabot veselību un ādas izskatu ilgtermiņā.
• Apsveriet iespēju iekļaut aizsardzību pret zilo gaismu savā ikdienas ādas kopšanas rutīnā, lai vasarā nodrošinātu optimālu ādas kopšanu. Izvēlieties tādus produktus kā CARELIKA Blue light protection shield, ja vēlaties pasargāt ādu no potenciāli kaitīgās zilās gaismas ietekmes. Šajā produktā tiek izmantota patentēta OXYGESKIN tehnoloģija, kas stiprina ādas aizsargbarjeras funkcijas, vienlaikus samazinot iekaisumu un hiperpigmentāciju. Lai pasargātu ādu no saules un elektronisko ierīču kaitīgās ietekmes, Jums atliek tikai izsmidzināt to uz sejas dažas reizes dienā.

Ja jums nepieciešama papildu informācija, to var atrast e-meistars.lv. Vai arī dodoties uz kādu no klātienes veikaliem Rīgā, Republikas laukumā 3, t/c Rīga Plaza un Jelgavā, Lielā iela 18. Tur saņemsiet profesionālu konsultāciju un patīkamas atlaides saviem pirkumiem, kā arī iespēju iegādāties dāvanu komplektus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seventeen + one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.