Kā notīrīt parafīnu vai sveču vasku no apģērba un citām virsmām

Kā notīrīt parafīnu vai sveču vasku no apģērba un citām virsmām

Bišu vasks ir ir galvenokārt taukskābju un dažādu garo ķēžu spirtu maisījums, bet parafīns sintētisks maisījums kas pēc savām īpašībām un tekstūras līdzinās vaskam.
Abas vielas atstāj taukainus plankumus un tos tīra līdzīgos veidos. Šī iemesla dēļ zemāk minētos tīrīšanas veidus var izmantot gan vaska, gan parafīna pēdu likvidēšanai.

Lietas, kas var būt nepieciešamas:

  • Ledus
  • Veļas pulveris vai traipu tīrāmais līdzeklis ar enzīmiem
  • Skābekļa balinātājs
  • Papīra dvieļi
  • Spirts vai ūdeņraža pārskābe
  • Neass nazis, skrāpis vai plastikāta karte
  • Gludeklis vai fēns
  • Tīra balta lupatiņa
  • Kā notīrīt vasku vai parafīnu no apģērba vai auduma

    Ļaujiet parafīnam atdzist
    Necenšaties tīrīt vēl šķidru parafīnu vai vasku. Tas visdrīzāk novedīs tikai pie tā, ka vasks iesūksies vēl dziļāk audumā. Tāpēc traipam ir jāļauj atdzist un vajadzības gadījumā to var paātrināt ar plēves maisiņā ietītu ledus gabaliņu. Plēve šajā gadījumā ir nepieciešama, lai audums nesamirktu.

    Noņemiet cietās daļiņas
    Kad vasks vai parafīns ir pilnībā sacietējis, tas ir jānokasa ar neasa naža vai, piemēram, plastikāta kartes palīdzību. Tā parafīns tiks noņemts no virsmas un tomēr sīkas tā daļiņas joprojām paliks audumā un tādēļ to vajadzēs apstrādāt.

    Apstrādājiet plankumu
    No vaska un parafīna parasti paliek taukainas pēdas un lai tās izņemtu būs nepieciešams traipu tīrītājs ar enzīmiem. Ja traipu tīrītāja nav var izmantot veļas tīrīšanas gelu vai veļas pulveri, kas sajaukts ar ūdeni tā, lai izveidotos putriņai līdzīga konsistence.
    Uzklājiet traipu tīrāmo līdzekli uz traipa un centieties to ieberzt audumā ar pirkstiem vai mīkstu birsti. Ļaujiet tam 15 minūtes pastāvēt un tad skarto vietu izskalojiet ar ūdeni.

    Vajadzības gadījumā izmantojiet balinātāju
    Ja svece ir bijusi krāsaina, pastāv iespēja, ka uz auduma paliks attiecīgas krāsas plankums. Lai no šāda traipa atbrīvotos, var izmantot skābekļa balinātāju. Ielejiet bļodā ūdeni un, vadoties pēc instrukcijas uz iepakojuma, pievienojiet balinātāju. Iemērciet maisījumā cietušo apģērba gabalu un atstājiet to tajā vismaz uz 4 stundām vai pat uz visu nakti. Protam, ja vien tas nav pretrunā ar līdzekļa instrukcijā norādīto.

    Izmazgājiet
    Ja traipi ir izzuduši, izmazgājiet apģērbu visaugstākajā temperatūrā, kura ir piemērota konkrētajam audumam. Ja audumu nevar mazgāt tas pēc iespējas ātrāk ir jānes uz ķīmisko tīrīšanu.

    Ja parafīna traipi ir jāiztīra no zīda vai cita smalka auduma, būtu labāk griezties pie speciālista.

    Kā notīrīt parafīnu no mēbeļu auduma vai paklājiem

    Ļaujiet parafīnam atdzist
    Pagaidiet kamēr vasks vai parafīns atdziest. Varat paātrināt tā atdzišanu ar celofāna maisiņā ietītu ledus gabaliņu.
    Noņemiet lielākos gabaliņus
    Kad vasks vai parafīns ir pilnībā sacietējis, tas ir jānokasa ar neasa naža vai cita piemērota priekšmeta palīdzību.

    Atbrīvojieties no atlikuma
    Sīkākas vaska vai parafīna daļiņas var palikt audumā pat pēc cītīgas tīrīšanas. Lai no tām atbrīvotos uz tām uzliek vairākas kārtas papīra dvieļus un gludina caur tām plankumu ar siltu gludekli. Tieši ar siltu, ne karstu. Vasks kļūs šķidrs un iesūksies papīra dvieļos. Gludekļa vietā var izmantot arī fēnu kas ieslēgts zemākā temperatūrā.

    Apstrādājiet plankumu
    Ja uz virsmas vēl ir palicis traips no sveces krāsas, uzpiliniet nedaudz spirta uz tīras, baltas lupatiņas un berziet skarto vietu. Baltas krāsas materiāla tīrīšanai var izmantot arī ūdeņraža pārskābi.

    Kā notīrīt parafīnu vai vasku no cietas virsmas

    Uzmanīgi noņemiet visu sacietējušo vasku ar skrāpi vai citu piemērotu priekšmetu. Ja kaut ko nevar noņemt, izmantojiet fēnu, lai izkausētu vasku un to savāktu ar papīra dvieli.
    Kad vasks ir noņemts ir jālikvidē arī taukainais traips. Tā likvidēšanai dažādiem materiāliem būs jāizmanto dažādas pieejas:

  • no flīzēm ar spirtu vai spirta salveti;
  • no koka ar ūdens un amonjaka maisījumu proporcijās viena ēdamkarote spirta uz litru silta ūdens. Pēc tīrīšanas koks ir jānosusina un jānopulē;
  • no plastmasa ar ziepjūdeni vai etiķi, ja traips ir jau vecs;
  • no stikla ar ziepjūdeni, spirtu vai stiklu tīrīšanas līdzekli.
  • Kā notīrīt sveču vasku no telefona vai datora ekrāna

    Uzmanīgi noņemiet sacietējušo vasku ar kādu piemērotu priekšmetu. Mīkstu lupatiņu iemērc karstā ūdeni, labi nospiež un pievieno atlikušajam vaskam. Pagaida kad vasks izkūst un atlikumu savāc ar papīra dvieli. Pēc tam nopulē telefona ekrānu ar mikrošķiedras lupatiņu vai speciālu salveti.

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    15 − thirteen =

    Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.