Kā tīrīt zelta rotaslietas

Kā tīrīt zelta rotaslietas

Daudzi cilvēki ir iecienījuši zelta rotaslietas. Turklāt bieži tās tiek uztvertas ne tikai kā ieguldījums, bet arī kā sentimentāla vērtība ar vēsturi. Diemžēl laika gaitā zelta rotaslietas var zaudēt savu sākotnējo spīdumu, kļūt blāvākas un netīras.
Šodien aplūkosim vairākas mājas metodes kā tīrīt zelta rotaslietas, lai tās saglabātu savu mirdzumu un pievilcību pēc iespējas ilgāk.

Kāpēc zelta rotaslietas ar laiku kļūst blāvākas

Pirmkārt jau zelts ar laiku nosmērējas. Uz tā nosēžas sviedri un ādas izdalītie tauki, pie kuriem pielīp putekļi un citi netīrumi. Tā ar laiku uz zelta rotaslietu virsmas izveidojas plāna plēvīte, kas padara rotaslietas blāvākas.
Otrkārt rotaslietas oksidējas un kļūst tumšākas. Šeit gan ir jāpaskaidro, ka tīrs zelts ir cēlmetāls, kurš neoksidējas. Tomēr parasti rotaslietas nemēdz izgatavot no tīra zelta, bet gan no dažādiem tā sakausējumiem. Jo vairāk sakausējumā ir citu metālu piedevu, jo lielāka iespēja, ka ar laiku rotaslieta kļūs tumšāka.

Ultraskaņas tīrīšana

Viens no labākiem zeltlietu tīrīšanas veidiem ir ultraskaņas tīrīšana. Rotaslietas liek speciālā tvertnē ar ūdeni, kas gandrīz nemanāmi vibrē. Pateicoties šai vibrācijai rodas sīki gaisa burbulīši kas saskaroties ar rotu virsmu pārplīst un mehāniski noņemot netīrumus. Šāda rotu tīrīšanas metode ļauj saudzīgi notīrīt grūti pieejamas vietas.
Ultraskaņas tīrīšana būs piemērota rotām bez akmeņiem.
Ar ultraskaņu nedrīkst tīrīt arī rotas, kas ir noklātas ar plānu pārklājumu, piemēram, apzeltītas rotas. Tāpat ultraskaņas tīrīšana nebūs piemērota arī organiskas izcelsmes minerāliem, trausliem dārgakmeņiem un dārgakmeņiem ar redzamām plaisām. To vidū ir pērles, dzintars, koraļļi, smaragds, opāls, tirkīzs, turmalīns.
Ultraskaņas tīrīšanas aparātu cenas sākas no dažiem desmitiem eiro. Tāpat šādus pakalpojumus piedāvā arī saloni.

Kā tīrīt zelta rotaslietas bez akmeņiem

Zelta rotaslietas bez akmeņiem ir visizturīgākās un tādēļ tās var tīrīt dažādos veidos, tajā skaitā arī ar abrazīvām pastām.

Sālsūdens

Glāzē karsta ūdens izšķīdina daivas vai trīs ēdamkarotes sāls un tad iemērc tajā rotaslietu uz 12 stundām. Pēc tam rotaslietu noskalo tekošā ūdenī un noslauka.

Amonjaka šķīdums

Glāzei ūdens pievieno 5 – 6 piles 10% amonjaka šķīduma. Rotaslietas iemērc ūdenī un atstāj uz 30 minūtēm. Kad laiks paiet zeltlietas izņem, noskalo tīrā ūdenī un noslauka. Amonjaka šķīdumu mēdz dēvēt arī par ožamo spirtu.

Etiķis

Ūdeni un 9% etiķi sajauc vienādās proporcijās. Iemērc šķidrumā zelta rotaslietas un atstāj uz 15 minūtēm. Tad rotu rūpīgi noskalo un tikpat rūpīgi noslauka.
Šī metode nebūs piemērota, lai tīrītu baltā zelta izstrādājumus.

Citrons

Sagriežat citronu un ierīvējiet ar to rotaslietu. Tad noskalojiet to tīrā ūdenī un noslaukiet.
Šī metode nebūs piemērota, lai tīrītu baltā zelta izstrādājumus.

Zobu pasta

Uzklājiet uz rotaslietas nedaudz zobu pastas un pulējiet ar mazu birsti vai auduma lupatiņu. Tad noskalojiet un noslaukiet. Šo tīrīšanas metodi labāk neizmantot ķēdītēm un rotaslietām ar sīkiem padziļinājumiem jo no šādām rotām var būt grūti noskalot zobu pastas pēdas.

Kā tīrīt zelta rotaslietas ar dārgakmeņiem

Pie dārgakmeņiem pieskaita dimantus, rubīnus, safīrus un smaragdus. Kaut arī paši akmeņi ir izturīgi un ilgmūžīgi, rotaslietas ar tiem prasa saudzīgu attieksmi. Šādas rotaslietas var uzmanīgi notīrīt ar ziepjūdeni.

Ziepjūdens

Glāzē silta ūdens atšķaida tējkaroti šķidro ziepju vai trauku mazgāšanas līdzekļa bez hlora. Iemērc tajā rotaslietas uz 10 – 15 minūtēm. Tad noskalo tīrā ūdenī un noslauka.

Lupatiņa

Ņem lupatiņu no auduma bez plūksnām un pulē rotu. Ņemiet vērā, ka tas var prasīt diezgan daudz laika. Tomēr pamazām netīrumi tiks notīrīti un zelts atkal mirdzēs kā jauns.

Kā notīrīt zelta rotaslietas no pusdārgakmeņiem un mākslīgiem akmeņiem

Pusdārgakmeņi un organiskas izcelsmes minerāli (pērles, dzintars, korāļi) diezgan viegli skrāpējas un bojājas no ilgstoša kontakta ar ūdeni. Šī iemesla dēļ tos nevajadzētu ilgstoši iemērkt un pārāk cītīgi pulēt. Rotājumus ar šādiem akmeņiem var tīrīt ar mitru lupatiņu, un pēc tam tie ir rūpīgi jānoslauka. Optimāls variants varētu būt speciāli briļļu tīrīšanai paredzētās drāniņas.

Kā pareizi nēsāt zelta rotaslietas, lai tās ilgāk nekļūst blāvas un tumšas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

6 + seventeen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.