Kas notiek, ja tiek norīta košļājamā gumija

Kas notiek, ja tiek norīta košļājamā gumija

No kā sastāv košļājamā gumija

Pirmsākumos košļājamo gumiju gatavoja no dabiskā lateksa, kuru gatavoja no dabiskā kaučuka. Savukārt dabisko kaučuku iegūst no sapodillas koka sulas. Ar laiku cilvēki iemācījās izgatavot sintētisko lateksu, kurš pēc savām īpašībām neatšķīrās no dabiskā. Šāda viela kļūst mīksta mutē, bet kļūst cieta, nonākot istabas vai zemākā temperatūrā.
Katrs ražotājs sargā sava produkta sastāvu un tādēļ to nav tik viegli uzzināt. Tomēr diezgan droši var pieņemt, ka lateksam tiek pievienots vasks un elastomēri, lai košļājamā gumija iegūtu vajadzīgo konsistenci. Savukārt aromatizatori un cukurs( vai tā aizvietotāji) ir nepieciešami, lai košļājamā gumija iegūtu savu garšu.

Kā radās mīts, ka košļājamā gumija paliek cilvēka organismā 7 gadus

Ne dabisko, ne mākslīgo kaučuku cilvēka gremošanas sistēma nepārstrādā. Šī iemesla dēļ nereti uz košļājamās gumijas iepakojuma mēdz norādīt, ka to nav ieteicams norīt. Iespējams, ka tieši šī iemesla dēļ tad arī ir radies mīts par to, ka košļājamā gumija paliek cilvēka organismā 7 gadus. Tā, protams, nav taisnība.

Kas patiesībā notiek ar košļājamo gumiju, kad tā tiek norīta

Košļājamā gumija nokļūst kuņģī un tad tievajā zarnā. Šeit no košļājamās gumijas tiek izvilkti saldinātāji. Nepārstrādājamā daļa virzās tālāk uz resno zarnu un pamet organismu dabīgā ceļā.

Cik ilgi košļājamā gumija paliek cilvēkā

Daudz kas ir atkarīgs no katra cilvēka individuālajām īpašībām. Tomēr vidēji pārtikai vajag aptuveni 6 – 8 stundas, lai tā pamestu kuņģi un tievo zarnu, un vēl aptuveni 36 stundas ir vajadzīgas, lai tā pamestu arī resno zarnu. Tad nu varam pieņemt, ka pilnīga košļājamās gumijas izvadīšana aizņems no 2 līdz 5 dienām.

Kad būtu jāgriežas pie ārsta

Parasti ja cilvēks nejauši ir norijis nelielu košļājamās gumijas daudzumu, ārsta palīdzība nav vajadzīga. Tomēr speciālista palīdzība būs vajadzīga, ja ir apēsts liels daudzums košļājamās gumijas vai ja kopā ar košļājamo gumiju kuņģī ir nokļuvušas arī citi priekšmeti. Piemēram, monētas vai neattīrītas sēkliņas. Šāda kombinācija var nobloķēt zarnu traktu un radīt nopietnas problēmas.
Visbiežāk šādus sīkus priekšmetus rij bērni, un tādēļ maziem bērniem, kuri vēl nesaprot, ka košļājamā gumija nav ēdama, to noteikti nevajadzētu dot. Parasti bērni košļājamās gumijas atšķirību no konfektēm sāk saprast aptuveni 5 – 6 gadu vecumā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

sixteen + ten =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.