Kā stiprināt asinsvadus. Asinsvadu veselības pamati

Kā stiprināt asinsvadus

Cilvēka vēnām un asinsvadiem regulāri treniņi ir vajadzīgi tikpat ļoti kā tā muskuļiem. Rakstā noskaidrosim to, kā stiprināt asinsvadus.

Kā darbojas asinsvadi un kā tos stiprināt

Asinsvadu galvenais uzdevums ir piegādāt asinis ķermeņa orgāniem un audiem. Kaut kādā ziņā tas līdzinās ūdensvada darbībai. Lai mājās vienmēr būtu ūdens, caurulēm ir jābūt tīrām un tām ir jāspēj piegādāt nepieciešamo ūdens daudzumu. Turklāt tās nedrīkst plīst pat pie maksimāla spiediena. Līdzīgi ir arī ar cilvēka vēnām, artērijām un citiem asinsvadiem.
Un lūk arī divi galvenie iemesli kāpēc ir jāseko asinsvadu veselībai.

Lai neļautu asinsvadiem aizsērēt
Asinsvadu sieniņas no iekšpuses ir izklāts ar šūnu slāni, ko sauc par endotēliju. Šis slānis pilda vairākas svarīgas funkcijas.
Vesels endotēlijs ir gluds un elastīgs. Ja tas kaut kādu iemeslu dēļ tiek bojāts, bojājuma vietā zibenīgi sāk recēt asinis un izveidojas pavisam neliels trombs, kurš ir nepieciešams, lai bojātā vieta varētu atjaunoties.
No vienas puses, trombs ir vajadzīgs, bet no otras tas traucē asinsritei. Par tādu pašu traucējumu var kļūt arī holesterīna nogulsnes uz asinsvadu sieniņām.
Šādu situāciju var salīdzināt ar ūdensvada caurules iekšpusi, kurā veidojas rūsa. Šķēršļi ne tikai apgrūtina asinsriti, bet arī padara plānākas asinsvadu sieniņas, kas atkal rada citas mikrotraumas un iekaisumus, un tā rezultātā atkal rodas jauni trombi.

Lai saglabātu asinsvadu elastību
Veseli asinsvadi izplešas un sakļaujas atkarībā no tā, kāds asins daudzums pa tiem plūst. Piemēram, kad mēs skrienam, veicam fizisku darbu vai uztraucamies mums ir vajadzīgs vairāk skābekļa. Šādā brīdī sirds sāk aktīvāk strādāt un veseli asinsvadi izplešas, lai cilvēka orgāniem un audiem tiktu piegādāts lielāks asins daudzums.
Ja asinsvadi nepaspēj izplesties, sirdij nākas pielietot papildus pūles, lai sūknētu asinis.

Kāpēc asinsvadi kļūst vājāki

Eksistē vairāki faktori, kas var bojāt endotēliju un samazināt asinsvadu elastību. Daži visbiežākie ir:

  • Nepietiekama fiziskā aktivitāte
  • Liekais svars
  • Augsts asinsspiediens
  • Paaugstināts cukura līmenis
  • Augsts “sliktā” holesterīna līmenis
  • Smēķēšana
  • Darbs vai dzīvesveids, kurā nākas daudz sēdēt vai stāvēt kājās

Kā stiprināt asinsvadus

Kopumā, lai asinsvadi ilgi saglabātos stipri, tīri un elastīgi, pietiks, ja jūs saudzīgi attieksieties pret savu ķermeni, piekopsiet veselīgu dzīvesveidu un regulāri pārbaudīsiet savu veselību.

  1. Sekojiet, lai jūsu uzturā būtu vairāk augļu un dārzeņu, jo tie ir bagāti ar vitamīniem C, K, E. Šie vitamīni ir nepieciešami, lai uzturētu asinsvadu elastību un stiprumu. Dodiet priekšroku spilgtiem augļiem un dārzeņiem jo tajos ir arī daudz antioksidantu.
  2. Vairāk kustaties. Sirdij un asinsvadiem īpaši vērtīgi būs kardio treniņi. Tā ir raita iešana, skriešana mērenā tempā, peldēšana un braukšana ar velosipēdu vai skrituļslidām.
  3. Ja esat spiesti daudz sēdēt vai stāvēt kājās, cenšaties ik pēc 30 minūtēm nedaudz pastaigāt un pavingrot. Piemēram, varat veikt vairākas pieliekšanās uz visām pusēm un vienkāršus stiepšanās vingrojumus.
  4. Sekojiet izdzertā ūdens daudzumam. Ūdens šķidrina asinis un ļauj tām brīvāk plūst pa asinsvadiem, šādi mazinot slodzi uz asinsvadu sieniņām. Cilvēkam nepieciešamais ūdens daudzums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem un tomēr par puslīdz universālu formulu optimālam šķidruma daudzumam tiek uzskatīti 30 ml ūdens uz vienu ķermeņa svara kilogramu.
  5. Kontrolējiet savu asinsspiedienu. Zems asinsspiediens var radīt problēmas ar asinsriti, bet augsts var novest pie asinsvadu sieniņu mikrotraumām. Ja esat ievērojuši, ka jūsu asinsspiediens bieži kļūst pazemināts vai paaugstināts, noteikti konsultējaties pie sava ģimenes ārsta.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.