Septiņi produkti ātrākai muskuļu audzēšanai

Produkti muskuļu audzēšanai
Septiņi produkti ātrākai muskuļu audzēšanai

Visi produkti no šī saraksta ir bagāti ar olbaltumvielām, bet bez olbaltumvielām kā zināms nav iespējama muskuļu augšana. Lasi un uzzini kādi pārtikas produkti spēj palīdzēt audzēt tavus muskuļus ātrāk.

Kas būtu jāzina par muskuļiem nepieciešamajām olbaltumvielām
Pirmkārt jau jāsaprot, ka muskuļu augšanai ir nepieciešamas olbaltumvielas. Neaizvietojamās aminoskābes kas tiek uzņemtas ar pārtiku, kļūst par jauno muskuļu šūnu celtniecības materiālu, bez kura nav iespējams muskuļu masas pieaugums.
Bez olbaltumvielām būtu jāpievērš uzmanība arī produkta uzturvērtībai un tam, cik viegli ar to tiek galā cilvēka organisms. Lai novērtētu olbaltumvielu uzņemšanas vieglumu, mēdz izmantot PDCAAS metodi
PDCAAS indeks parāda, cik ļoti produkta aminoskābju sastāvs atbilst cilvēka vajadzībām. Šī rādītāja augstākais iespējamais rādījums ir 1,0. Produktus ar šādu novērtējumu cilvēka organisms uzņem vislabāk, un šādu produktu pilnīgi droši var dēvēt par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu.

Pirms sākam muskuļu audzēšanai piemērotāko pārtikas produktu apskatu, vēlamies atgādināt, ka pat visveselīgākais uzturs bez attiecīgiem treniņiem nespēs audzēt jūsu muskuļu masu.

Labākie produkti muskuļu audzēšanai

1. Piens
100 grami produkta satur 60 kilokalorijas un 3,2 gramus olbaltumvielu. PDCAAS: 1,0.
Cilvēka organisms spēj pārstrādāt gandrīz visu uzņemto pienu. Piens veicina proteīnu sintēzi, atjauno audus un pagādā cilvēku ar neaizstājamajām aminoskābēm.
Piens palielina olbaltumvielu sintēzi muskuļos, un regulāra piena dzeršana pēc fiziskām slodzēm var veicināt muskuļu masas pieaugumu.
Turklāt pilnpiens muskuļiem visticamāk būs vērtīgāks nekā attaukots piens, jo satur krietni vairāk tādas neaizstājamās aminoskābes kā treonīns un fenilalnīns.

2. Biezpiens
100 grami produkta satur no 71 līdz 159 kilokalorijas(atkarībā no tauku daudzuma) un 16,7 gramus olbaltumvielu. PDCAAS: 1,0.
Aptuveni 70% no biezpiena satura veido kazeīns. Pēc savas uzbūves kazeīns ir no 10 dažādām aminoskābēm veidotu olbaltumvielu un minerālvielu koloidāls komplekss, un, pateicoties tam, aminoskābju līmenis asinīs pieaug pamazām un paliek tajās līdz pat 8 stundām. Šī iemesla dēļ biezpienu iesaka ēst pirms ilgstošiem pārtraukumiem starp ēdamreizēm. Piemēram, uz nakti.
Turklāt biezpiens satur arī daudz kalcija un tas kā zināms ir nepieciešams muskuļu kontrakcijām un tam ir nozīmīga loma aminoskābju un kreatīna transportēšanā.

3. Olas
100 grami produkta satur 74 kilokalorijas un 12 gramus olbaltumvielu. PDCAAS: 1,0.
Olu dzeltenums ir labs leicīna avots, un tieši leicīns stimulē skeleta muskuļu veidošanos neatkarīgi no citām aminoskābēm. Turklāt leicīns arī samazina muskuļa olbaltumvielu noārdīšanos.
Tāpat olu dzeltenumi satur arī zināmu cinka daudzumu kas arī ir noderīgs muskuļu audzēšanai.

4. Liellopu gaļa
100 grami produkta satur 158 kilokalorijas un 25 gramus olbaltumvielu. PDCAAS: 0,92.
Liellopa gaļa ir labs augstvērtīgu olbaltumvielu avots, kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, turklāt tādās pat proporcijās kā cilvēku muskuļos.
Eksistē vairāki pētījumi, kuri ir pierādījuši liellopu gaļas pozitīvo ietekmi uz muskuļu masas pieaugumu, ja tā tiek lietota pēc treniņiem.

5. Vistas krūtiņa
100 grami produkta satur aptuveni165 kilokalorijas un 31 gramus olbaltumvielu. PDCAAS: 0,92.
Kādā pētījumā dalībniekus sadalīja divās grupās, no kurām vienai grupai tika dotas vistas olbaltumvielas, bet otrai grupai sūkalu olbaltumvielas(proteīns). Rezultātā grupai, kura lietoja vistas olbaltumvielas bija lielāks muskuļu pieaugums nekā otrai grupai.
Vistas krūtiņu ir iecienījuši arī kultūristi to augstā olbaltumvielu un zemā tauku satura dēļ. Turklāt papildus tam arī holesterīna līmenis vistas krūtiņā ir zemāks nekā citās vistas daļās.

6. Zivis (forele, lasis, mencas)
100 grami produkta satur aptuveni 100 kilokalorijas un aptuveni 18–22 gramus olbaltumvielu. PDCAAS: 0,78.
Bez jau pieminētajām, līdzīgs olbaltumvielu saturs ir arī tuncī, ketlasī, kuprlasī, skumbrijā un makrelē. Turklāt šo zivju gaļā ir arī salīdzinoši zems kaloriju daudzums, un tās satur omega-3 taukskābes.
Bez visām pozitīvajām omega-3 īpašībām tās vēl arī spēj paātrināt muskuļu pieaugumu. Jo treknāka ir zivs, jo vairāk tajā ir vērtīgo taukskābju un, piemēram, skumbrijā to ir veseli 2,6 grami uz 100 gramiem produkta.

7. Turku zirņi
100 grami produkta satur aptuveni 364 kilokalorijas, un aptuveni 19 gramus olbaltumvielu svaigos zirņos, bet vārītos zirņos 8 gramus. PDCAAS: 0,78.
Aptuveni četras ēdamkarotes humusa apgādās mūs ar 14 gramiem augu olbaltumvielu, 25 gramiem šķiedrvielu un vairākiem vitamīniem.
Turku rieksti satur muskuļu augšanai nepieciešamās taukskābes kā leicīns, izoleicīns un valīns. Kā arī kreatīna sintēzei nepieciešamās taukskābes glicīns, arginīns un metionīns. Tāpat turku rieksti satur arī muskuļiem nepieciešamo cinku.
Kopumā, jāatzīst, ka šī pākšaugu kultūra var kļūt par nesliktu dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu aizstājēju veģetāriešiem un tas nav nemaz tik maz.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.