Kā vieglāk pārciest izolāciju

Kā vieglāk pārciest izolāciju
Kā vieglāk pārciest izolāciju

Visticamāk, ka daudzi no mums šajā pašizolācijas laikā jūtas diezgan vientuļi un uzvilkti. Un tagad iedomājaties, kā jūtas kosmonauti, kas ir ieslēgti nelielā, slēgtā telpā aptuveni 400 kilometrus virs mums. Kosmonauti nevar iziet pastaigāties uz tuvējo mežiņu, aiziet līdz veikalam vai pasūtīt ēdienu no mīļākā restorāna. Pat vēl vairāk, nereti tiem nākas dalīt jau tā nelielo dzīves telpu ar vairākiem svešiem cilvēkiem, kas nebūt nav tas pats, kas pārciest pāris nedēļas kopā ar ģimenes locekļiem.
Lai, dzīvojot šādos apstākļos, būtu vieglāk izvairīties no stresa, kosmonauti pieturās pie dažiem noteikumiem, kas var noderēt arī vienkāršiem cilvēkiem, kuriem nākas dzīvot pašizolācijā.

1. Sastādiet dienas plānu

Starptautiskās kosmiskās stacijas ekipāžas locekļi dzīvo pēc stingra grafika. Kosmonautu dienas plāns ir sadalīts 5 minūšu blokos, kas var saturēt tādus punktus kā, tehniskā apkope, eksperimenti, apmācības u.c. Tas kosmonautiem ļauj justies ikdienišķāk un saglabā dzīves sakārtotības sajūtu.
Tādēļ, ja jūs strādājat no mājām, atceraties, ka ir svarīgi saglabāt savu ierasto dienas ritmu. Pieturieties pie tās pašas dienas kārtības un veltiet laiku tam kam veltījāt to normālos apstākļos, piemēram, ģimenei, hobijiem vai sportam.

2. Vairāk fizisko aktivitāšu

Kosmonauti nodarbojas ar sportu līdz 2 stundām dienā. Tas ir nepieciešams tāpēc, ka kosmonauti nepārtraukti atrodas bezsvara stāvoklī, kura ietekmē samazinās cilvēka muskuļu masa un kaulu blīvums. Papildus tam, fiziskām aktivitātēm piemīt vēl kāds noderīgs blakusefekts – tās samazina depresijas rašanās risku.
Tādēļ, ja līdz šim jūs nenodarbojāties ar sportu regulāri, šobrīd ir īstais laiks to sākt darīt. Variet izmēģināt jogu, spēka treniņus vai kardiovingrojumus. Atrodiet to kas jums patīk vislabāk, un dariet to vairākas reizes nedēļā.

3. Zvaniet un sarakstieties

Kosmonautiem ilgstošu izolāciju palīdz pārvarēt sazināšanās ar saviem tuviniekiem un draugiem. Un arī mēs atrodoties pašizolācijā, nedrīkstētu aizmirst par kontaktiem ar saviem draugiem, kolēģiem un tuviniekiem. Tāpat būtu labi piezvanīt vai uzrakstīt kādam, par kuru mēs zinām, ka šis cilvēks atrodas vientulībā. Šāda saziņa grūtā brīdī spēj dot spēcīgu atspaidu.

4. Atgādiniet sev par savu mērķi

Tas palīdz izturēt. Ja kosmonauti zina, ka viņu darbs nes ieguvumu visai cilvēcei, tad tiem kas šobrīd atrodas mājās mērķis ir cits, bet tādēļ ne mazāk svarīgs. Pašizolācijas un sociālās distances saglabāšana palīdz palēnināt koronavīrusa izplatību un izvairīties no slimnīcu pārslogošanas. Pašizolācija samazina risku, ka varētu saslimt jūsu tuvinieki, un nodrošina to, ka pat ja kāds no viņiem saslims, šim cilvēkam būs iespēja saņemt kvalitatīvu medicīnisku palīdzību.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seventeen + 19 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.