Kādas sejas maskas ir efektīvas pret koronavīrusu (Covid-19)

Kādas sejas maskas aizsargā no koronavīrusa (Covid-19)
Kādas sejas maskas ir efektīvas pret koronavīrusu (Covid-19)

Rakstā stāstīsim, kādas sejas maskas var pasargāt no koronavīrusa(Covid-19) un kad sejas masku lietošana ir efektīva.

Lai saprastu, kādas maskas var aizturēt koronavirusu, ir jāzina, kāds ir šī vīrusa izmērs. Aptuvenais koronovīrusa izmērs ir aptuveni 0.1 mikrons. Zemāk redzamajā attēla var labāk apjaust vīrusa izmēru, salīdzinot to ar eritrocītu, kura izmērs ir aptuveni 7 mikroni.
Kādas sejas maskas aizsargā pret koronavīrusu (Covid-19)

Kad ir zināms koronavīrusa izmērs var sākt runāt par maskām kas var aizturēt pašu vīrusu un par maskām kas aiztur daļiņas, ar kurām vīrus izplatās(putekļi, mitrums u.c.)

Sākumā pastāstīsim par pašu pilnīgāko aizsardzību – individuālās aizsardzības līdzekli PAPR. Šī ierīce var būt piemērota dažādām darba vidēm un spēj attīrīt gaisu no desmitiem dažādu piesārņojumu. Tajā skaitā arī no vīrusiem un baktērijām. Ir modeļi kas uztur nepieciešamo gaisa spiediena ar elektriska motora palīdzību.
Kādas sejas maskas aizsargā no koronavīrusa (Covid-19)

Nākamās pēc aizsardzības efektivitātes seko pilnībā seju nosedzošas maskas ar maināmiem kartridžiem. Pareizi piemeklēti kartridži aizsargās no vīrusa ieelpošanas, bet pilnīgā sejas aizsardzība pasargā cilvēku no vīrusa nokļūšanu uz acu gļotādas.
Kādas sejas maskas ir efektīvas pret koronavīrusu (Covid-19)

Tālāk jau seko maskas, kuras seju pilnībā nenosedz un kuras lietojot būtu nepieciešama papildus acu aizsardzība.
Šādu sejas masku aizsardzības spēja varbūt visai atšķirīga. No šādām maskām vislabāk aizsargās respiratori ar aizsardzības pakāpi “FFP3”. Šādas maskas spēj atfiltrēt ne tikai koronavīrusu, bet arī daļiņas, kas ir par to desmitiem reižu mazākas. Daži ražotāji gan var marķējumu “FFP3” saīsināt līdz vienkārši “P3”, taču tā ir tā pati aizsardzības pakāpe.
Kādas sejas maskas aizsargā no koronavīrusa (Covid-19)

Tālāk seko sejas maskas ar aizsardzības pakāpi “FFP2” (vidējais aizsardzības līmenis) un “FFP1” (zemākais aizsardzības līmenis). Šādi respiratori jau var laist cauri vīrusu, tomēr tālu ne pilnībā. Protams, sejas maskas ar zemāko aizsardzības līmeni “FFP1” to izlaidīs cauri vairāk, nekā “FFP2” maskas. Tomēr svarīgi ir atcerēties, ka vīrus ceļo pieķēries pie dažādām daļiņām un tās abi šie respiratori viegli atfiltrēs. Šī iemesla dēļ, lietojot šādas aizsardzības pakāpes maskas, pastāv visai augsta iespējamība, ka jūs neinficēsieties. Tādēļ, ja “FFP3” aizsardzības pakāpes respiratori vairs nav pieejami, ir pilnīgi pieņemami izvēlēties maskas ar zemākas aizsardzības pakāpi, taču labāk tomēr būtu dot priekšroku “FFP2” respiratoriem.

Bez šīm maskām eksistē arī maskas ar citiem marķējumiem. Piemēram, diezgan bieži ir sastopamas maskas ar apzīmējumu “PM2.5”. Nevajag šīs sejas maskas jaukt ar “FFP2” jeb “P2” maskām. Šajā gadījumā skaitlis 2.5 nozīmē to, ka šie respiratori spēj atfiltrēt 2.5 mikronus lielas daļiņas. Šobrīd ir vērts atcerēties, ka koronavīrusa lielums ir aptuveni 0.1 mikrons.

Tāpat ir izpaltīti arī respiratori ar apzīmējumu “N95”. Šādas maskas tiek ieteiktas izmantošanai ASV klīnikās. Tiesa, šīs sejas maskas spēj atfiltrēt daļiņas, kas ir lielākas par 0.3 mikroniem un tīri teorētiski vīrus var tikt tiem cauri. Šādas respiratorus pēc to aizsardzības pakāpes var ierindot aptuveni starp “FFP2” un “FFP3” maskām un tā ir gana laba.

Nevar nepieminēt arī parasto trīsslāņu ķirurģisko masku. Jāatzīst, ka šīs maskas aizsardzība nav ideāla un tomēr to nevajag novērtēt pārāk zemu. Šīs maskas nespēj atfiltrēt 100% visu vīrusu, taču noteikti aizturēs lielāko daļu draudu, un arī var palīdzēt izvairīties no inficēšanās

Kritiskā situācijā ir vērts izmanto jebkuru pieejamo aizsardzību. Pat vienkārša auduma šallīte spēs atfiltrēt kaut kādu nelielu daļu vīrusa, un tas ir labāk nekā pilnīgi nekas. Nekautrējaties nēsāt maskas un nebaidieties izskatīties muļķīgi, jo daudz muļķīgāk un ļaunāk ir inficēties un saslimt.

Cik ilgi var lietot sejas maskas

Respiratori FFP1 – FFP3 būs efektīvi līdz 6 stundām. Pēc lietošanas respirators ir uzmanīgi jānoņem(cenšoties nepieskarties pie tā ārējās virsmas) un jāutilizē.
Dažiem FFP1 – FFP3 respiratoriem marķējumā ir atrodams burts “R” un tas nozīmē, ka šo respiratoru var izmantot atkārtoti, tomēr tas NEATTIECAS uz vīrusu draudiem. Tas ir attiecināms, piemēram, uz situācijām, kad darbi notiek putekļainā vidē, jūs esat izgājis no darbu zonas pusdienās, paēdis un tad atgriezies.

Ķirurģiskās maskas ir vienreizējas, un tās būs efektīvas līdz 2 stundām. Pēc tam tās ir uzmanīgi jānoņem un jāutilizē.

Jāatceras arī, ka respiratorus un sejas maskas nedrīkst mazgāt vai dezinficēt, un tad lietot atkārtoti. Respiratora filtrs nav vienkārši “siets” kas atfiltrē daļiņas, tas drīzāk ir “siets” ar magnētiskām īpašībām un pievelk daļiņas pie tā šķiedrām. Sejas masku filtram samirkstot, tas zaudē efektivitāti un aizsardzības spējas. Turklāt samirkst tas ne tikai mazgāšanas laikā, bet arī mums elpojot.

Vai sejas maskas ir jānēsā tikai saslimušajiem

Ir dzirdēts viedoklis, ka veseliem cilvēkiem maskas nav jānēsā, jo tas neesot efektīvi. Tomēr iedomājieties šādu situāciju: Jums ir jāiet palātā pie inficēta cilvēka un jums ir iespēja lietot sejas masku. Vai jūs atteiksieties no tās tikai tādēļ, ka tas ir “neefektīvi”?
Turklāt vai jūs esat redzējuši, ka ārsti strādājot ar inficētajiem cilvēkiem, būtu bez sejas maskām?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 + thirteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.