Kā vārīt makaronus

Kā vārīt makaronus
Makaroni ir gards un ātri pagatavojams ēdiens, kuru spēj pagatavot gandrīz jebkurš. Šajā rakstā stāstīsim kā vārīt makaronus, lai tie nesaliptu un kā aprēķināt nepieciešamo makaronu daudzumu.

Kā vārīt makaronus
Vārot makaronus, pirmais solis ir katliņa izvēle. Katliņš ir jāizvēlas, vadoties pēc vārāmo makaronu daudzuma.
Tiek rēķināts, ka vienam cilvēkam ir nepieciešami 60 grami makaronu, ja tie tiks izmantoti kā garnīrs, vai divreiz vairāk, ja makaroni būs pamatēdiens.
Ja pieņemam, ka makaroni tiks vārīti vienam cilvēkam, būs vajadzīgs vismaz 2,25 vai 2,5 litrus ietilpīgs katls, jo makaroniem ir nepieciešams diezgan liels ūdens daudzums.

Ieteikums: Šaubu gadījumā labāk izvēlēties liekāku, nekā mazāku katliņu.

Katliņu piepilda ar ūdeni aptuveni līdz pusei vai pat nedaudz virs, tad pievieno nedaudz sāli un liek katliņu vārīties.

Kad ūdens ir sācis vārīties tajā tiek ievietoti makaroni.
Ja tiek vārīti garie makaroni(spageti), tie nav jālauž, bet vienkārši jāieliek ūdenī, jo pēc neilga laiciņa makaronu ūdenī esošā daļa kļūs mīksta un tos viegli varēs ievietot ūdenī pilnībā.
Kad ūdens atsācis vārīties, uguns intensitāte ir jānoregulē tā, lai vārīšanās nebūtu pārāk vētraina.
Katliņa vāciņu labāk nelikt vai uzlikt nepilnīgi, jo noslēgtā katliņā ūdens var “pārskriet” pāri malām.
Vārīšanās laikā makaroni regulāri ir jāapmaisa. Tas neļaus tiem salipt un piedegt pie katla dibena.

Pēc aptuveni 6 – 9 minūtēm ir jāpārbauda, vai makaroni jau nav gatavi, un vislabākais veids, kā to izdarīt, ir makaronu nogaršošana.
Labi izvārīti makaroni nedrīkst būt pārāk cieti un arī ne pārāk mīksti. Tāpēc makaronu sakožot, tam ir jābūt vēl nedaudz cietam.
Visprecīzāko informāciju par konkrēto makaronu vārīšanas ilgumu parasti var atrast uz makaronu iepakojuma.

Kad makaroni ir gatavi, tie jāizlej uz caurdura un jāpagaida, kamēr notek ūdens.
Kad tas ir izdarīts, makaroni ir gatavi pasniegšanai.

Kā izvēlēties makaronus
Makaronus ražo ne tikai no kviešiem, bet arī no citām izejvielām, piemēram, rīsiem vai griķiem. Visizplatītākie ir no kviešiem gatavotie makaroni, un tomēr arī šajā gadījumā ir jāņem vērā dažas nianses.
No kviešiem gatavotie makaroni var būt pagatavoti no cieto kviešu šķirnēm un no mīksto kviešu šķirnēm.
Par vērtīgākiem un veselīgākiem tiek uzskatīti makaroni, kas pagatavoti no cietajām kviešu šķirnēm. Tomēr no mīksto kviešu šķirnēm gatavotiem makaroni būs lētāki, un to garša šķitīs pazīstamāka, jo Latvijā makaronus tradicionāli gatavoja no mīksto kviešu šķirnēm.

Cik ilgi jāvāra makaroni
Parasti informāciju par makaronu vārīšanas laiku var atrast uz iepakojuma. Visbiežāk tās ir 7 – 10 minūtes. Ja šāda informācija nav atrodama, makaronu gatavības stāvokli var sākt pārbaudīt jau pēc 6 – 7 minūtēm.

Kā vārīt makaronus mikroviļņu krāsnī
Ja kaut kādu iemeslu dēļ makaronus nevar uzvārīt tradicionālajā veidā, tos var mēģināt pagatavot arī mikroviļņu krāsnī
Šajā gadījumā makaroni ir jāievieto mikroviļņu krāsnīm paredzētā traukā un tad jāpievieno sāls un ūdens. Ūdenim pēc apjoma ir jābūt divas reizes vairāk nekā makaroniem un vārīšanai ieteicams izvēlēties ietilpīgāku trauku, lai ūdens vārīšanas laikā nepielej mikroviļņu krāsni.
Kad viss ir izdarīt, krāsniņas taimeri jāuzstāda uz 10 minūtēm un jāgaida rezultāts. Ja pēc 10 minūtēm makaroni vēl nav pietiekoši mīksti, tie jāpasilda vēl 1 – 2 minūtes. Ja nepieciešams, šo procedūru var atkārtot vairākkārtīgi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two + fifteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.