Cik bieži ir jāmazgā mati. Iespējams, retāk nekā tu domā

Cik bieži jāmazgā mati
Daudzi cilvēki mazgā matus katru dienu un uzskata, ka tas ir pilnīgi normāli. Vēl citi cilvēki matus mazgā tikai reizi nedēļā un arī neizjūt nekādu diskomfortu. Šādā situācijā var būt grūti saprast, cik bieži ir jāmazgā mati patiesībā un tādēļ šajā rakstā pievērsīsimies matiem un to mazgāšanas biežumam.

Pirms noskaidrojam, cik bieži ir jāmazgā mati, ir jāsaprot, kāpēc mati kļūst taukaini. Un, protams, galvenais matu taukošanās iemesls ir ādas tauku dziedzeri, kas kopumā vienas diennakts laikā var izdalīt pat vairākus desmitus gramu tauku. Vairāk par ātras matu taukošanās iemesliem varā uzzināt rakstā Kāpēc mati ātri taukojas.

Svarīgi gan ir atcerēties, ka matu tauku dziedzeri nav kaut kāds nevajadzīgs dabas untums, bet pat ļoti vajadzīga lieta kas pasargā mūsu matus no izžūšanas un lūšanas.
Kā arī to, ka ādas tauku dziedzeru darbība ir katram cilvēkam atšķirīga un var būt atkarīga no tādiem faktoriem kā vecums, veselības stāvoklis vai iedzimtība.

Cik bieži ir jāmazgā mati tieši tev
Protams, runājot par matu mazgāšanas biežumu, jāsaka, ka nav vienas receptes, kas derēs pilnīgi visiem cilvēkiem. Un tomēr ir viena patiesība kas būs kopīga visiem, un proti: nevienam nav jāmazgā mati katru dienu.
Pārāk bieža matu mazgāšana pat vairāk kaitēs, nekā nāks tiem par labu. Tas ir paradoksāli, tomēr ja tu sāksi mazgāt matus pārāk bieži, noteikti ievērosi, ka tavu matu tauku dziedzeri sāk izstrādāt arī vairāk tauku. Tā tas notiks tādēļ, ka tavs organisms centīsies kompensēt matiem nodarīto kaitējumu.

Pastāv trīs faktori, kas jāņem vērā, aprēķinot nepieciešamo matu mazgāšanas biežumu.

Ādas tips
Ja tavas ādas un matu tipu var pieskaitīt normālam(ne pārāk trekni un ne pārāk sausi), tad visticamāk tev nevajag mazgāt matus biežāk nekā vienu vai maksimums divas reizes nedēļā. Savukārt ja tev ir taukaina āda, mati ir jāmazgā nedaudz biežāk.

Matu tekstūra
Šis faktors ietekmē to, cik ātri taukainā viela izplatīsies pa matu. Cieti vai vijīgi mati šo procesu palēnina un tādēļ šādus matus var mazgāt tikai reizi nedēļā. Savukārt cilvēkiem ar plāniem matiem var nākties mazgāt matus divas reizes nedēļā vai dažos gadījumos pat biežāk.

Stils
Vēl kāds faktors, kas ir jāņem vērā, ir frizūra. Eksistē dažādi ieteikumi gariem matiem, īsiem matiem un krāsotiem matiem.

Labākā un lielākajai daļai cilvēku piemērotākā atbilde uz jautājumu, cik bieži jāmazgā mati, būs aptuveni vienu reizi trijās dienās.

Tiem cilvēkiem kas ir pieraduši mazgāt matus katru dienu tas varētu šķist pārāk radikāli, tomēr nesteidzieties ar pāragriem spriedumiem. Ja šāds cilvēks kaut pāris nedēļas pieturēsies pie jauna matu mazgāšanas grafika, tā matu tauku dziedzeru darbība normalizēsies un tie sāks izdalīt mazāk tauku. Rezultātā mati izskatīsies tikpat tīri, veseli un skaisti kā, ja tie tiktu mazgāti katru dienu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 + two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.