Cik bieži jālaista tomāti. Pāris padomu labākai tomātu ražai

Cik bieži jālaista tomāti
Tomāti ir vieni no iecienītākajiem un izplatītākajiem vasaras dārzeņiem, kurus audzē gandrīz ikviens dārza īpašnieks. Tomātus izmanto salātiem, tos lieto dažādos konservējumos un no tiem gatavo veselu virkni citu produktu. Tomēr, lai tomāti izaugtu lieli un veseli, tie ir pareizi jāaudzē un pareizi jālaista. Šajā rakstā stāstīsim par to, cik bieži tomāti ir jālaista un nedaudz pieskarsimies arī tomātu kopšanai.

Tomātu audzēšana
Līdz brīdim kamēr tomāti nogatavojas un nonāk līdz mūsu galdiem, tomātiem ir nepieciešama virkne darbību, kuras nav iespējamas bez mūsu aktīvas līdzdalības.
Reizēm papildus problēmas sagādā laika apstākļi tomēr pat tad, ja laika apstākļi ir labvēlīgi, tomātiem ir nepieciešama patstāvīga mūsu uzmanība un kopšana.
Lai tomātu kopti pietiekoši kvalitatīvi īstam dārzkopim ir jāzina kā izaudzēt tomātu stādus, kā tos stādīt, kā tomātus kopt un, protams, arī kā un cik bieži tomāti ir jālaista.

Tomātu stādīšana
Lielākajai daļai dārzu īpašnieku tomātu audzēšana sākas ar stādu iegādi, tomēr vajadzības gadījumā tomātu stādus var izaudzēt arī paša spēkiem. Šādā situācijā tomātu audzēšana būs jāsāk vēl marta vidū, kad tomāti ir jāsēj.
Savukārt tomātu stādus izstāda maija sākumā vai vidū. Ja tomāti tiek stādīti atklātā laukā ir būtiski sekot laika prognozei un salnu gadījumā tomāti būtu jāapsedz ar agro plēvi, jo pretējā gadījumā tie var nosalt. Spēcīgas salnas var kaitēt arī siltumnīcās augošiem tomātiem, un tādēļ zināmi piesardzības pasākumi ir jāveic arī šādā gadījumā.
Pati tomātu stādīšana ir diezgan vienkārša – tiek izrakta bedrīte, kurā tiek ievietots komposts vai mēslojums, kas tiek sajaukts ar zemi. Bedrītei, protams, ir jābūt pietiekoši dziļai tomāta stāds tajā brīvi ietilptu. Tad bedrītē tiek ieliets ūdens un tiek ievietots tomāta stādiņš, bet bedrīte tiek aizbērta.
Dalot un izņemto tomātu stādiņus jācenšas to darīt maksimāli saudzīgi, lai netiktu bojātu to sakņu sistēma. Savukārt aizberot bedrīti, ir vēlams izveidot padziļinājumu, kurā laistīšanas laikā sakrātos ūdens.

Kā un cik bieži laistīt tomātus
Tomātu laistīšana nav tik vienkārša, kā pirmajā mirklī varētu šķist. Tomātu dzimtene ir Dienvidamerika, kas kā zināms ir diezgan silta un mitra vieta, un arī tomāti ļoti mīl siltumu un mitrumu. Tomātus ieteicams laistīt ar saulē uzsilušu ūdeni turklāt jādara tas ir tā lai ūdens nenokļūtu uz lapām un stumbra. Tomātiem var kaitēt gan ūdens trūkums, gan arī ūdens pārpilnība un tāpēc nav vērts arī pārāk aizrauties ar to laistīšanu. Īpaši jāuzmanās ar tomātu laistīšanu, ja tie aug atklātā laukā un laiks ir vēss un mitrs, šādā situācijā tomātu laistīšana jāsamazina līdz minimumam vai pat vispār jāpaārtrauc. Ja vasara ir vēsa un tomāti aug siltumnīcā, pilnīgi pietiks ja tomāti tiks laistīti reizi nedēļā.
Savukārt ja vasara ir karsta un sausa, siltumnīcas tomāti ir jālaista aptuveni reizi trijās vai pat divās dienās, bet lauka tomātus var laistīt nedaudz retāk. Turklāt karstā laikā tomātus vēlams laistīt vakarā, kad vairs nav tik karsts, jo tad līdz tomātu saknēm nonāks vairāk ūdens. Vēl būtu jāņem vērā, ka tomātus tomēr labāk laistīt nedaudz retāk, bet apjomīgi, nekā bieži, bet pa druskai.
Par tomātu ūdens trūkumu var liecināt krituši ziedi un tumšas, apvītušas lapas.

Tomātu mēslošana
Lai iegūtu labu tomātu ražu, tie ir ne tikai regulāri jālaista, bet arī jāmēslo. Ja, kaut kāda iemesla dēļ nav vēlēšanās izmantot veikalā nopērkamos mēslojumus var izlīdzēties ar pelniem un olu čaumalām.
Tāpat tomātus var laistīt ar ūdenī izšķīdinātiem kūtsmēsliem vai vistu mēsliem. Recepte šāda šķidruma pagatavošanai ir vienkārša – ņem aptuveni 1.5 kilogramus mēslu un izšķīdina 200 litros ūdens. Ļauj šķīdumam kādu laiku pastāvēt un tad ik pa laikam aplaista ar šo šķīdumu tomātus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two + 12 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.